REFERENDUM JE PROTEST PROTIV NEPRAVDE

PREDRAG ĆERANIĆ Samo je pitanje vremena kada će Izetbegović podnijeti zahtev za preispitivanje naziva...

PREDRAG ĆERANIĆ

Samo je pitanje vremena kada će Izetbegović podnijeti zahtev za preispitivanje naziva Republike Srpske

Referendum je protest protiv nepravde Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvorili su dionicu autoputa „9. januar“ Doboj – Prnjavor. Tom prilikom predsjednik Srpske je, odgovarajući na novinarsko pitanje o referendumu, bio decidan naglašavajući da će referendum biti održan kada je i planiran i da su „sve priče koje su se pojavile u javnosti ovih dana i koje govore drugačije samo spekulacije“. Više od dužine dionice, koja, kada su u pitanju autoputevi u regionu, nije beznačajna (36 kilometara), govori ime autoputa – „9. januar“. Takođe i slogan ispisan na asfaltu: „Izgradili smo 9. januar i idemo svojim putem“.

Advokat Slavka Kojić u autorskom tekstu Odustajanje od referenduma prevelik rizik za Republiku Srpsku, objavljenom na Fondu strateške kulture, ukazuje na skoro neprimijećenu činjenicu da je Ustavni sud BiH, postupajući po zahtjevu Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske, suštinski zbog istih razloga zbog kojih je takav zahtjev bio podnijet i krajem 2006. godine, postupao po „presuđenoj stvari“. Naime, krajem 2006. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je svojom odlukom broj U. 4/04 utvrdio da odredbe čl. 1 i 2 tadašnjeg Zakona o slavama i svetkovinama Republike Srpske nisu bile u skladu sa Ustavom BiH. Utvrdivši neustavnost, Ustavni sud BiH je Narodnoj skupštini Republike Srpske ostavio rok od šest mjeseci od dana objavljivanja Odluke u službenom glasniku da Zakon o slavama i svetkovinama usaglasi sa Ustavom BiH, shodno obaveznim uputstvima i primjedbama Ustavnog suda, kao i da u istom roku o preduzetim mjerama, sa ciljem izvršenja sudske Odluke, izvijesti Ustavni sud BiH.

Izvršavajući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske je 30. maja 2007. godine, donijela Zakon o praznicima. Nakon što je Ustavni sud BiH obaviješten o donošenju novog Zakona o praznicima, on je konstatovao da je novi Zakon u cjelosti usklađen sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te da je Republika Srpska donošenjem tog Zakona preduzela sve mjere sa ciljem izvršenja prethodne odluke Ustavnog suda, koja se time smatrala izvršenom. Kojićeva zaključuje da je Bakir Izetbegović podnio novi zahtjev za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o praznicima suštinski zbog istih razloga zbog kojih je takav zahtjev bio podnijet i prvi put.

dodikvucicprnjavor02Suđenje po „presuđenoj stvari“ je dodatni argument Srpskoj da je pravo potpuno marginalizovano u ovom slučaju i da je Ustavni sud donio političku odluku. Najava koju je javno iznio jedan od sudija ovog suda da bi Ustavni sud mogao da usvoji žalbu Republike Srpske po navedenoj presudi ukazuje na političku nagodbu kako bi Narodna skupština povukla odluku o provođenju zakazanog referenduma. To i da se dogodi, brojni problemi će ostati, i samo je pitanje vremena kada će Izetbegović istom sudu podnijeti zahtjev za preispitivanje naziva Republike Srpske, na primjer. BiH će se ponovo naći u istom vrtlogu, jer se konstantno ignoriše politička volja jednog konstitutivnog naroda. Zato je jedini ispravan odgovor na političku instrumentalizaciju Ustavnog suda – koji je, umjesto da bude zaštitnik ustava, postao ustavotvorac – referendum.

Pravda

Politika
Pratite nas na YouTube-u