KRIMSKA DELEGACIJA U POSETI SRBIJI; ČEPURIN: KRIM JE RUSKO KOSOVO

Delegacija Krima boravi u trodnevnoj posjeti Srbiji i juče ih je primio i patrijarh...

Delegacija Krima boravi u trodnevnoj posjeti Srbiji i juče ih je primio i patrijarh srpski Irinej

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandrar Čepurin izjavio je danas da je Krim bitan Rusiji kao što je Srbiji bitno Kosovo.

— Na Krimu živi narod koji govori ruski i koji osjeća da pripada Ruskoj Federaciji – rekao je Čepurin na skupu u Ruskom domu na kojem su predstavljene mogućnosti saradnje Krima i Srbije.

Prema rečima ruskog ambasadora, Krim će se svakako razvijati u narednom periodu.

— Kada sam prvi put bio na Krimu video sam da tamo svi govore ruski, niko ne govori ukrajinski. I to su Rusi koji se osećaju kao deo ruskog naroda – naveo je Čepurin.

On je uoči prezentacije investicionog, turističkog i kulturnog potencijala Republike Krim u Ruskom domu rekao da Krim ima dva miliona stanovnika, a tu je i Sevastopolj, te da bi privrednici iz Srbije trebalo da iskoriste mogućnosti za saradnju.

Čepurin je dodao da Krim godišnje poseti pet do šest miliona turista, pa bi poljoprivredni proizvodi i hrana iz Srbije mogli da se plasiraju u tu republiku jer ima potrebe za kvalitetnom hranom.

On je rekao da je potrebno mnogo toga da se gradi na Krimu i to je šansa za građevinare iz Srbije da dođu i da rade u tom delu Ruske Federacije.

Krim je atraktivna turistička destinacija, ali i Srbija ima šta da ponudi na tom polju, naveo je ruski ambasador i smatra da i u oblasti turizma može dosta da se sarađuje da dolaze gosti s Krima u Srbiju i obratno.

Georgij Muradov iz Saveta ministara Republike Krim i stalni predstavnik Republike Krim pri kabinetu predsjednika Rusije osvrnuo se na to što se Krim pripojio Ruskoj Federaciji u martu 2014. godine.

KRIM JE SVETA TERITORIJA ZA RUSIJU
On je rekao da je Krim za Rusiju sveta teritorija, da će Rusija zaštititi i sačuvati Krim, a narod u tom delu Ruske Federacije će imati svoju perspektivu i normalno će moći da živi.

Učesnici skupa predložili su Srbiji ekonomsku i kulturnu saradnju i pozvali zainteresovane da, osim banja, posete i manastire i druga sveta mesta na Krimu.

U desetočlanoj delegaciji Krima u poseti Srbiji su i ministar ekonomskog razvoja Republike Krim Valentin Demidov, ministar banja i turizma Sergej Streljbickij, predstavnici organizacija, foruma, univerziteta i filharmonije.

Delegacija Krima boravi u trodnevnoj posjeti Srbiji i juče ih je primio i patrijarh srpski Irinej.

Dio delegacije sutra putuje u posetu opštini Čajetina i preduzećima na Zlatiboru, a deo će posetiti vinograde u okolini Topole.

Krim je od 18. marta 2014. godine zvanično postao deo Ruske Federacije, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao, pred oba doma parlamenta, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije.

Izvor Blic, 21. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u