U SRBIJU STIŽE JEDNA OD NAJVEĆIH KINESKIH BANKI

Li Mančang: Srbija je prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo...

Li Mančang: Srbija je prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi i prva zemlja u kojoj Kina gradi brzu prugu

Decenijsko prijateljstvo Srbije i Kine biće unapređeno ukidanjem viza. Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang kao krajnji rok za to navodi početak sledeće godine, a najavljuje i otvaranje „Kineske banke“ u Beogradu.

Vlada Republike Srbije je odlučila da ukine vize za kineske državljane, a usledio je odgovor Kine. Od ranog jutra u prostorije Konzulata Kine u Beogradu ulaze građani sa zahtevima za dobijanje viza, koje po regularnoj proceduri koštaju tri, a po ubrzanoj 23 dolara. Ambasador Kine Li Mančang za Radio-televiziju Srbije navodi razloge za ukidanje viza.

„Meni je kao ambasadoru Kine u Srbiji – Srbija na prvom mestu. Srbija je zemlja u kojoj je Kina napravila most, prvi most u Evropi, kao i prva zemlja u kojoj Kina gradi prvu brzu prugu. Prva zemlja sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo u Evropi je ponovo Srbija. Zato posle posete našeg predsednika u junu masovno dolaze kineske delegacije. Sve je to uticalo da više Kineza dolazi u Srbiju i više Srba, naših prijatelja, ide u Kinu. Normalno, došlo je vreme da vidimo kako da olakšamo ljudima, poslovnim ljudima, preduzećima, kompanijama, da međusobno posećuju i jednu i drugu zemlju“, rekao je Li Mančang.

On očekuje da u novembru bude potpisan zvanični sporazum dve zemlje, a da će nakon toga stupiti na snagu ukidanje viza.

„Ja mislim da je realno da to bude početkom iduće godine“, rekao je Li Mančang.

Srbija je sve atraktivnija za kineske turiste. U 2011. godini je oko 3.500 Kineza posetilo Srbiju, a samo u prvoj polovini ove godine to je učinilo oko 10.000 njih.

Ambasador kaže da se mesečno izda oko 600, a godišnje oko 7.000 viza. Uglavnom su to, kako kaže, vize za turiste i biznismene. Neki u Kinu idu zbog posla, a neki i zbog studiranja.

Li Mančang je, kako kaže, premijerno za RTS najavio i otvaranje „Kineske banke“ u Beogradu.

„Premijeru još nisam rekao – brzo će ovde biti otvorena ’Kineska banka‘“, kaže ambasador i dodaje da posle intervjua za RTS odlazi u Vladu Srbije da njene predstavnike obavesti o tome.

Upitan o obnavljanju direktne avionske linije Beograd–Peking, ambasador kaže da se na to može računati.

„Ja sam optimista. Jedna delegacija iz Srbije boravi u Kini, a tema je obnavljanje te linije. Trenutno naša Ambasada kontaktira sa tri kineske avio-kompanije“, rekao je ambasador i naveo da je dobio obećanje da će delegacija još jedne kompanije biti uključena u pregovore.

Uvođenje bezviznog režima između Srbije i Kine bi doprinelo unapređenju velikog kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“, jer je razmena ljudi njegov važan aspekt. To znači da približavanje Kine i evropskih zemalja, osim ekonomske saradnje i velikih infrastrukturnih projekata, podrazumeva i saradnju u oblasti nauke, obrazovanja, kulture, medija i turizma.

Izvor Sputnjik, 21. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u