HUMANITARNA KATASTROFA KOJE NEMA U MEDIJIMA [2]

ARAM MIRZAI Sirija i Jemen su kažnjeni što odbijaju da budu pioni anglo-cionističke Imperije,...

ARAM MIRZAI

Sirija i Jemen su kažnjeni što odbijaju da budu pioni anglo-cionističke Imperije, i zbog toga moraju proći kroz nezamislivo stradanje

Uprkos gubicima i troškovima rata, Saudijci nastavljaju da prkose logici idući za još nasilnijim pristupom jemenskoj krizi. Samo u januaru 2016. prijavljena su bar tri napada na humanitarne organizacije. Saudijci zahtevaju da UN i druge humanitarne organizacije pomere sedišta „iz regiona gde su hutske milicije i njihove pristalice aktivne i gde traju vojne operacije“ kako bi „zaštitili međunarodne organizacije i njihove zaposlene“.

Koalicija je u više navrata optužila Iran da naoružava i snadbeva Hute i njihove saveznike. To je učinio i američki državni sekretar Džon Keri, navodeći da „očigledno ima sredstava koja velikim brojem letova iz Irana pristižu svake nedelje“. Ovo je bizarna optužba budući da je proamerička koalicija uvela vazdušnu i pomorsku blokadu zemlje još marta 2015. Stoga postoje samo dva objašnjenja za ovakve navode: ili koalicija laže o iranskoj podršci ili je blokada, koju je uvelo više od deset država, uključujući i onu sa najmoćnijom mornaricom na svetu (SAD), jednako vredna koliko i saudijsko obećanje o „mirnom procesu“.

U svakom slučaju koalicija nikad nije bila sposobna da pruži bilo kakve dokaze za svoje tvrdnje, što ukazuje na to da ove optužbe nisu istinite. Jemen je bio poznat po velikom prometu na crnom tržištu oružja, jer je zemlja tokom proteklih decenija prošla kroz nekoliko ratova. Jedan jemenski prijatelj mi je jednom rekao da „u Jemenu ima više oružja nego stanovnika“.

Interesantno je i da koalicija u Jemenskom ratu koristi strane plaćenike koje angažuju bogate zalivske države kako bi vodili njihove ratove. Već u novembu 2015. počele su da se šire glasine o stotinama kolumbijskih, panamskih, salvadorskih i čileanskih plaćenika koje su Ujedinjeni Arapski Emirati rasporedili u Jemen. Izveštaji pokazuju da su decembra iste godine UAE angažovali strane komandire da predvode njihove trupe sa Majkom Hajndmaršom (na slici ispod levo), australijskim građaninom i bivšim visokim vojnim oficirom na poziciji komandanta predsedničke garde UAE. Hajndmarš je nadzirao gardijske formacije početkom 2010, pristavši na platu od 500.000 dolara godišnje (bez poreza) za posao u Abu Dabiju, odakle je raportirao direktno princu prestolonasledniku Mohamedu bin Zajedu al Nahjanu. [5] [6]

jemenrat12Portparol jemenske vojske je za ruske medije izjavio da se stotine plaćenika u njegovoj zemlji bore na strani Saudijske Arabije i njenih saveznika.

„Za učešće u borbama angažuju siromašne širom sveta. Među njima su Somalci i pripadnici sudanskih plemena“, navodi za RIA Novosti brigadni general Šaraf Galib.

On dodaje da, „međutim, ima i Evropljana, Amerikanaca i Kolumbijaca. To su operativci iz strukture koja je ranije bila poznata pod nazivom Blekvoter. Ova divizija uključuje oko 400 ljudi“.

Blekvoter, ili Akademi, kako se naziva danas, privatna je bezbednosna firma koja je dospela na loš glas zbog hiljada plaćenika koji su učestvovali u američkom ratu u Iraku, od kojih su neki kasnije uhvaćeni u ratnim zločinima. Plaćenici u Jemenu su u više navrata bili žrtve raketih napada Huta i jemenske vojske. Jemenski izvori, kao i (iranska) PressTV, decembra 2015. su izvestili da je više od 80 vojnika saudijske koalicije, uključujući barem 42 strana najamnika, ubijeno u raketnom napadu u jugozapadnoj provinciji Taiz; od toga 23 Saudijca, devet Emiraćana i sedam Marokanaca.

U narednim mesecima jemenski napadi balističkim raketama toliko su porasli i opteretili UAE da je šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan, princ prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komadanta oružanih snaga UAE, u junu ove godine na Tviteru proglasio da je, „što se tiče UAE, rat u Jemenu završen“. Tokom leta 2016. Huti su nastavili svoje akcije u južnim saudijskim provincijama, gomilajući saudijske leševe i zajedno sa saveznicima napredujući u provinciji Najran, došavši do rastojanja sa kojeg im je bio u dometu veliki grad Najran. Tokom ove ofanzive uništeno je najmanje 20 saudijskih tenkova M1 Abrams i ubijeno više od 400 saudijskih vojnika.

