VUČIĆ: AKO NE NAĐEMO DNK BIĆE JASNO O ČEMU JE REČ, JOŠ ČEKAM IZVEŠTAJE

Stefanović: „Tamo gde se utvrde propusti treba delovati efikasno i smeniti one koji možda...

Stefanović: „Tamo gde se utvrde propusti treba delovati efikasno i smeniti one koji možda nisu bili na adekvatnom nivou zadataka koji treba da obave i „tu nema pardona”

Ne znam odakle dolazi pretnja, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da o oružju koje je u subotu pronađeno u blizini njegove porodične kuće u Jajincima u ovom trenutku ne zna ništa više nego što je objavljeno. On je rekao da su uzeti svi otisci i sve što je potrebno.

„Siguran sam da će se naći bar parcijalni DNK i ustanoviti šta je bilo. Ako i to ne pronađemo, znaćemo o čemu se radi”, rekao je premijer. Vučić je rekao da je čuo određene stvari, ali da mu to nije kredibilno da bi sa tim izlazio u javnost. Naveo je da su sunoć uzeti svi otisci, te da je siguran da će se naći parcijalni DNK, preko čega će više moći da se otkrije, navodeći da će se sve znati do večeras.

„Ako ne pronađemo parcijalni DNK, onda ćemo svi znati o čemu se radi. Sve ćemo da znamo večeras, pošto je gotovo nemoguće da nema parcijalnog DNK, neko je mora da stavi metke u šine, a nisu sve dokori nauka da bi mogli da izvedu. Ako ne nađemo ništa, onda mi je jasno o čemu se radi, ali ne znam odakle dolazi. I dalje sam kao guska u magli, bez obzira na bezbroj teorija”, rekao je Vučić.

Upitan kako vidi komentare svojih političkih protivnika, Vučić je rekao da nije zainteresovan za to, već samo za bolju Srbiju. Na pitanje da li to što se desilo ima veze sa pritiscima spolja, Vučić je rekao da o tome ne može da govori.

„Jedini problem je što su ljudi iz mog obezbeđenja, u koje ja imam poverenje, rekli da je to idealno mesto, da bi ga i oni izabrali. To je bilo jedino mesto”, rekao je Vučić. On je rekao da nema nikakve podatke sem onih do kojih je došla i javnost, naglasivši da se sa takvim stvarima ne igra.

Navodeći da je svojim ušima i očima video i čuo dokaze za čudna zbivanja u Crnog Gori, Vučić je rekao da nije ubica i da neće da učestvuje u ubistvima. „Bolje da budete ubijeni, nego da ubijate”, rekao je Vučić.

TUPAV HUMOR AMERIČKIH MARINACA
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je danas kod njega bio direktor BIA, da nije saznao ništa novo o oružju koje je pronađeno blizu njegove porodične kuće, ali i da veruje svojoj državi i službama.

„Malo je čudno sve, nemam pojma” rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanja u kojima se jučerašnji događaj okarakterisao kao pokušaj atentata, Vučić je precizirao da „nije bilo pokušaja atentata”, mada je čudno mesto izabrano za ostavljanje oružja.

Na pitanja da li se oseća bezbedno i da li veruje službama, premijer je naveo da je njegov posao da veruje svojoj državi i bezbednosnim službama.

„Ja verujem svojoj državi i službama” ponovio je Vučić i dodao da očekuje da će uraditi šta treba i otkriti o čemu se radi.

Upitan za proslavu „Noći veštica” u ambasadi SAD i priča da su američki marinci bili obučeni kao fantomi, da su nosili majice „Savamala demolišn tim” i uzvikivali najružnije stvari o njemu, Vučić je rekao da su ga službe obavestile o tome, i da, ako je to tačno, ništa drugo nije ni očekivao od tupavog humora američkih marinaca i da ništa inteligentnije nije ni očekivao.

„Ne mislim da to ima ikakve veze sa ozbiljnim stvarima”, dodao je Vučić.

PLATE VEĆE 5 DO 7 ODSTO, PENZIONERIMA JEDNOKRATNO 5.000
Plate prosvetnim radnicima biće veće šest ili sedam odsto, vojsci i policiji, ali i zapsolenima u socijalnim ustanovama i u pravosuđu pet odsto, a penzionerima sledi već za nekoliko nedelja jednokratna pomoć između pet i šest hiljada dinara, rekao je danas premijer Aleksnadar Vučić.

