JIRŽI VIVADIL: OBAMA I ZAPADNI LIDERI SA RUSIJOM PROŠLI KAO HITLER I NAPOELON

Rusija je postala svetska sila. Da Zapad nije pre dve godine pokušao da je...

Rusija je postala svetska sila. Da Zapad nije pre dve godine pokušao da je preko Majdana ponizi i oslabi – ona bi bila značajna, ali ipak regionalna sila

Poznati češki politički komentator Jirži Vivadil ocenio je da je kijevski evromajdan od Rusije napravio supersilu.

On je ocenio da „svet evroatlantskih vrednosti odlazi u prošlost“ i da su poslednji izbori u Nemačkoj i Rusiji pokazali – da Angela Merkel sve više gubi podršku, a da Vladimir Putin, uprkos sankcijama, ima svestranu podršku kakvu nije imao tokom proteklih pet godina.

Vivadil je uveren da su američki i evropski političari želeli da kijevskim prevratom iz 2014. ponize i oslabe Rusiju, a da se sada, samo dve godine kasnije, sam Zapad raspada:

„Merkelovu će sustići sudbina Kamerona, a Oland je – sa čisto političke tačke – već mrtav. U Evropskoj uniji svi počinju da jedni drugima zarivaju zube u grlo jer svi imaju svoje životno važne interese. Uskoro će početi i borba među jakim mediteranskim državama – Italijom, Francuskom i Španijom, a Cipras koji se osmehuje još će mnogima zapržiti čorbu.“

Vivadil se posebno osvrnuo na Merkelovu i na njenu dalju sudbinu:

„Šta god dalje radila – ona je već izgubila. Ako promeni migracionu politiku – to će bii njen poraz, ako je ne promeni – to će biti prosto glupost. Merkelova mora otići, ovako ili onako“.

Ništa bolje nije prošla ni Evropska unija: „EU se već pretvorila u cirkus posvađanih i svi počinju da čekaju – kako će morati da ode Merkelova, hoće li Olanda zameniti Marin Le Pen, hoće li Hofer postati predsednik Austrije, hoće li Vilders pobediti u Holandiji“.

U nastavku je napisao: „A za to vreme će Rusija, spokojna i jaka, ujedinjena sankcijama Zapada, jačati svoj položaj na Bliskom Istoku na kojem počinje najvažniji geopolitički sudar zapravo imati poslednju reč u svetu. Obama, Merkelova, Kameron i Oland želeli su da slome Putina kijevskim Majdanom. Oni kao da nemaju ni srednje obrazovanje. Zar su Napoleon ili Hitler uspeli da pobede Rusiju? Merkelova, Obama, Kameron i Oland su se poneli kao idioti, to se drukčije ne može nazvati! Pa zar je Putin mogao dozvoliti da Krim postane najveća baza NATO sa američkom vojskom?“

Vivadil je podsetio da je Helmut Šmit, koje ona naziva najpopularnijim i najblagorodnijim nemačkim kancelarom, otvoreno govorio da je Krim neodvojivi deo Rusije, a da to danas govore i eks-kancelari Helmut Kol i Gerhard Šreder.

Češki komentator ukazuje i da su sve opozicione partije Italije na istoj poziciji, a da Mateo Renci smatra čašću svoje prijateljstvo sa Putinom. Osim toga, Benjamin Netanjahu „ne izlazi iz Moskve“ iako ga Amerikanci zasipaju silnim milijardama dolara.

Vivadil podseća i da su ruske sportiste odstranili od Olipijade u Riju, a zapadnim dozvolili da se masovno dopinguju i zaključuje:

„Danas je Rusija toliko složna i ujedinjena kao nikad ranije. Svako ko je na proteklim parlamentarnim izborima bio na strani Zapada – neizbežno se doživljavao kao izdajnik. Rusija je postala svetska sila. Da Zapad nije pre dve godine pokušao da je preko Majdana ponizi i oslabi – ona bi bila značajna, ali ipak regionalna sila. A danas je Rusija supersila broj jedan u svetu koju priznaju i vole, koju mrze i uvažavaju. To je, s jedne strane, zahvaljujući idiotskom majdanu, a sa druge – idealnoj šahovskoj reakciji Vladimira Putina. Sve ide dobro“.

Izvor Fakti, 25. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u