ĐUKANOVIĆ PROVOCIRA HAOS U PODGORICI

U Crnoj Gori 20 građana Srbije uhapšeno „zbog terorizma”; Tužilaštvo CG navodi da su...

U Crnoj Gori 20 građana Srbije uhapšeno „zbog terorizma”; Tužilaštvo CG navodi da su imali skladište sa oružjem i nameravali da napadnu građane i „liše slobode“ premijera Mila Đukanovića

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović potvrdio je danas da je prethodne noći uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednim licem traga, a zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo terorizam.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na instutucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne iskučujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.

Zbog interesovanja „svih medija”, Stojanović je rešio da se oglasi pisanom izjavom u kojoj potvrđuje hapšenje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

„Tačno je da su službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativinim i obaveštajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga”, ističe se u izjavi.

Dodaje se da su ta lica osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

Uprava policije je u vezi navedenog događaja, shodno proceduri, uputila tužilaštvu informaciju koja je planirana za javnost, kaže se u pisanoj izjavi direktora crnogorske policije.

Stojanović je izjavio, u četvrtak 13. oktobra povodom održavanja izbora nakon kolegijuma sa čelnicima policije u kampu na Zlatici, da prema operativnim saznanjima postoji mogućnost izazivanja nereda i eventualne eskalacije nemira.

Stojanović je, kako prenose podgorički mediji, saopštio da su službenici Uprave policije spremni da odgovore svim bezbednosnim izazovima.

„Policijski službenici će stoga odlučno, profesionalno i zakonito delovati u cilju sprečavanja pokušaja činjenja ili vršenja bilo kakvog delikta. Službenici policije će, u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima za prekršaje, blagovremeno delovati kako bi svako lice koje eventualno bude izazvalo incidente ili na bilo koji način bude kršilo zakon u vreme pre, tokom trajanja i nakon izbora, bilo efikasno procesuirano za učinjeni delikt”, rekao je tada Stojanović.

On je naglasio da je na kolegijumu, kojem su prisustvovali načelnici centara i odeljenja bezbednosti, rukovodioci regionalnih centara granične policije i komandanti SAJ-a i PJP, sačinjen plan za održavanje stabilnog ambijenta za nesmetano odvijanje izbora.

VUĆIĆ: ČUDAN TAJMING
Premijer Aleksandar Vučić nije danas hteo da komentriše hapšenje bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića u Crnoj Gori kako ne bi ni na koji način uticao na parlamentarne izbore u toj zemlji, ali je primetio da je „čudan dan na koji se to desilo”.

„Nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava i to je sve što ću o tome da kažem”, rekao je Vučić novinarima, i podsetio da je Dikić, inače, penzionisan.

„Za sve ostalo bolje da se ugrizem za jezik tri puta i da prećutim”, rekao je. Premijer je dodao da će o tom slučaju više govoriti sutra, kad se završe izbori u Crnoj Gori kako „ne bi uticao ni na koji način”.

CG: U SPECIJALNOM TUŽILAŠTVU POČELO SASLUŠANjE OSUMNjIČENIH
U crnogorskom Specijalnom tužilaštvu počelo je saslušanje 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam i stvaranje kriminalne organizacije.

To navodi crnogorski sajt portalanalitika.me i dodaje da se „na čelu te grupe, prema osnovanim sumnjama, nalazi se kontroverzni Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije”.

Direktor crnogorske policije Slavko Stojanović potvrdio je danas da je prethodne noći uhapšeno 20 osoba iz Srbije, dok se za jednim licem traga, a zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo terorizam.

Oni su, kako se sumnja, ušli u Crnu Goru i imali nameru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.

Zbog interesovanja „svih medija”, Stojanović je rešio da se oglasi pisanom izjavom u kojoj potvrđuje hapšenje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

„Tačno je da su službenici Uprave policije, tokom prethodne noći, u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost i uz koordinaciju i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a postupajući shodno operativnim i obaveštajnim podacima kojima je policija raspolagala, lišili slobode 20 lica, državljana Srbije, dok se za jednim licem, takođe državljaninom Srbije, traga”, ističe se u izjavi.

Dodaje se da su ta lica osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam.

Uprava policije je u vezi navedenog događaja, shodno proceduri, uputila tužilaštvu informaciju koja je planirana za javnost, kaže se u pisanoj izjavi direktora crnogorske policije.

Bivši šef Žandarmerije Bratislav Bata Dikić i još najmanje 15 osoba uhapšeno je prethodne noći u Crnoj Gori, pod sumnjom da su , kako javlja televizija PinkM, planirali da danas, tokom parlamentarnih izbora u toj zemlji, izvedu terorističke akcije, izazovu oružane sukobe, pa čak i likvidacije.

Grupa je na osnovu dogovora sa pojedincima iz jedne političke grupacije planirala te terorističke akcije, navodi PinkM ne navodeći druge detalje.

