NATO I SRBIJA

STEVICA DEĐANSKI Važno je znati da NATO više ne može da nas slomi, samo...

STEVICA DEĐANSKI

Važno je znati da NATO više ne može da nas slomi, samo može da nas obmane

Pitanje razlike između pravednosti i zakonitosti jeste ključno pitanje spoljne politike i međunarodnih odnosa. Šta je pravednost, to je vrlo relativno. Ona se razlikuje kod različitih civilizacija i često je uslovljena interesima. Primera radi, za zapadne zemlje, članice NATO, bombardovanje Srbije je bila pravedna stvar isto toliko koliko je za njih pravedna stvar priznavanje Kosova i njegovo uvođenje u Ujedinjene nacije. Za nas Srbe, kao i mnoge druge narode, sve to je nepravedno.

Ono što je za Brisel i Vašington pravedno oni predstavljaju kao nekakvu opštu pravednost i pretvaraju je u uslove za Srbiju. Ali iz naše perspektive besmisleno je i govoriti o pravednosti postavljanja tih uslova za pridruživanje EU. Jedna stvar je ucena i pritisak da se nešto učini radi članstva u EU, a drugo je pravednost.

Iz svega rečenog vidi se koliko je nezahvalno govoriti o pravednosti u spoljnoj politici. Zbog toga u međunarodnim odnosima jedna jedina pouzdana platforma jeste poštovanje međunarodnog prava. O pravednosti može da se razgovara samo u domenu unutrašnje politike.

DVA KLjUČNA FAKTORA ZA NAŠU BUDUĆNOST
Savremeni zapadni svet je svet partnerstva, ali ne i prijateljstva. Zapadne zemlje deluju u takvim okvirima iako često pričaju bajke o prijateljstvu. Koliko je prijatelja Jugoslavija imala među zemljama NATO pre raspada? Koliko je među njima bilo saveznika Srbije iz svetskih ratova? I gde su oni nestali i na čiju su stranu stali tokom poslednjeg balkanskog konflikta?

O tradicionalnom prijateljstvu možemo da govorimo jedino sa zemljama kao što je Rusija, sa kojima nas spaja vera, istorija, poreklo, ali i interes, koji je krov svemu tome. Rusija je ostala uz Srbiju i u teškim vremenima u kojima se nalazimo i, umnogome zahvaljujući tome, Beograd sad može da vodi samostalnu spoljnu politiku. Ili bar koliko-toliko samostalnu. Da Zapad nema protivtežu, ni Srbija ne bi imala manevarski prostor. Nije nam ni sada dobro, a bez toga bilo bi nam i mnogo gore.

natoNa sopstvenom primeru vidimo da budućnost svetskog poretka leži upravo u multilateralnoj saradnji na osnovu ravnopravnosti i međunarodnog prava. Jer dominacija i nametanje tuđe volje vodi nekom vidu globalnog totalitarizma. Zato danas i pričamo o Srbiji u policentričnim okvirima, između dva ključna faktora za našu budućnost – Rusije i NATO.

Odnosima sa Rusijom neću se šire baviti. Kako tu stvari stoje, ne zna samo onaj ko neće da zna. Osvrnuću se ukratko na NATO. Srbija ima šta da traži od tog pakta. Od NATO zavisi bezbednost Srba na Kosovu. Od NATO zavisi naoružavanje nekih komšija na Balkanu, koji se tradicionalno ponašaju na štetu srpskog naroda. Od NATO zavisi stabilnost u nekim susednim zemljama, kao i podrška Kosovu u međunarodnim institucijama.

NE SMEMO PRISTATI DA NAS POKORE
Ali NATO u svemu rečenom malo toga čini što bi trebalo u skladu sa međunarodnim pravom. S druge strane, stalno nešto traži od Srbije, a zauzvrat nam se nudi neizvesna EU budućnost. Alijansa se prema nama ponaša kao ucenjivač. I ponašaće se sve više tako ako nastavimo da neselektivno popuštamo. Sa Alijansom, kao i sa bilo kojim ucenjivačem, potrebno je razgovarati. Ne bi trebalo svađati se, ali svakako ne treba prijateljevati. To se zove stokholmski sindrom i može da prouzrokuje samo veću štetu za taoca.

Svet se menja nabolje. Zapad ima protivtežu, i Srbija ne sme da pristaje da bude talac. Jedno je sarađivati, a drugo je služiti i identifikovati se. Nekada moramo i da popuštamo pod pritiscima, ali ne smemo dobrovoljno i olako da ispunjavamo ono što je za nas štetno. Ne smemo dobrovoljno raditi na produbljivanju saradnje i izgradnji dodatne institucionalne povezanosti sa Alijansom. To je opasnost za nacionalne interese Srbije, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

natobgd99Moramo tražiti razne modele saradnje sa NATO, ali ne smemo pristati da nas NATO sile pokore. Jedna stvar je sarađivati, a sasvim druga je pokoriti se, a baš to od nas kroz privid saradnje sa NATO često traže njegovi lobisti i marionetski političari. Tome se moramo suprotstaviti argumentima, jer NATO više ne može da nas slomi, samo može da nas obmane.

Vidovdan

Politika
Pratite nas na YouTube-u