POSLEDNjA DEŠAVANjA
Početkom juna 2016. generalni sekretar UN Ban Kimun optužio je saudijsku koaliciju zbog ubijanja i sakaćenja dece, dodajući je na godišnju crnu listu zemalja i naoružanih grupa koje u konfliktima krše dečija prava. Manje od nedelju dana posle toga, 6. juna, UN su izdale skandalozno saopštenje o uklanjanju koalicije sa crne liste. Ban Kimun je jasno potvrdio da je ucenjen da skine koaliciju sa liste UN jer mu je Saudijska Arabija privatno pretila da će, ako to ne učini, prestati da izdvaja milione dolara koje uplaćuje u humanitarne i fondove za „borbu protiv terorizma“. Zvaničnik UN je privatno rekao da su saudijski predstavnici, uključujući i ministra spoljnih poslova Adel al Džubeira, pretili prekidom finansiranja ključnih humanitarnih programa, poput onih koje primaju raseljeni Palestinci i siromašni Jemenci. Takođe su rekli da će, kada Rijad probije led, njegov primer slediti i druge arapske zemlje, posebno naftom bogate države Persijskog zaliva. Ovo je otvoreno priznanje da su UN poptuno korumpirane i potkupljive, jer generalni sekretar kaže da je to bila „jedna od najbolnijih i najtežih odluka koje je morao da donese“, i da su pretnje o prekidu finansiranja dovele do „veoma ozbiljne mogućnosti da bolno propate milioni druge dece“.

jemenrat08Odluka da se koalicija skine sa crne liste i činjenica da su UN svaki put odbile da osude masakre Jemenaca dala joj je (koaliciji) odrešene ruke da u toj zemlji radi šta hoće. Početkom oktobra u Sani se dogodio novi masakr kada su avioni koalicije varvarski bombardovali sahranu, ubivši stotine i povredivši najmanje 500 ljudi.

Iran je burno reagovao na te napade. Portparol ministartstva spoljnih poslova Bahram Kasemi osudio je međunarodnu zajednicu što već 18 meseci ćuti o saudijskoj vojnoj agresiji.

„Jedini način da se okonča fingirana kriza u Jemenu je da se zaustavi ratoborna priroda brutalne saudijske agresije i otpočne ozbiljan dijalog uz učešće svih jemenskih strana“, dodao je iranski portparol. Takođe je izrazio gnušanje Irana zbog tako nehumanih i gnusnih zločinia i uputio saučešće porodicama žrtava. [7]

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da je „zaista neverovatno“ da Saudijska Arabija nastavlja da ubija muslimansko stanovništvo Jemena, posebno žene i decu, „bez ikakvog razloga“.

Incident koji se dogodio za vreme saudijskih pomorskih vojnih vežbi u Persijskom zalivu trebao je da isprovocira Iran i iskopa novi rov između arhineprijatelja Irana i Saudijske Arabije. Zamenik načelnika štaba iranskih oružanih snaga brigadni general Masud Džazajeri naveo je da „Saudijska Arabija nema sposobnost da se konfrontira sa Islamskom Republikom Iran, što važi i za njene saveznike“.

Ova oštra izjava bila je upućena svim saudijskim i nesaudijskim brodovima koji su učestvovali u manevrima, šaljući poruku da IRGC (vojska čuvara islamske revolucije; prim. prev.) aktuelne vojne vežbe posmatra kao očigledan pokušaj izazivanja tenzija i ugrožavanja bezbednosti u Persijskom zalivu.

Sa druge strane, vođa Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah osudio je stravični saudijski masakr, dodajući da su Saudijci namerno gađali sahranu kako bi pobili što više ljudi. „Saudijski masakr nije iznenađenje, režim Al Sauda je navikao da čini zločine na arapskom poluostrvu, u Iraku i drugim regionima“, izjavio je Sajed Nasralah.

Na početku svog govora tokom Hezbolahove ceremonije kojom je obeležena sedma noć Muharama, Sajed Nasralah je rekao da će Jemenci poraziti saudijsku agresiju na njihovu zemlju i izrazio duboko saučešće porodicama mučenika, uz nadu da će se ranjeni ubrzo oporaviti.

