PUTINOVA DžUDO GEOPOLITIKA

FINIAN KANINGEM Vašington je sad svestan da ga je Rusija geopolitičkim džudo zahvatom tresnula...

FINIAN KANINGEM

Vašington je sad svestan da ga je Rusija geopolitičkim džudo zahvatom tresnula o zemlju

Brzim i odlučnim zahvatom ruski lider Vladimir Putin uhvatio je u raskoraku svog američkog protivnika, zakivajući ga za tle sirijske krize. Uz uvijanje i frustraciju, američki protivnik protestuje jer je oboren. Prvo, u formi spakovane medijske kampanje kojom se ruske vojne operacije predstavljaju kao zločinačke. Drugo, Amerikanci neprestano ponavljaju da ruska „sramna“ podrška sirijskim snagama ometa napore za uspostavljanje mira.

Treće, Amerikanci su pokušali da zastraše Rusiju prekidom diplomatskih kontakata povodom Sirije, što je prikriveni pokušaj da se Rusiji vojno zapreti bilo putem direktne američke intervencije u Siriji ili indirektno povećanjem isporuka protivavionskih raketa terorističkim proksi grupama.

Rusiju ove američke pretnje nisu uplašile. Nastavila je da, zajedno sa sirijskim snagama, pojačava ofanzivu koja ima za cilj da porazi – sa zapada podržavane – teroriste u njihovom poslednjem uporištu u sirijskom gradu Alepu. Ako bi antivladini plaćenici tamo bili poraženi, šestogodišnji spolja izazvani rat za smenu režima bio bi blizu kraja.

Na diplomatskom polju američki državni sekretar Džon Keri mesecima je pregovarao sa ruskim partnerom Sergejem Lavrovim. Koristeći diplomatski žargon, dve strane jedna drugu nazivaju „partnerima“. Ali, s obzirom da imaju suprostavljene ciljeve i da podržavaju različite strane u ratu, pravi odnos između Vašingtona i Moskve je jasan: oni su protivnici.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ljubitelj džudoa, jednom je otkrio deo svoje fajterske filozofije, koju je naučio odrastajući na opasnim ulicama posleratnog Sankt Peterburga: ako je borba neizbežna, ne oklevaj da udariš prvi.

SAD NISU ŽELELE PRIMIRJE
Deo ove filozofije upravo je primenjen u Siriji. Plan o prekidu vatre koji su dogovorili Keri i Lavrov ni u jednom trenutku nije bio ostvariv. Rusi i njihovi sirijski saveznici mogu da kažu da su dali šansu miru time što su se u početku pridržavali sporazuma o prekidu neprijateljstava proglašenog 12. septembra.

Ali, budući da su razne – spolja podržavane – grupe nastavile sa primenom nasilja, uz stotine slučajeva narušavanja primirja, postalo je evidentno da nema nikakve šanse za bilo koju vrstu mirnog rešenja. Štaviše, pokazalo se da su pompezni američki pozivi na razdvajanje takozvanih „umerenih pobunjenika“ od zabranjenih terorističih brigada obična obmana. Amerikanci, njihovi NATO saveznici i regionalni klijentistički režimi sve vreme podržavaju ceo niz nelegalno naoružanih pobunjenika, tj. terorista. Nema nikakvog odvajanja.

putindzudoSmrtonosni američki avioudari na bazu sirijske vojske u Dejr el-Zoru od 17. septembra bili su konačan dokaz da Amerikanci nikad nisu bili ozbiljni prilikom poziva na primirje. Uvek se radilo o obezbeđivanju preko potrebnog predaha za terorističke proksije, koje ruske i sirijske snage potiskuju već godinu dana.

Rusija i Sirija sad imaju pravo da nastave sa uspešnim akcijama protiv terorističkih brigada još većom žestinom, jer je propast primirja razgolitila prave namere koje stoje u pozadini američkog stava o Siriji – SAD nisu podrška umerenim pobunjenicima, već sponzor terorista, tj. istog onog terorističkog brenda koji je navodno odgovoran za 11. septembar i napade na Njujork, koji su kasnije služili kao opravdanje za ratove u prethodnih 15 godina.

Ovde dolazimo do onoga što ruskim potezima u Siriji dodatno daje na značaju. Prošlog vikenda, nakon agresivne propagande zapadnih medija o humanitarnim teškoćama u Alepu, Moskva je oštro upozorila da će, ukoliko američka koalicija – koja je pre svega ilegalno u Siriji – još jednom napadne sirijsku vladu doći do „tektonskih promena“ u regionu.

