KAKO SU O JEREMIĆU GLASALE ČLANICE SAVETA BEZBEDNOSTI UN

U svih šest krugova Amerika je delila negativne glasove Jeremiću, da bi joj se...

U svih šest krugova Amerika je delila negativne glasove Jeremiću, da bi joj se u poslednjoj rundi pridružila i Velika Britanija

Srpski kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić u finalnom glasanju dobio je dva negativna glasa od stalnih članica Saveta bezbednosti – SAD i Velike Britanije, dok su se o njegovoj kandidaturi pozitivno izjasnile Rusija, Kina i Francuska.

Od početka glasanja za novog generalnog sekretara Ban Ki Muna podrška SAD-a, ispostaviće se, bila je ključna u izboru naslednika Ban Ki Muna. U svih šest krugova Amerika je delila negativne glasove Jeremiću, da bi joj se u poslednjoj rundi pridružila i Velika Britanija.

Kako se spekuliše u diplomatskim krugovima, o srpskom kandidatu su se negativno izjasnili još Malezija, Venecuela, Novi Zeleand i Urugvaj. Ove članice SB UN nemaju status stalnih, samim tim ni pravo veta, pa njihovi glasovi na kraju nisu bili ključni.

Snažnu podršku Jeremić je sve vreme uživao od Kine i Francuske, a pozitivne glasove tokom celog procesa dobijao je i Rusije, iako je zvanična Moskva imala svog favorita – bugarsku kandidatkinju Irinu Bokovu.

Kandidaturu Jeremića, koji je na kraju imao osam pozitivnih glasova, podržale su još Španija, Angola, Ukrajina, Egipat i Senegal.

Pobeda Portugalca Antonia Gutereša pomalo je i iznenađenje. Probleme njegovom izboru pravili su negativni glasovi Kine i Rusije, koje nisu želele da na čelu najveće svetske organizacije dođe kandidat iz zemlje članice NATO-a.

Sve vreme se spekulisalo da bi na pobedu Gutereša Rusija mogla da uloži veto, a pred samo glasanje ambasador te zemlje u UN-u Vitalij Čurkin izjavio je da se oni zalažu da novi generalni sekretar bude žena iz istočne Evrope. Sudeći po njegovim rečima, postojala je čak mogućnost da se Ban Ki Munu produži mandat za još jednu godinu.

Ipak, unutar Saveta bezbednosti postignut je kompromis i za generalnog sekretara UN izabran je Antonio Gutereš. Negativne glasove „povukle“ su Kina i Rusija i u finalnoj rundi bile uzdržane prema njegovoj kandidaturi. Portugalac je, na kraju, imao 13 pozitivnih glasova, dva uzdržana i nijedan negativan.

Izvor Blic, 06. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u