Prema nezvaničnim informacijama te televizije, na čelu grupe, koja je sa sobom u Crnu Goru unela i veliku količinu oružja i eksploziva, nalazi se bivši smenjeni šef Žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić, prenosi Tanjug.

TUŽILAŠTVO CG: PLANIRALI DA LIŠE SLOBODE PREMIJERA ĐUKANOVIĆA
Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da je „plan kriminalne organizacije” koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, „bio lišavanje slobode premijera Crne Gore” Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore je saopšteno da za 20 uhapšenih državljana Srbije postoji osnov sumnje da su izvršili krivična đela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim delom terorizma.

„Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija”, saopšteno je iz VDT-a.

„Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore”, navodi se dalje u saopštenju.

Kako se dalje navodi, s ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., juče je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru sa namerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

„Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gde su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana”, navodi se u saopštenju VDT-a.

Crnogorska televizija podseća da je direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović saopštio da je tokom prethodne noći uhapšena grupa od 20 lica.

Stojanović je kazao da je policija, po nalogu Specijalnog državnog Tužilaštva i u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost, uhapsila 20 državljana Srbije, dok se za jednim licem traga.

U Specijalnom tužilaštvu počela su saslušanja osumnjičenih.

„Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizma”, kazao je Stojanović.

Direktor policije je kazao da su ta lica ušla na teritoriju Crne Gore i imala namjeru da, prvo, preuzmu automatsko oružje a potom da večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, „ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike”.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, službenici Specijalnog policijskog odeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provere unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju, kaže se u saopštenju.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva.

Uhapšeni su: B.D. (1970), K.H.(1977.), V.B.(1995.), N.Đ.(1995.), S.V.(1991.), G.K.(1999.), B.K.(1976.), L.Đ.(1998.), B.M.(1955.), M.D.(1957.), D.M.(1976.), S.Đ.(1964), A.Č.(1983), A.A.(1974), N.Đ.(1982.), S.Ć.(1979.), D.S.(1974.), M.A.(1990.), I.M.(1980.) i P.A.(1977.) – prenosi Tanjug.

STEFANOVIĆ: JOŠ BEZ ZVANIČNE INFORMACIJE IZ CRNE GORE
Srpska policija do popodne nije dobila nikakve zvanične informacije od državnih organa Crne Gore u vezi sa hapšenjem penzionisanog generala MUP-a Bratislava Dikića, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Ministar je novinarima u Nišu, gde vlada zaseda četvrti od planiranih sedam dana, rekao da se mora sačekati da crnogorski zvaničnici dostave Srbiji informacije, da bi on mogao nešto zvanično da kaže.

„Mi ni u ovom trenutku nemamo nikakvu zvaničnu informaciju od državnih organa Crne Gore, ni o licima koja su uhapšena, ni o delu koje im se stavlja na teret, niti o prirodi krivičnog dela. Dok ne stignu zvanični dokumenti i zvanično obaveštenje, sve je u domenu spekulacija pa bi bilo neodgovorno da ja učestvujem u tome”, rekao je Stefanović.

Stefanović je ponovio da srpski državljani ne učestvuju u ubijanju državljana Crne Gore, ne dolaze da se obračunavaju na ulicama Budve, Podgorice ni Herceg Novog, niti da se tamo ne upucavaju.

„A mi ćemo se sa mafijom i mafijašima iz Crne Gore, koji dolaze u Srbiju da se obračunavaju na našim ulucama, obračunati do kraja. I ne samo sa njima”, rekao je ministar.

Na konstataciju novinara da „ipak deluje da su srpski državljani otišli u Crnu Goru da se tamo obračunavaju sa zvaničnima te zemlje”, Stefanović je rekao:

„Ali, izvinite, dok ne budemo videli zvanične dokumente, ja zaista ne mogu da komentarišem i iznosim stav Srbije. Svako ko je počinio neko krivično delo treba za to da odgovara, apsolutno svako, nama zaštićenih. Ako ste otišli bilo gde i ako ste bilo šta učinili što nije u skladu sa zakonom, treba da odgovarate i to je valjda jednako za svakog čoveka”.

Ministar je ukazao da će se čekati zvaničan stav, a da je stav Srbije da ne dozvoli da mafijaši koji dolaze iz Crne Gore upucavaju njene građane.

„Nećemo dozvoliti da mafijaši iz Crne Gore čine ovde krivična dela i da se ovde stvaraju mafijaške organizacije koje žele da Srbija, Beograd, Niš ili bilo koji grad bude faktički njihov poligon za izvršenje krivičnih dela. To apsolutno nećemo dozvoliti”, zaključio je Steafanović – prenosi Tanjug.