Izjava Moskve je nesumnjivo upozorenje da će svaka američka vojna akcija u Siriji dovesti do totalnog rata. Ta linija u pesku ove nedelje je dodatno podebljana objavom ruskog ministarstva odbrane da su u Siriji instalirani strašni protivavionski i protivraketni sistemi S-300. Upadljivo je da su sistemi S-300 dislocirani dva dana pošto je Vašington objavio da obustavlja sve diplomatske pregovore sa Rusijom o Siriji. Drugim rečima, ako je vašingtonsko diplomatsko durenje Moskvu trebalo da zastraši, očigledno nije ostvarilo cilj.

Ulozi uveliko nadilaze sam konflikt u Siriji. Najmanje pet godina Vašington ne vodi svoju tobožnju „politiku resetovanja odnosa“ sa Moskvom. Politika NATO bi se jedino mogla opisati kao politika neprijateljstva prema Rusiji, navođena prećutnom logikom koja na kraju vodi u rat.

A ONDA JE PUTINU PREKIPELO
Vašington želi da Rusija kapitulira pred njegovom globalnom hegemonijom; da se vrati u patetični vazalni položaj, u kojme je bila pod slabim postsovjetskim liderstvom Borisa Jeljcina. Kad je Putin došao na vlast pre 16 godina, Rusija je odbacila ulogu klinca koji Americi čisti cipele. Zemlja je povratila nezavisnost i nacionalni ponos, kao i – što je najvažnije – vojnu snagu.

Te nezavisnost je razlog što Vašington i evropski lakeji slede geopolitičku strategiju podrivanja Rusije na svaki mogući način – putem NATO zastrašivanja, političke i medijske demonizacije, ekonomskih sankcija…

Ove nedelje, međutim, izgleda da je Putinu konačno prekipelo da trpi nemilosrdno nasilje američkog tiranina koji je do te mere preterao da se našao u bespomoćnom položaju. Kad je Putin proglasio kraj bilateralnog sporazuma sa Vašingtonom o uništenju viška plutonijuma, kao razlog je naveo to što Vašington odbija da se drži svog dela dogovora, kao i sve izraženije američko neprijateljstvo prema Rusiji povodom mnoštva međunarodnih pitanja, uključujući i Siriju.

Jako važno: Rusija zahteva da SAD, ako žele da ožive sporazum o plutonijumu, moraju da ispune nekoliko uslova. Među njima su smanjivanje broja NATO snaga na ruskim granicama, prekid političkog uznemiravanja, ukidanje političkih sankcija i kompenzacija za sve finansijske gubitke Rusije. Bi-Bi-Si je ruske zahteve opisao kao „zapanjujući spisak uslova“.

Poenta je da Rusija zna da je ostvarila prednost nad američkim protivnikom. Ruski medved je godinama strpljivo tolerisao neprekidne provokacije arogantnih Amerikanaca. Čak i ultimativna američka provokacija protiv Rusije ispoljena u pretnji ratom nije uspela da odvrati Moskvu od vođenja politike za koju zna da je ispravna – zahtevanje poštovanja i ravnopravnog tretmana.

Prošla godina je pokazala da Rusija ima vojnu sposobnost da se suoči sa bilo kojom američkom pretnjom, uključujući i gnusnu pretnju nuklernim ratom, koju Amerikanci neprekidno provlače kroz perfidne komentare pentagonskih šefova. Ne deluje kao slučajnost što je Rusija ove nedelje najavila defanzivne vojne vežbe u kojima će učestvovati 40 miliona njenih građana. Zapravo Rusija kao da poručuje Amerikancima: ne plašimo se ničeg, spremni smo da branimo svoju zemlju, i za to imamo čak i veće sposobnosti nego vi, stoga nemojte ni da pomišljate na rat.

obamaputinsampanjacAmerika može koliko god hoće da preti vojnim opcijama u Siriji, kao i u Ukrajini ili bilo gde drugo. To je samo isprazno hvalisanje. Jer Vašington je sad svestan da ga je Rusija geopolitičkim džudo zahvatom tresnula o zemlju. Najgora stvar koju možete uraditi je potcenjivanje protivnika. Arogantni i neuki, Amerikanci su definitivno sa takvim stavom nastupili prema Rusiji.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Sputnik International

Svet
Pratite nas na YouTube-u