DA LI HDZ-u PRETI CEPANjE ZBOG IZOSTAVLjANjA HASANBEGOVIĆA IZ VLADE?

Po društvenim mrežama šire se fotografije pocepanih članskih karata članova HDZ s besnim kletvama...

Po društvenim mrežama šire se fotografije pocepanih članskih karata članova HDZ s besnim kletvama na račun Plenkovića, koga proglašavaju izdajnikom

Iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da „nije primetio“ masovno nezadovoljstvo među biračima njegove stranke zbog neulaska u novu vladu bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, na društvenim mrežama i desnim portalima „kipti pravi mali ustanak“ članova i simpatizera HDZ-a protiv, kako navode, zuluma njihovog premijera.

Po društvenim mrežama, naime, šire se fotografije pocepanih članskih karata članova HDZ s besnim kletvama na račun Plenkovića, koga proglašavaju izdajnikom.

Ipak, nije realno očekivati da će HDZ-ovi desničari napustiti tu stranku i osnovati novu, piše zagrebački Jutarnji list.

U centru Zagreba se održavaju protesti, doduše, malobrojni ali glasni, koji u ime, navodno, kapitulantskog HDZ-a veličaju Hasanbegovića, a desni kolumnisti tvrde da je novi šef HDZ-a „podvio rep“ pred „levom kulturnom hegemonijom“.

Hasanbegović je u hrvatskoj javnosti postao poznat u vladi Tomislava Karamarka tako što je negirao antifašizam, a koketirao sa ustaštvom, zbog čega je bio meta mnogih kritika od domaćih i inostrani predstavnika, od kojih su mnogi tražili njegovu hitnu smenu.

Čini se, piše zagrebački dnevnik, kao da je tek uspostavljena vlada suočena sa žestokim udarom desnice, strašno nezadovoljne nekim premijerovim kadrovskim odlukama.

Akteri pobune javno se odriču Plenkovića uz psovke i uvrede i tvrde da više nikada neće glasati za HDZ, a prvi test će biti predstojeći lokalni izbori u Hrvatskoj.

U čemu je problem jednog dela desnog elektorata s Andrejom Plenkovićem? Koliko je pokret razočaranih hadezeovaca masovan? Hoće li šef HDZ-a zaista više problema imati s vlastitim biračkim telom, pa čak i članstvom, nego s opozicijom? Što je spin, a što su fakti u najnovijoj desničarskoj kampanji, koja se pokušava zavaljati Hrvatskom, pitanja su na koja odgovara ovaj hrvatski dnevnik.

Podseća da je cela gungula pokrenuta tvrdnjom da je premijer Plenković brutalno šutnuo Zlatka Hasanbegovića

Protestanti na zagrebačkom Trgu tvrde da je novokomponovana zvezda desnice smenjena, a notorni Bujanec, inače crnokošuljaški maneken, javno nariče da su ga „odbacili kao psa“.

Bivši ministar nije, međutim, ni smenjen ni odbačen, navodi list i dodaje da Hasanbegović samo nije ponovo izabran za ministra.

Kao što mandat nisu ponovili još neki HDZ-ovi članovi bivše, Oreškovićeve vlade.

Na pitanje da li je Plenković prevario glasače HDZ, list konstatuje da naravno nije i podseća da je Plenković odmah objavio da stranka na čijem je čelu namerava da vodi politiku desnog centra, a nikako desnice.

„Oni koji vrište da ih je izneverio i prevario zapravo traže da Plenković sada prevari svoje birače i HDZ vrati tamo gde je nekad bio. Traže da se vrati ekstremnoj politici Tomislava Karamarka i njegovim kadrovima“, navodi list i ističe da je ta politika doživela svoj izborni slom, a Hasanbegović, kao jedan od njenih najvažnijih ne samo eksponenata, nego i kreatora, teško je kontaminiran.

Zato ga je, kažu, premijer morao izostaviti

Ta odluka je, prema pisanju lista, sasvim u skladu sa najavama da će graditi novi HDZ.

Izvor Sputnjik, 24. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u