MINISTAR: KO IMA PRAVO DA ME ZAOBIĐE S INFORMACIJOM O DIKIĆU
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Goran Danilović kazao je danas da ima samo nezvanične informacije o hapšenju 20 osoba iz Srbije, uključujući Bratislava Dikića i da je „zaobiđen s tom informacijom”, ali tvrdi da iza toga ne stoji nijedan politički subjekt iz Crne Gore.

„Nisam dobio nijednu informaciju. Ali sam zabrinut ako je u zemlju došlo 20 ljudi da na dan izbora pravi haos. Tražio sam sastanak sa direktorom policije ali sam dobio odgovor da je na terenu”, rekao je Danilović, koji, prema crnogorskim analitičarima, važi za bliskog opoziciji, za razliku od direktora policije.

Takođe, on se zapitao ko ima pravo da njega zaobiđe sa ovom informacijom.

Danilović je dodao da će neko morati da odgovara za ovo.

„Naša policija će morati da uspostavi komunikaciju sa organima Srbije da se što prije ovo razriješi. Jedino što znam je da nijedan politički subjekt u CG ne stoji iza ovoga”, rekao je Danilović, prenosi portal CDM.

Ministar je dodao i da se baš juče desilo da padne video sistem koji na granici registruje ko ulazi u zemlju.

Danilović je pozvao lidere političkih partija da zbog sigurnosti ne pozivaju građane da se okupljaju na ulicama Podgorice nakon glasanja – prenosi Tanjug.

MEĐU UHAPŠENIMA BIVŠI KOMANDANT ŽANDARMERIJE BRATISLAV DIKIĆ
U Crnoj Gori je prethodne noći locirana i uhapšena grupa od najmanje 15 osoba, koja je planirala da u toku današnjih parlamentarnih izbora širom Crne Gore izvede terorističke akcije, izazove oružane sukobe, pa čak i likvidacije, javila je crnogorska televizija Pink M ne navodeći detalje.

Prema nezvaničnim informacijama te televizije, na čelu grupe, koja je sa sobom u Crnu Goru unela i veliku količinu oružja i eksploziva, nalazi se bivši smenjeni šef Žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić, preneo je sajt Pinka. Mediji su pisali da je bio u Podgorici tokom prošlogodišnjih demonstracija.

VUJANOVIĆ BEZ KOMENTARA O HAPŠENjU
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije danas hteo da komentariše noćašnje hapšenje bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića, ističući da treba sačekati da se oglase nadležni crnogorski organi.

„Imam saznanja koja se tiču informacija o lociranju i hapšenju grupe koja je planirala da danas izvede terorističke akcije u Crnoj Gori”, rekao je Vujanović, ali je dodao da je na državnim organima Crne Gore da se o tome oglase. Vujanović je to rekao novinarima nakon glasanja, uz uverenje da će Crna Gora nastaviti putem evroatlantskih integracija.

STEFANOVIĆ: NEMAMO DOVOLjNO INFORMACIJA
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je, povodom informacija o hapšenju Bratislava Dikića u Crnoj Gori, da svaki građanin Srbije treba da odgovara ukoliko je počinio neko krivično delo, ali je ponovo istakao da će se srpska policija obračunati sa crnogorskom mafijom.

„Trenutno nemamo dovoljno informacija o događajima o kojima pišu crnogorski mediji i moramo da sačekamo zvanične informacije državnih organa u Crnoj Gori” rekao je Stefanović Tanjugu.

Vest nije zvanično potvrđena u Crnoj Gori, ali je u međuvremenu objavila i podgorička Antena M, pozivajući se na izvore iz crnogorske policije.

„Ako je bilo ko od građana Srbije počinio neko krivično delo on za to treba da odgovara, ali mi je drago da naši građani nikoga ne ubijaju u Crnoj Gori i ne obračunavaju se na ulicama Podgorice, Budve ili nekih drugih gradova” kategoričan je Stefanović.

VIŠE PORTALA POD HAKERSKIM NAPADIMA
Crnogorskom timu za sajber bezbednost (CIRT) prijavljeni su mnogobrojni hakerski napadi na portale u Crnoj Gori, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. Meta hakerskih napadi bili su, pored ostalih, portali Kafea del Montenegro – CDM, Radija „Antena M”, kao i sajt vladajuće Demokartske partije socijalista, navodi se u saopštenju.

Sajt nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju i svi njegovi poddomeni pod konstantnim su hakerskim napadima od četvrtka, kaže Ministarstvo. CIRT tim je obavešten da je napadnuta i infrastruktura Crnogorskog telekoma, ali su napadi uspešno odbijeni.

„Nacionalni CIRT tim preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti u koordinaciji sa državnim organima, kako bi napadi bili sprijeceni, crnogorski portali nesmetano funkcionisali, a javnost bila pravovremeno informisana na dan izbora”, kažu u Ministarstvu.

Izvor Tanjug/Politika, 16. okotbar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u