REAKCIJE NA ZABRANU REFERENDUMA OD USTAVNOG SUDA BiH

Oštra reakcija ambasade SAD: Referendum je pretnja stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu zemlje; nećemo dozvoliti...

Oštra reakcija ambasade SAD: Referendum je pretnja stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu zemlje; nećemo dozvoliti narušavanje Dejtonskog sporazuma

Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio je apelaciju bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da se sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar, privremeno zabrani.

U obrazloženju ove odluke stoji da postoji dovoljno razloga da se održavanje referenduma privremeno zabrani, jer, kako ističu u Ustavnom sudu, izlazak na referendum bi imalo štetne i nenadoknadive posljedice po BiH.

„Ustavni sud je Odlukom broj U 10/16 konstatovao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi sprovođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13“, stoji u saopštenju Ustavnog suda.

Dalje se navodi da je ova odluka Ustavnog suda u interesu zaštite ustavnog poretka.

„Ustavni sud je uvjeren da privremeno obustavljanje primjene Odluke o referendumu – do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi. Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma“, zaključuje se u saopštenju Ustavnog suda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ranije je izjavio da će, bez obzira na to kakva odluka Ustavnog suda bude, Referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra, a pogotovo ako Sud ne ukine svoju odluku.

„Tek onda ćemo održati referendum“, izjavio je Dodik novinarima tokom posete Ribniku.

I brojni drugi predstavnici srpskog naroda u BiH su takođe rekli da će 9. januar Dan Republike nastaviti da se slavi, te da će referendum biti održan jer je NS RS o tome već odlučila.

Izvor Nezavisne.com, 17. septembar 2016.

REAKCIJE
Ustavni sud BiH danas je u Sarajevu odbio apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke ovog suda kojom je Dan Srpske – 9. januar proglašen neustavim. Razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Odluke o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, Ustavni sud usvojio je privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o Danu Republike.

DODIK: USTAVNI SUD NE MOŽE OBUSTAVITI NAŠU ODLUKU O REFERENDUMU
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni, povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH, da nema odlaganja referenduma i pozvao građane Srpske da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike. „Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće“, rekao je Dodik. On je naglasio da Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

ČUBRILOVIĆ: JOŠ JEDNA POLITIČKA ODLUKA USTAVNOG SUDA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, reagujući na odluku Ustavnog suda BiH da odbaci inicijativu Republike Srpske za preispitivanje prethodne odluke o Danu Republike, rekao je da je ovo još jedna politička odluka.

On je rekao, da odluku Suda očekuje u pisanoj formi, te je u ovom trenutku teško odustati od referenduma o Danu Republike.

IVANIĆ: TREBAĆE MNOGO RAZUMA DA SE NE POGORŠA BEZBJEDNOST
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će odluka Ustavnog suda BiH da ne prihvati apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske dodatno pogoršati prilike u BiH, kao i da će biti potrebno mnogo razuma da se ne pogoršaju bezbjednosne prilike.

Ivanić je u Kotor Varošu istakao da se ovakva odluka mogla i očekivati od suda koji čine članovi SDA i koji radi prema zahtjevima bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preneo je „klix.ba“.

STEVANDIĆ: REPUBLIKA SRPSKA NE ODUSTAJE OD REFERENDUMA
Potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izjavio je da Republika Srpska neće odustati od najavljenog referenduma bez obzira na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se privremeno zabrani održavanje referenduma.

„Republika Srpska ni od čega ne odustaje. Jedino da ne budemo živi, da se svi iselimo iz BiH da bi neko bio sretan. Da podilazimo neprimjerenoj mržnji, dezavuisanju osnovnih ljudskih prava, ukidanju naše mogućnosti da se osjećamo kao narod. To ne dolazi u obzir“, rekao je Stevandić u izjavi za televiziju „N1“.

PAVIĆ: ODLUKA SUDA BILA OČEKIVANA
„Odluka suda je bila očekivana, jer je ona još u prvom stepenu vršena pod određenim pritiskom, i to je bila politička odluka.

I očigledno je da se politika prema RS ne mijenja i da RS nije ravnopravan entitet u BiH. Iako su sve stranke donijele konsenzusom odluku o referendumu, smatram da treba napraviti međustranački sastanak, a da konačnu odluku donese Narodna skupština.“ – izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić za portal Nezavisne.com

BOSIĆ: OPASNA ODLUKA USTAVNOG SUDA BIH
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ocijenio je da je današnja odluka Ustavnog suda BiH opasna i da ne doprinosi smirivanju tenzija.

„Odluka Ustavnog suda BiH je opasna i u skladu je sa dosadašnjom praksom donošenja odluka koje su uglavnom na štetu srpskog naroda“, rekao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić u pisanoj izjavi medijima.

Bosić smatra da će pomenuta odluka prouzrokovati ozbiljnu i opasnu situaciju, koju su proizveli neodgovorni političari.

AMBASADA SAD POZVALA NA POŠTOVANjE ODLUKE SUDA
Ambasada SAD u BiH pozvala je sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH i apelovala da se rukovodstvo Republike Srpske uzdrži od održavanja referenduma, navodeći da bi to bilo direktno kršenje odluke Suda.

Iz američke Ambasade navode da je nadležnost Suda jasno definisana u Aneksu četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, „čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti“ i dodaju da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje Republike Srpske u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje pravosuđa BiH.

