MEDVEDEV: USKORO POČINjU PREGOVORI EVROAZIJSKE UNIJE SA SRBIJOM

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, i Iran su izrazili...

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, i Iran su izrazili interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEZ

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je da će Evroazijska ekonomska unija uskoro početi pregovore sa Srbijom o stvaranju zone slobodne trgovine.

Medvedev je na sastanku saveta Evroazijske unije kazao da je prva rudna pregovora o stvaranju slobodne zone zakazana pre kraja godine sa Izraelom. “Pregovori bi trebalo da počnu i sa Srbijom, kao i sa određenim brojem drugih zemalja”, naveo je on.

Članica komisije Evroazijske unije Veronika Nikišina kaže da bi Izrael mogao da potpiše sporazum u 2017.

Izraelski ministar Zeev Elkin je prošlog decembra rekao da želi sporazum o slobodnoj trgovini sa savezom koji predvodi Rusija što pre.

Rusija je tradicionalni izvoznik žitarica u Izrael i planira da proširi opseg izvoza poljoprivrednih proizvoda. Izrael može da poveća trgovinu sa Evroazijskom ekonomskom unijom od šest do osam odsto, dok Rusija vidi povećanje investicija i transfer tehnologije.

EEU je trgovinski blok osnovana 2015. godine na osnovu carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije. Nešto kasnije su se pridružile Jermeniji i Kirgistan. Ovog meseca Vijetnam je zvanično postao prva vanregionalna država koja se pridružila bloku koji je dizajniran da obezbedi slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i radne snage između zemalja članica.

Više od 40 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući Kinu, Indoneziju, i Iran su izrazili interesovanje za sporazum o slobodnoj trgovini sa EEZ.

Izvor B92, 28. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u