„JEREMIĆ NIJE IZABRAN JER JE SRPSKI PATRIOTA“

Švajcarski Noje cirher cajtung piše a Dojče vele prenosi da Jeremić nije izabran za...

Švajcarski Noje cirher cajtung piše a Dojče vele prenosi da Jeremić nije izabran za generalnog sekretara UN jer je srpski patriota

Švajcarski list „Noje cirher cajtung” ocenjuje da je u kandidaturi za generalnog sekretara UN bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić „prevideo da je morao da se kandiduje kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota – na tome je i pao”, prenosi „Dojče vele“.

„Zapravo je pretenzija istočnih Evropljana na mesto generalnog sekretara UN bila nesporna – kao jedina od pet grupa zemalja koje još nikada nisu držali ovu najvišu funkciju”, piše ugledni list nakon izbora Portugalca Antonija Guteresa za naslednika Bana Ki Muna.

Švajcarski dnevnik dodaje da istočnoj Evropi „nije manjkalo ni sposobnih kandidata ni međunarodne podrške”.

„Ali od toga nije bilo ništa. Sedam od deset kandidata koji su početkom oktobra još bili u trci potiče zaista iz istočne Evrope – ali nijedan nije pobedio. Umesto da nastupe jedinstveno, oni su bili razjedinjeni”, smatra „Noje cirher cajtung”.

List svoju tvrdnju da je „istočnijim Evropljanima nacionalni prestiž važniji od prodornog kandidata” potkrepljuje „reakcijom Srbina Vuka Jeremića, koji je završio na drugom mestu iza Guteresa”.

„Mislim da imamo razloga da budemo ponosni na naš rezultat, a to je drugo mesto u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe’, rekao je on i još: ‘Time smo napravili značajan doprinos podizanju vidljivosti i ugleda naše zemlje.’ Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao”, navodi ovaj dnevnik.

List tvrdi da se Jeremić „kao ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN profilisao pre svega tvrdim stavom prema kosovskoj nezavisnosti i članstvu u UN”.

„Time je obezbedio sebi nenaklonjenost i, izvesno, veto Amerikanaca. Njegove tesne veze sa Moskvom su mu samo dodatno škodile, s obzirom na to da se ledeno doba između Rusije i SAD nadvilo nad ovim izborom”, piše „Noje cirher cajtung”, prenosi Tanjug.

„Dojče vele” navodi da ciriški dnevnik nema dobro mišljenje ni o nastupu ostalih kandidata iz regiona.

„Slična fatalna kombinacija geopolitičkog natezanja i sitnonacionalnih interesa oborila je i obe Bugarke, Irinu Bokovu i Kristalinu Georgijevu. Bokova je počela kao favoritkinja, sa iskustvom u birokratiji UN, važila je kao dobro umrežena u Moskvi i Vašingtonu pa je izgledalo da je to način da se doskoči potrebi da UN konačno dobiju ženu na čelu”, navodi list i dodaje da je „letos, međutim, protiv nje počela medijska kampanja sa nevidljivom pozadinom tokom koje je optužena za korupciju i preveliku bliskost (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu”.

„Kako Bokova ni u usmenim izlaganjima nije bila ubedljiva, bugarski premijer Bojko Borisov ju je krajem septembra na brzinu zamenio evropskom komesarkom Kristalinom Georgijevom, koja je opet bila previše ukotvljena u zapadne institucije da bi bila prihvatljiva Rusiji”, stoji u tekstu.

Švajcarski dnevnik navodi da je „Istočna Evropa, politički podeljena po mnogim pitanjima, ionako laka kategorija u UN”.

„Zato ovaj region sebi nije smeo da dozvoli greške ukoliko je hteo da zadrži šansu za najvišu funkciju. Ali nju su istočni Evropljani prokockali i sada će izvesno morati da čekaju najmanje čitavu deceniju kako bi dobili mesto generalnog sekretara”, zaključuje „Noje cirher cajtung”.

Izvor Politika, 07. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u