LAVROV ŠTAJNMAJERU: NE DIŽITE TENZIJE OKO REPUBLIKE SRPSKE

Lavrov se u razgovoru usprotivio pokušajima razbuktavanja tenzija u vezi sa Republikom Srpskom i...

Lavrov se u razgovoru usprotivio pokušajima razbuktavanja tenzija u vezi sa Republikom Srpskom i pozvao na dijalog u BiH

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je šefu nemačke diplomatije Frank Valteru Štajnmajeru da nema potrebe za raspirivanjem tenzija u vezi sa RS.

Lavrov je Štajnmajera da se fokusira na podsticanje strana u BiH na konstruktivni dijalog, javlja Tass.

To je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na svom sajtu nakon što su Lavrov i Štajnmajer ranije razgovarali telefonom.

„Ministri su razgovarali o situaciji u BiH posle referenduma o glavnom prazniku tog entiteta – Danu Republike Srpske – koji je održan u Republici Srpskoj 25. septembra“, navodi se u saopštenju.

Lavrov se u razgovoru, dodaje rusko ministarstvo, „usprotivio pokušajima razbuktavanja tenzija u vezi sa Republikom Srpskom i pozvao na ohrabrivanje strana u BiH da počnu konstruktivni dijalog po svim hitnim pitanjima koja se tiču procesa stabilizacije u zemlji“.

Ruska strana je naglasila da referendum nije predstavljao ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH i ne krši opšte principe Dejtonskog sporazuma, prenosi ruska agencija.

Lavrov se u razgovoru sa nemačkim šefom diplomatije „usprotivio pokušajima razbuktavanja tenzija u vezi sa Republikom Srpskom i pozvao je na ohrabrivanje svih strana u BiH da počnu konstruktivan dijalog po svim pitanjima koja se tiču procesa stabilizacije u zemlji“, navodi se u saopštenju.

Izvor Tanjug/B92, 30. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u