Povećanje penzija trajno će uslediti od nove godine, a takođe radnici zaposleni u pravosuđu treba da se opredele da li žele povećanje od pet odsto ili jednokratnu pomoć, poručio je premijer, a sve to omogućeno je nakon razgogovr sa MMF.

MOLIĆU KEĆIJANGA DA PREUZMU RTB BOR
Premijer Aleksandar Vučić najavio je da ide na samit u Rigu gde će imati najduži bilateralni sastanak sa kineskim premijerom, kojeg će moliti da najpoznatija kineska kompanija preuzme RTB Bor. „Mi ovo više ne možemo da izdržimo”, rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da Srbija ima veliki problem sa RTB Borom, da Bor izdržava Srbija, da ima problema u rukovođenju… „To ćemo morati da rešimo u narednih šest meseci, takav je dogovoro sa MMF”, rekao je Vučić.

LjUT SAM NA SEBE ZBOG AZOTARE, MSK, PETROHEMIJE..
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, kada je reč o lošim poslovnim rezultatima Azotare, Petrohemije, MSK, ljut na samog sebe, jer nije dodatno proveravao poslovne bilanse tih preduzeća, već je verovao u „lažne izveštaje”, ali je istakao da će i to biti rešeno.

„Nisam proveravao, verovao sam ljudima koji su me lagali i slali lažne izveštaje, ali i to ćemo da rešimo. Nasledili smo đubre, toga moramo da budemo svesni. Nasledili smo pustu Železaru, Petrohemiju sa dugovima od oko 400 miliona, isto je bilo i sa Azotarom”, rekao je Vučić na konferenciji u Vladi Srbije.

Premijer je naveo da je očekivao da će hemijska preduzeća raditi bolje zbog niže cene gasa, posebno Azotara, a nije očekivao da vidi u toj firmi i „neke investicije od 20 miliona”.

„Svelo se na to da su operativni troškovi u Azotari za šest meseci veći nego što bi bilo da uopšte ne rade. Ovako beleže gubitak od 50 miliona evra”, istakao je Vučić uz opasku da zamera sebi, ali nije mogao svuda da uđe i da proverava.

„Srbijagas ih snabdeva, oni ne plaćaju. I kad gledamo rezultate Srbijagasa, oni kažu da im nisu platili Azotara i MSK”, rekao je Vučić.

VUJOVIĆ: USVAJANjE BUDžETA ZA 2017. NA VREME, U DECEMBRU
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će budžet za 2017. godinu biti usvojen na vreme, sredinom decembra, a biće, ističe on, razvojni i oslikavaće do sada postignute dobre rezultate.

Vujović je, na konferenciji u Vladi Srbije, istakao da je vlada postigla zapažene rezultate, što je dovelo do toga da Međunarodni monetarni fond, suprotno uobičajenoj praksi – popusti, i dozvoli povećanje primanja dok traje program.

„Meni je ovo deseti program Fonda po svetu i retko gde se dešavalo da MMF prizna napredak i da dozvoli da se bolji fiskalni rezultat, odnosno prihodi podele građanima. To je neuobičajen pristup, a mi smo već u okvirima strukturnog smanjenja, već smo na 3,89 odsto od planiranih četiri odsto”, rekao je Vujović i podvukao da smo skoro tamo gde bi trebalo da budemo u decembru 2017. kada se program sa MMF završava.

Fiskalni rezultati, kako je rekao, nadmašuju očekivanje, a to je, primetio je, najvažnije.

„Cilj programa koji smo zaključili sa MMF je da se 2018. godine vratimo, ne samo na prethodne plate, nego da imamo održivi i inkluzivni rast, koji će se odraziti pozitivno na sve”, rekao je Vujović

I naša stopa rasta je, navodi resorni ministar, u porastu, a i prognoze se menjaju na više. Samo ove godine je, podseća, MMF sa 1,75 odsto, podigao prognozu rasta na 1,8 odsto, pa na 2,5 odsto.

„Mi očekujemo da će rast BDP-a biti 2,7 ili 2,8 odsto”, rekao je on dodajući da u narednim godinama očekuje rast od najmanje tri odsto.

„Očekujemo i bolje, ako uspemo sa svim reformama. Presudno je da zatvorimo mesta u sistemu gde su pare oticale, da usmerimo taj novac u zdravstvo, školstvo”, rekao je on.