„Ovakve politike nisu u interesu građana BiH, time ni građana Republike Srpske jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima. Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu zemlje“, ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade SAD u Sarajevu dodaju da je Dejtonski sporazum međunarodni mirovni sporazum čije osporavanje ne može proći bez posljedica, kao i da su SAD i međunarodna zajednica izuzetno puno uložili u mir, stabilnost i prosperitet BiH.

„Mi nećemo prihvatiti pokušaje opstruisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma niti slabljenja institucija BiH“, navodi se u saopštenju.

SAD napominju da su ambasadori zemalja članica Savjeta za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora 30. avgusta ponovo potvrdili svoju podršku Dejtonskom sporazumu „i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja“.

ČOVIĆ POZVAO DA SE SPUSTE TENZIJE
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je nakon današnje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kako ne bi bilo dobro stvarati političke tenzije oko nečega što ne zaslužuje bilo kakvu političku tenziju.

Čović smatra da se svaka odluka ove institucije mora poštivati, te je ponovio poziv da se spuste tenzije.

DMIČIĆ: NOVA POLITIČKA ODLUKA USTAVNOG SUDA
Profesor ustavnog prava Mile Dmičić, komentarišući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je odbio apelaciju Republike Srpske za preispitivanje prethodne odluke o Danu Republike, rekao je da je riječ o još jednoj političkoj odluci ovog suda.

„U podnesenom zahtjevu je dato dovoljno činjenica sa stanovišta komparativnog odnosa prema praznicima drugih država, i nema primjera da se jednoj državi ili entitetu, ili nižem obliku političkog centralnog organizovanja određuju praznici mimo nadležnosti utvrđene Ustavom ili zakonom.Što se tiče generalnog odnosa prema zahtjevu o preispitivanju odluke, ponovo je riječ o političkim razlozima, kao podlozi donošenja ovakve odluke, i da je ovdje u osnovi riječ o tome da ponovo nije uvažena ustavna odredba o nadležnostima prema kojima ovu materiju ne reguliše najviši pravni akt države nego Ustavi i pravni akti entiteta“, rekao je za portl „Nezavisne.com“ Dmičić koji je učestvovao i u izradi apelacije.

SALKIĆ: DOBRO JE DA JE ZABRANjEN REFERENDUM U RS
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ocijenio je za Fenu da je veoma važno da je Ustavni sud BiH principijelno i dosljedno ostao pri ranijoj oduci da je 9. januar neustavan kao Dan RS.

Takođe, ukazao je i na važnost odluke ovog suda kojom je izrečena privremena mjera i potvrđen stav da je referendum u RS-u o 9. januaru neustavan i ne može se provoditi.

„Ostatak posla je sada na ostalim institucijama u BiH, kako domaćim tako i međunarodnim, da preduzmu korake koji su im sada na raspolaganju kako ne bi došlo do održavanja referenduma u RS-u.“, kazao je Salkić.

ĐOKIĆ: REFERENDUM ĆE BITI ODRŽAN, A VEĆ SLjEDEĆEG DANA NASTAVLjAMO DALjE
Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o apelaciji Republike Srpske za preispitivanje ranije odluke o Danu Republike nije iznenađujuća, a NS RS je ranije donijela odluku o referendumu i on će biti održan 25. septembra.

Ovo je za naš portal rekao predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

„Mi prije nego što odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bude razmatrana u Vladi i u NS RS želimo da imamo mišljenje građana Republike Srpske, i ono će sigurno biti poznato 25. septembra. Uvjeren sam da građani žele da 9. januar i dalje bude Dan i praznik Republike Srpske“, rekao je Đokić za „Nezavisne“.

IZETBEGOVIĆ: ODLUKE USTAVNOG SUDA OBAVEZUJUĆE
U svojim odlukama Ustavni sud BiH je postupio principijelno, vodeći se dosljedno i isključivo pravnim kriterijima u zaštiti Ustava BiH, ustavno-pravnog poretka i vladavine prava, što je u najboljem interesu svih u BiH, saopšteno je Feni iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

ĐURĐEVIĆ: REFERENDUMOM SE BRANI SRPSKA REPUBLIKA
Srpska je vlasništvo i svetinja srpskog naroda i niko drugi, ni PIK ni Ustavni sud BiH, neće donositi odluke u ime srpskog naroda, izjavio je lider SRS – Srpska u sigurne ruke Dragan Đurđević.

„Srpski narod ne želi unitarnu BiH, on se za to nije borio, ali srpske majke nisu izgubile svoje sinove da bi im Bakir Izetbegović i Sarajevo diktiralo uslove i demonstriralo silu“, rekao je Đurđević.

On ocjenjuje da su odluke iz Sarajeva o Danu Republike direktno usmjerene protiv Srpske i da se nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma konstantno radi na urušavanju Republike Srpske, smanjenju njenih nadležnosti i utapanju Srpske u unitarnu BiH, saopšteno je iz SRS.

„Građani treba da iskažu jedinstvo u odbrani Srpske, jer je pitanje odbrane nacionalnog dostojanstva iznad svih vrsta podjela“, poručio je Đurđević.

On je pozvao sve građane da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike Srpske i daju svoj doprinos odbrani prava i dostojanstva srpskog naroda i Republike Srpske.

Lider radikala je zaključio da je srpski narod podnio ogromne žrtve kako bi odbranio svoja ognjišta i stvorio svoju otadžbinu, da bi dopustio sada, u miru, da mu predstavnici međunarodne zajednice prijetnjama i ucjenama određuju sudbinu.

Izvor Nezavisne.com, 17. septembar 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u