U međuvremenu, porparol Stejt departmenta Džon Kirbi brani saudijske avioudare, tvrdeći da su „drugačiji“ od ruskih i sirijskih u Alepu. Kirbi je potom tvrdio da Saudijci „ne gađaju namerno civile“ kao Rusi i Sirijci i da saudijsko vazduhoplovstvo „proverava“ mete napada. Potom je istakao da se Saudijci brane od Huta koje navodno naoružava Iran. Nije uspeo da razjasni kontradiktornosti ovih komentara, budući da njegova vlada naoružava džihadiste u Siriji, pa bi tom logikom i sirijska vlada imala pravo da se brani. [8]

jemenrat09Štaviše, Kirbi je istakao da je izgnani jemenski režim pozvao Saudijsku Arabiju da bombarduje Jemen, što je identičan potez zbog kojeg američka administracija osuđuje Asada. Kirbijeve tvrdnje da se iranski projektili koriste za napade na Saudijsku Arabiju su takođe lažni budući da projektili Zelzal-3, koje koriste Huti, nisu iranske proizvodnje već predstavljaju manje replike koje su proizveli jemenski inženjeri.

Tokom ovog 18-mesečnog konflikta zapadni saveznici Saudijske Arabije konstantno su ćutali o masovnim zločinima koalicije, prodajući oružje Saudijcima kako bi nastavili svoju varvarsku kampanju u Jemenu. Nedavno je američka mornarica izvela prve napade na jemenske snage, ispalivši rakete „tomahavk“ na moreuz Bab el Mandeb. Pentagon je dodao da su Huti gađali američke brodove najmanje dva puta u protekla četiri dana pre incidenta. Istog dana glasnogovornik Huta odbacio je tvrdnje da su ispalili bilo kakav projektil na američke brodove, ipak dodavši da će njihove snage odgovoriti Amerikancima ako ih budu provocirali. Jemenski aktivisti su potom optužili Saudijsku Arabiju za gađanje američkih brodova sa ciljem da izazovu napad na Hute i Jemensku republikansku gardu. Sledećeg dana lider Huta Abdul Malik al Huti upozorio je da SAD spremaju invaziju i kopnenu operaciju protiv jemenskih snaga, ističući da će Jemenci braniti svoju teritoriju, slobodu i nezavisnost. [9]

U najnovijem razvoju događaja egipatska vojska se navodno nakon 12 meseci povukla iz saudijske koalicije zemalja koje napadaju Jemen. Sudeći po lokalcima u Kairu, ovaj potez egipatske vlade usledio je samo nekoliko sati pošto se šef egipatske obaveštajne službe sastao sa sirijskim kolegom. Ovo znači da je Egipat postao druga zemlja koja je istupila iz rata u Jemenu.

Poredeći jemensku i sirijsku tragediju, teško je ne osetiti gorčinu. Sirija i Jemen bivaju kažnjeni što odbijaju da budu imperijalni pioni anglo-cionističke Imperije, i zbog toga moraju proći kroz nezamislivo stradanje. Najgnusnija je ipak količina licemerja i laži koju šire „humane“ zapadne vlade i njihova propagandna mašinerija (mejnstrim mediji). Te iste sile koje su zbog „humanitarne katastrofe“ u Alepu šokirane ruskom i sirijskom legitimnom borbom protiv terorizma su one koje trenutno Jemen drže pod 18-mesečnom blokadom, izazivajući masovno izgladnjivanje, a o nedavno i širenje epidemije kolere.

Iste sile koje nastoje da uspostave „demokratiju i slobodu“ u Siriji podržavaju najprimitivnije kriminalne režime modernog doba, tj. zalivske monarhije, u njihom nastojanju da unište susednu zemlju.

Iste sile koje tvrde da se bore protiv terorizma prodaju milijarde dolara oružja vahabističkoj monarhiji, koja propoveda i u svet izvozi istu gnusnu i okrutnu ideologiju koju ispovedaju ISIS i Al Kaida.

jemenrat11Jemen plaća visoku cenu svog prirodnog prava na nezavisnost i slobodu od spoljne dominacije, a od zapanjenosti situacijom u Alepu zapadni mediji ne progovaraju ni reč o patnjama Jemenaca, pa mnogo ljudi nema pojma šta se tamo dešava. Nadam se da ovaj članak može osvetliti trenutno stanje vama koji nastojite da razumete ovu tragediju.

_________
Uputnice:

[5] http://www.middleeasteye.net/news/mercenaries-charge-uae-forces-fighting-yemen-764309832

[6] http://www.nytimes.com/2015/11/26/world/middleeast/emirates-secretly-sends-colombian-mercenaries-to-fight-in-yemen.html?_r=0

[7] http://www.presstv.ir/Detail/2016/10/08/488215/Iran-Yemen-Saudi-Arabia-Sanaa-Bahram-Qassemi

[8] https://www.youtube.com/watch?v=uYZwgc6GwZ4

[9] https://www.almasdarnews.com/article/houthi-leaders-claims-us-preparing-invade-yemen/

Kraj

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

The Saker

Svet
Pratite nas na YouTube-u