NjUJORK TAJMS: BUNT AMERIČKIH FUNKCIONERA ZBOG OBAMINOG POPUŠTANjA PUTINU

Obama strahuje da bi „čeoni napad na Putina“ doveo do još većeg podizanja napetosti. A...

Obama strahuje da bi „čeoni napad na Putina“ doveo do još većeg podizanja napetosti. A to je navodno izazvalo „bunt“ nekih funkcionera Bele kuće i Stejt departmana.

Uticajni američki dnevni list Njujork tajms ocenio je da ruski lider Vladimir Putin nastupa kao „veliki razoritelj američkih planova po celom svetu“ – i da se naslađuje tom svojom „novom ulogom“.

Njujork tajms navodi da je Putinova Rusija samo poslednjih nedelja „odradila“: pojačavanje avio-udara u Siriji, sajber-napade (najverovatnije sa ciljem da Moskva utiče na američke predsedničke izbore) i odbacivanje američkih tvrdnji o umešanosti u obaranje malezijskog aviona nad istokom Ukrajine. A sve su to – smatra njujorški list – „odblesci nekih najneprijatnijih momenata hladnog rata“.

Njujork tajms navodi da se „epoha posrednih ratova završila 1991. sa raspadom Sovjetskog Saveza“, ali da Putin – uprkos tome – navodno uživa u „svojoj novoj ulozi razoritelja američkih planova po celom svetu“. A pritom predsednika Rusije ni jedan od tekućih konflikata (sa Amerikancima) ne košta previše.

Isti list – u ovom kontekstu – ukazuje da je za Rusiju, sa njenim ekonomskim kapacitetima, optimalno korišćenje mogućnosti u sajber-prostoru. Prvo, to je jeftino, a drugo – teško je otkriti „agresora“. Osim toga, to je idealna varijanta za pravljenje velike zbrke i zabune, što – naglašava američki list – „sasvim može biti i konačni cilj gospodina Putina“.

Njujork tajms navodi ocene nekih neimenovanih američkih obaveštajaca da je Putin celu godinu dana vukao za nos državnog sekretara Džona Kerija pomoću pregovora o prekidu vatre i smene vlasti u Siriji, a za to vreme učvršćivao pozicije Bašara Asada.

List tvrdi da Barak Obama izbegava da Moskvu optuži za sajber-napade na servere Demokratske partije SAD, a i da generalno zaoštrava odnose sa Putinom, jer strahuje da bi „čeoni napad na Putina“ doveo do još većeg podizanja napetosti. A to je navodno izazvalo „bunt“ nekih funkcionera Bele kuće i Stejt departmana.

Izvor Fakti, 30. septembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u