KREMLj DEMANTUJE DANAS: IMAMO POSEBAN ODNOS SA SRBIMA, POSETA PATRUŠEVA UOBIČAJENA PRAKSA

S obzirom na specifičnu prirodu naših odnosa sa Srbima, naravno, sasvim je normalno da...

S obzirom na specifičnu prirodu naših odnosa sa Srbima, naravno, sasvim je normalno da postoje takve razmene poseta…“ istakao je Peskov

Putovanja slična poseti sekretara Saveta bezbednosti Rusije Nikolaja Patruševa Srbiji su uobičajena praksa i obično se koriste za razgovore o regionalnim i bilateralnim pitanjima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ranije je list „Danas“ objavio članak u kojem je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio da je iz Srbije deportovano nekoliko ruskih državljana zbog navodnog pripremanja terorističkog napada u Crnoj Gori. Novine su navele da bi poseta ruskog sekretara Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa Beogradu mogla da bude povezana sa događajima u Crnoj Gori, a ta vest izazvala je odjek u regionalnim i međunarodnim medijima.

„Pretpostavke da je Nikolaj Patrušev juče bio u Beogradu da bi vratio deportovane nismo bili u mogućnosti da proverimo, kao ni to da li njegova poseta predstavlja kontra-meru Moskve“, napisano u tekstu tog lista.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je poseta Patruševa Beogradu dogovorena pre nekoliko meseci i da nema nikakve veze sa događajima u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje da li se nešto o tome zna u Kremlju, Peskov je rekao: „Ne, ništa nije poznato“.

On je dodao da Patrušev učestvuje u prilično aktivnoj saradnji i dijalogu sa svojim međunarodnim partnerima.

„Znate da on aktivno komunicira sa kolegama širom sveta. S obzirom na specifičnu prirodu naših odnosa sa Srbima, naravno, sasvim je normalno da postoje takve razmene poseta, gde se uglavnom razgovara o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu“, istakao je Peskov.

KREMLj BEZ KOMENTARA O BAJDENU KAO POTENCIJALNOM DRŽAVNOM SEKRETARU SAD
Kremlj neće davati procene moguće kandidature aktuelnog američkog potpredsednika Džozefa Bajdena za mesto državnog sekretara u slučaju pobede Hilari Klinton, za to moraju da se sačekaju izbori u SAD, rekao je Peskov.

Ranije je list „Politiko“, pozivajući se na izvore, objavio da bi Hilari Klinton, kandidatkinja za predsednicu SAD ispred Demokratske partije, u slučaju pobede na izborima aktuelnom američkom potpredsedniku Džozefu Bajdenu mogla da ponudi mesto državnog sekretara.

„Za sada ne bih ništa procenjivao. Hajde da sačekamo izbore u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kako Kremlj ocenjuje moguću kandidaturu Bajdena za mesto američkog državnog sekretara u slučaju pobede Klintonove.

PUTIN PROTIV POVEĆAVANjA PRITISKA
Predsednik Rusije Vladimir Putin nije pristalica povećavanja pritiska međunarodne situacije u svetu, rekao je portparol Kremlja.

Istovremeno, on nije ni potvrdio ni demantovao informaciju da je Putin, navodno, strogo odgovorio učesniku sastanka zbog njegovih reči o incidentu u Crnom moru.

Ranije je agencija „Blumberg“ javila da je incident u kojem su ruski vojni avioni leteli u blizini američkog broda u Crnom moru Putin nazvao „vanrednim rizikom“.

Agencija navodi da su neki učesnici izjavili da su Amerikanci „to zaslužili“, na šta je Putin rekao: „Jeste li poludeli?“

„Zatvorene sednice se i održavaju da bi na njima mogla slobodno da se razmene mišljenja o najaktuelnijim pitanjima, tako da ne mogu ni da potvrdim ni da poreknem tu informaciju“, rekao je Peskov.

On je dodao da se Putin „zalaže za veoma striktno poštovanje odredaba odgovarajućih dokumenata međunarodnog prava, koji regulišu interakciju na planu izbegavanja opasnih incidenata, bilo u vazduhu, bilo na moru“.

Izvor Sputnjik, 28. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u