NIKOLIĆ: ZNAM DA SMO ZANIMLjIVI MOĆNIM SILAMA, ALI NEKA SE OKANU SRBIJE

„Na tlu Srbije rade različite obavšetajne službe, neke agresivnije, neke prikrivenije, očigledno smo zanimljivi...

„Na tlu Srbije rade različite obavšetajne službe, neke agresivnije, neke prikrivenije, očigledno smo zanimljivi svima“

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je sve sa Istoka i Zapada „koji utiču na sudbinu čovečanstva, da se okanu Srbije“ i ocenio da građani ne treba da brinu za svoju bezbednost.

„Na tlu Srbije rade različite obavšetajne službe, neke agresivnije, neke prikrivenije, očigledno smo zanimljivi svima“, kazao je Nikolić nakon sastanka s predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom.

„Naše službe dobro rade, sve otkrivaju na vreme. Građani Srbije ne treba da strahuju zbog toga što se u Srbiji nalaze predstavnci stranih obaveštajnih službi“, kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da ima špijuna i da je na službama da utvrde ko radi protiv interesa Srbije, a „taj neće biti poželjan“.

„Mi ne želimo da učestvujemo u sukobima, mi se ne mešamo u tuđe države“, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je dodao da je na Zapadu špijun „cenjeno zanimanje“, ali u Srbiji ima „negativnu konotaciju“.

„Kada kod nas nekome kažete da je špijun, mislite o njemu veoma loše. Na zapadu je to cenjeno zanimanje, za koje se se dobijaju počasti i titule. Kada kod nas kažete, vi ga ne cenite, pa ni da je srpski špijun“, rekao je Nikolić.

„Nemojte da mislite da je neka država dovoljno mala, posebno neka balkanska, pa da nema kod nas špijune. Ima, možda rade za nekog velikog, ali rade“, rekao je Nikolić.

Sada je na srpskim službama bezbednosti da utvrde ko sve radi protiv interesa Srbije, jer taj nije poželjan u našoj zemlji, rekao je Nikolić, uz opasku: „Bilo bi dobro i da znaju ko radi, a da se ne otkrivaju da im je to poznato, da bismo saznali još više“.

A upitan čiji je interes da se destabilizuje region, Nikolić je rekao da bi takvog kome je interes da destabilizuje Balkan trebalo odmah izvesti pred sud „zato što zna šta čini“.

„Mi smo hvatali na Balkanu pušku u ruke kada se zapuca bilo gde u svetu i još nam samo treba da pokvarimo odnose koje polako, mukotrpno gradimo između sebe“, primetio je predsednik Srbije.

Ocenivši da je sve na Balkanu „krhko i ranjivo“, kaže da se onaj ko se igra našim odnosima igra i našim životima.

„To treba da shvate svi koji ne prihvataju pruženu ruku prijateljstva. Srbija nije uzrok nestabilnosti i možda trpi posledice stvaranja nestabilnosti, ali neće skrenuti sa tog puta“, poručio je.

Kako kaže, druge države u okruženju nemaju toliko problema koliko ih ima Srbija, a opet ne mogu da se pohvale da tako dobro vode svoju ekonomiju ili prijateljstva sa drugim narodima kao što ih vodi Srbija.

„Neka se ugledaju na nas“, dodao je Nikolić.

Naveo je tim povodom da je sa Mađarskom sklopljeno trajno prijateljstvo, da sa Slovenijom nemamo nikakvih problema, da BiH podržavamo ako može i želi da funkcioniše, da sa RS imamo i pravo i obavezu da održavamo specijalne odnose, da se Crnoj Gori ne mešamo u unutrašnje probleme, a sa Makedonijom gledamo da razvijamo što bolje odnose.

On je rekao i da Hrvatska ne može da spreči Srbiju da postane članica Evropske unije.

„Ukoliko postignemo dogovor sa ključnim članicama EU, nijedna od malih zemlja neće moći da zaustavi naš proces integracija ili da ide protiv EU“.

Nikolić je istakao da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom.

„Nema razloga za svađu sa Hrvatskom. Zašto bi to radili? Sukob može samo da služi za domaću politiku. Imali su izbore, pa su političari morali da naprave da izgleda kao da štite Hrvatsku od Srbije“, rekao je Nikolić.

„Ubeđen sam da nova Hrvatska vlada neće načiniti greške prethodnih i da ćemo konačno mi Srbi i Hrvati da napravimo tako dobre odnose da nikome ne padne na pamet da posumnja da bismo mogli da uđemo u neki sukob“, rekao je Nikolić zaključivši:

„Jer kada se veliki svađaju to se prelije na Balkan, ali bitno je da mi ne provociramo taj sukob“.

Izvor Blic, 28. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u