ZAHAROVA: KORIŠĆENjE BONSKIH OVLAŠĆENjA ZBOG REFERENDUMA U RS „NEDOPUSTIVO“

Posmatramo referendum održan 25. septembra u kontekstu realizacije ovlašćenja dva entiteta koja su predviđena...

Posmatramo referendum održan 25. septembra u kontekstu realizacije ovlašćenja dva entiteta koja su predviđena Dejtonskim sporazumom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da zvanična Moskva apeluje da se ne politizuje pitanje referenduma u Republici Srpskoj i smatra da on ne podriva teritorijalni integritet BiH.

„Mi smo protiv veštačkog politizovanja tog pitanja. Posmatramo referendum održan 25. septembra u kontekstu realizacije ovlašćenja dva entiteta koja su predviđena Dejtonskim sporazumom, uključujući utvrđivanje i određivanje prazničnih dana“, navodi se saopštenju.

Uvereni smo da taj korak ni na koji način nije usmeren na podrivanje teritorijalne celovitosti BiH i njene „decentralizovane ustavne arhitekture“ predviđene Dejtonskim sporazumom, dodala je Zaharova.

„Rusija kao garant mirovnog sporazuma za BiH podržava njegove ključne principe“, rekla je ona, dodavši da Moskva smatra da je nedopustivo to što visoki predstavnik u BiH koristi „bonska ovlašćenja“ kada je reč o rezultatima referenduma.

Prema njenim rečima, Rusija smatra da pronalaženje trajnih rešenja za aktuelna pitanja u BiH putem dijaloga nema alternativu.

Izvor Sputnjik, 28. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u