DEVENPORT: RASTE UTICAJ RUSIJE U SRBIJI

Posebno su veliki otpori na planu prenošenja finansijskih sredstava nezavisnim institucijama, konstantovao je Devenport...

Posebno su veliki otpori na planu prenošenja finansijskih sredstava nezavisnim institucijama, konstantovao je Devenport

Ton izveštaja Evropske komisije o Srbiji biće sličan prethodnom, rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Beogradu Majkl Devenport iza zatvorenih vrata u Briselu, pred članovima Radne grupe za proširenje EU, uz ocenu da je ruska „meka moć“ u Srbiji daleko veća nego ranije, javlja danas Radio Dojče Vele.

Pozivajući se na poverljivi dokument nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, Dojče Vele navodi da je Devenport, uz konstataciju da je medijsko prisustvo Moskve u Srbiji „veoma veliko“, izjavio da EU tome treba ne samo da se suprotstavi, već da ispriča „bolju priču“.

Delegati iz više zemalja su na sastanku Radne grupe zatražili od Devenporta procenu stanja medijskih sloboda u Srbiji.

Devenport je ocenio da je odlučujuće dovesti Regulatorno telo za elektronske medije i Savet za štampu u stanje da „u potpunosti obavljaju svoje zakonske dužnosti“.

„To još nije slučaj“, rekao je on i dodao da je Savet za štampu u proteklih 12 meseci, ipak, u nekoliko slučajeva „pokazao zube“.

Na pitanje nemačkog predstavnika kako će stanje medija biti tretirano u izveštaju o napretku, Devenport je odgovorio da očekuje da taj deo izveštaja bude sličan prošlogodišnjem, uz dopunu o teškoćama u sprovođenju medijske reforme.

Devenport je rekao da je formiranje Vlade Srbije trajalo duže od očekivanog i da razlozi za to otezanje „nisu do kraja jasni“.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, uprkos komotnoj većini, preferirao koalicionu vladu, izjavio je Devenport, uz ocenu da je pozicija Socijalističke partije Srbije nešto slabija nego pre vanrednih izbora.

Devenport je načelno pozdravio evropsko usmerenje nove-stare vlasti, ističući da su evrointegracije „lajtmotiv“ programa vlade u Beogradu.

Zatim je nabrojao najveće izazove i nerešene probleme – građenje nezavisnih institucija, reformu javne uprave, investicije u poljoprivredu, privatizaciju državnih firmi, ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju.

On je naglasio da je sada trenutak da Vlada Srbije dokaže odlučnost u sprovođenju teških reformi u oblasti pravne države.

Kao znatne nedostatke, Devenport je naveo da još nije do kraja primenjen Akcioni plan za nacionalne manjine, što nema državnog tužioca za ratne zločine i nepotpunu saradnju sa Haškim tribunalom.

Što se tiče reformi u oblasti prava, Devenport je rekao da ne sumnja u kompetencije novog ministra pravde Srbije Nele Kuburović, ali da nije izvesno da će ona dobiti „političku podršku“ za teške reforme, posebno za promenu Ustava.

Posebno su veliki otpori na planu prenošenja finansijskih sredstava nezavisnim institucijama, konstantovao je Devenport.

On nije želeo da prejudicira pre sledećeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, koji se očekuje krajem oktobra, posebno što se tiče odnosa Beograda i Prištine.

Devenport je izjavio da u zvaničnom Beogradu postoji spremnost na dogovor o Kosovskoj Mitrovici i telekomunikacijama, ali ne i o energetici.

Dijalog treba nastaviti na najvišem političkom nivou i utrti put formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, rekao je Devenport.

Govoreći o stabilnosti regiona, šef Delegacije EU izjavio je da svi treba da se uzdrže od kontraproduktivnih istupa.

DEVENPORT: NAPLATA TAKSE ZA EU NE ZNAČI VRAĆANjE VIZA
Predlog Evropske komisije da se uvede naplata ulaska u šengensku zonu slobodnog kretanja ne znači vraćanje viza, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji.

„Rano bi bilo da to komentarišem zbog toga što nismo imali uvid u neki konkretan predlog“, rekao je Devenport novinarima u Skupštini Srbije tokom skupa o pretpristupnim fondovima.

Prema pisanju evropskih medija, Evropska komisija će kasnije ove godine predstaviti plan propisa za informacije i dozvole putovanja u EU, što bi uticalo na sve koji bez viza putuju u neku od 26 članica zone Šengena, a Francuska i Nemačka podržavaju sistem poput američkog po kojem bi posetioci morali da se prijave preko interneta za dozvolu za ulazak, i plate taksu.

Devenport je rekao da je reč o predlogu koji se donosi zarad „bezbednosti i sigurnosti granica“ i da ovaj predlog koji će Evropska komisija tek zvanično predstaviti „nema ništa zajedničko s viznim režimom“.

Na opasku da će to otežati ulazak u šengenski prostor jer bi se povećali troškovi, Devenport je rekao da je rano da se komentariše taj predlog.

SAD primenjuju takav sistem internet dozvole za ulazak, a taksa iznosi 14 dolara, prenosi britanski Gardijan.

Izvor Večernje novosti, 16. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u