SVETSKI MEDIJI O CRNOGORSKOJ BORBI PROTIV „POSLEDNjEG EVROPSKOG DIKTATORA“

Crnogorski diktator je premašio sve rekorde ‘političke održivosti’. On vlada preko 25 godina i...

Crnogorski diktator je premašio sve rekorde ‘političke održivosti’. On vlada preko 25 godina i smatra da je Crna Gora njegov feudalni posjed

Svjetski mediji izvještavaju ovih dana o izborima u Crnoj Gori, i nazivaju ih buntom protiv poslednjeg diktatora u Evropi. Članak koji prenosimo objavljen je na sajtu „Svjetske političke vijesti“ (World Political News). Mediji naglašavaju da diktator Crne Gore ne poznaje termine kao što su čast, moral i savjest te da je bio uključen ne samo u šverc cigareta, droge i oružja već i trgovinu ljudskim organima. Oni su naglasili da se uoči izbora glas slobodoljubivih građana sve jače čuje, te da su Demokratski front i koalicija „Ključ“ dvije opozione snage koje se suprostavljaju DPS-u i politici koju vlada Đukanovića predstavlja.

„Prema godišnjem rangiranju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Crna Gora postepeno gubi svoju globalnu konkurentnost. Sada ova država se nalazi na 82. mjestu – čak 12 mjesta niže u odnosu na prethodnu godinu.

‘Kamen spoticanja’ za cijelu državu a posebno za crnogorski biznis predstavlja teška ekonomska situacija za koju Crna Gora ima da ‘zahvali’ svom trenutnom premijeru Milu Đukanoviću“. Crnogorski diktator je premašio sve rekorde ‘političke održivosti’. On vlada preko 25 godina i smatra da je Crna Gora njegov feudalni posjed.

Međutim, riječi kao što su čast, moral i savjest ne postoje u „političkom rječniku“ premijera. One su zamijenjene pojmom ličnog finansijskog blagostanja. Nije važno što je to blagostanje stvoreno na račun Crnogoraca.

Ali, šta drugo možemo očekivati od nekog ko je poznat kao najkorumpiraniji čovjek u državi? Đukanović je više puta bio uključen u različite ekonomske prevare i finansijske konspiracije. On je optužen ne samo za šverc cigareta, oružja i droge već i za trgovinu ljudskim organima. Crnogorske i inostrane agencije za sprovođenje zakona su nekoliko puta pokušavale da procesuiraju Đukanovića za njegov ‘biznis’, ali, do skoro, njemu je bilo moguće da izbjegne odgovornost – sa jedne strane zahvaljujući diplomatskom imunitetu a sa druge zahvaljujući njegovom dobro uspostavljenom odnosu sa unutardržavnim strukturama.

Posledica takve Đukanovićeve vladavine bila je uništenje jedne ponosne balkanske republike.

Iza idilične „fasade“ hotela na jadranskoj obali kriju se ekonomska nestabilnost, nezaposlenost, društvena neravnopravnost i kriminal koji je u porastu. Metalurgija, glavni industrijski sektor ove republike propada. Hiljade nezaposlenih čeka obećane isplate ali državna moć ignoriše njihove zahtjeve. Turizam je pod znakom pitanja jer ljudi odbijaju da idu u državu opterećenu socijalnim nemirima. Međutim, uoči 16. oktobra, dana izbora, glas naroda postaje sve jači i jači.

Oštra politička borba nikada nije bila tako nasilna u ovoj nekada tihoj jadranskoj zemlji. Novi, poseban element pridodat je političkom „meniju“ države – mržnja građana ujedinjuje hiljade i hiljade ponosnih i slobodoljubivih stanovnika Crna Gore.

Izborna trka za nova mjesta u skupštini bliži se kraju. Dvije vodeće opozicione koalicije uključile su u sebe preko deset parlamentarnih i neparlamentarnih stranaka i pokreta. Demokratski front i „Ključ“, suprostavljene su Demokratskoj partiji socijalista (partiji Đukanovića).

U državi je započela kampanja pod nazivom „Mi ili on“. Ime kampanje podrazumijeva u sebi i „milione“ koje je ukrao Đukanović. U međuvremenu, crnogorski premijer još jednom ubjeđuje građane da je Crna Gora na pravom putu i da će biti dobro. Samo, nije pojasnio kome.“

Izvor in4s.net, 12. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u