TAJMS: JUNKEROV PLAN O VOJSCI EU UZNEMIRIO EVROPSKE ZEMLjE

Litvanija, Letonija, Estonija i Poljska nameravaju da „kritikuju plan za jedinstvenu vojsku EU“ koji,...

Litvanija, Letonija, Estonija i Poljska nameravaju da „kritikuju plan za jedinstvenu vojsku EU“ koji, po njihovom mišljenju, „narušava evropsku odbranu NATO-a protiv Rusije

Plan predsedavajućeg EK Žan-Kloda Junkera, kojim se predviđa stvaranje jedinstvene vojske Evropske unije sa Glavnim štabom u Briselu, uznemirio je niz evropskih zemalja, uključujući i one koje se graniče sa Rusijom, piše „Tajms“.

List ističe da istočnoevropske zemlje – Litvanija, Letonija, Estonija i Poljska koja ih podržava – nameravaju da „kritikuju plan za jedinstvenu vojsku EU“ koji, po njihovom mišljenju, „narušava evropsku odbranu NATO-a protiv Rusije“.

„Mi se skeptički odnosimo prema ideji stvaranja vojske Evropske unije. Ne vidim vrednost u vojsci EU“, rekao je ministar spoljnih poslova Letonije Edgar Rinkevič.

On smatra da će Junkerov plan biti konkurent NATO-u, u vreme kada je zemljama potrebno jačanje vojnog prisustva Severnoatlantskog pakta u baltičkim zemljama i Poljskoj.

Francuska i Nemačka podržavaju korake za izradu jedinstvene evropske doktrine, uključujući uspostavljanje zajedničkog štaba komande za civilne i vojne operacije EU, zajedničkog sistema satelitskog praćenja i razmene logistike i vojnih i medicinskih sredstava.

Sa svoje strane, političari drugih „neutralnih zemalja“, kao što su Irska, Austrija, Švedska i Finska, izrazili su zabrinutost da bi zajednička evropska vojska mogla da ih uvuče u oružani sukob, ističe list.

Izvor Sputnjik, 16. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u