Vujović je najavio i da će Zakon o budžetu za 2017. godinu biti završen na vreme, a usvajanje očekuje takođe na vreme, sredinom decembra.

„Ovo je nastavak programa, a budžet će imati razvojne elemente koji stvaraju rast”, rekao je ministar i najavio da će u utorak, na završnoj konferenciji sa MMF-om biti moguće da se izađe s detaljima.

Izvor Tanjug/Politika, 30. oktobar 2016.

STEFANOVIĆ: PITANjE OBAVEŠTAJNE I KONTRAOBAVEŠTAJNE SLUŽBE
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je istragom do sada utvrđeno da deo naoružanja pronađenog u Jajincima nedaleko od kuće premijera potiče sa ratišta iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a da se još čeka rezultat DNK analize.

„Ono što jesmo do sada utvrdili je poreklo dela naoružanja, da je ručni raketni bacač „zolja” sa jednog dela hrvatskog ratišta, a da su dve od četiri ručne bombe bile na delu ratišta u BiH, u blizini Sarajeva”, rekao je Stefanović za TV Prva.

Kako je istakao, rezultati DNK analize se još čekaju i ona će večeras biti gotova, kada ćemo moći da znamo više informacija da li postoje određeni DNK tragovi i da li postoji lice u bazama podataka kojima bi ti eventualni DNK tragovi mogli da pripadaju.

„To su prvi inicijalni podaci. Utvrđivaćemo i moguća lica za koja sumnjamo da su mogla biti u posedu ovog naoružnja, da vidimo trag sa te strane, a preduzima se veliki broj mera i radnji u analizi tragova i baznih stanica i svega što policija u saradnji sa bezbednosnim službama preduzima, kako bi se utvrdilo ko je doneo to naoružanje i otkud ono tu”, rekao je Stefanović.

Komentarišući polemiku u javnosti da li uopšte ima DNK tragova, Stefanović je rekao da će se to znati večeras kada se završi kompletna DNK analiza.

Onda ćemo znati da li tragova ima i kakvih i da li su oni takvi da možemo da ih uporedimo sa nekim od podataka koje imamo u našim bazama, podvukao je Stefanović.

„Mi ćemo i putem međunarodne pravne pomoći tražiti od država za koje sumnjamo da bi potencijalni izvršioci ili oni koji su bili rukovaoci tog naoružanja da su se nalazili u tim državama, pa ćemo videti do čega ćemo stići”, rekao je Stefanović.

Na pitanje da li su bezbednosne mere podignute Stefanović je rekao: „Vi znate premijera Vučića, on nije covek koji će na bilo koji način insistirati na povećanju njegove lične bezbednosti ili broja pripadnika obezbeđenja…”.

„Ovo nije stvar fizičkog obezbeđenja, ovi momci koji rade, pripadnici „Kobri” su među najboljim momcima u našoj zemlji, znači ti momci rade svoj posao apsolutno požrtvovano i ozbiljno, mnoge sam lično upoznao i mogu da kažem da su zaista profesionalci prve kategorije”, rekao je Stefanović.

Kako je dodao, ovo je pitanje obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite i na tome mora da se radi mnogo više.

Na komentar da su neki ovaj slučaj povezali sa slučajem špijunaže i da li tu ima nekih novih detalja, Stefanović je rekao da taj slučaj ne bi dalje komentarisao, da se radi sa tužillaštvom i da se neće propustiti „nijedan pravac sagledavanja”.

„Ja se nadam da ćemo doći do informacije koje će baciti potpuno svetlo na sve ovo”, rekao je Stefanović.

Upitan da li će rezultati, kada budu gotovi, biti objavljeni javnosti, ministar je rekao da će biti objavljeno samo ono što bude u interesu saznavanja javnosti, ali da jedan deo informacija sigurno nikada neće biti iznet u javnost da se ne bi naškodilo istrazi.

„Ne znam da li uopšte postoji neko ko misli da je uvek u interesu istrage da se iznose svi detalji. Zašto, da bismo upozorili nekoga šta sve znamo i do čega smo sve došli? Naravno da nećemo”, rekao je Stefanović.

On je dodao da informacije bezbednosnih službi služe da se reši slučaj i da tek kada se slučaj reši, a potencijalni izvršioci budu uhapšeni i privedeni, može da se izađe sa više detalja i činjenica.

Upitan da li smatra da bi trebalo da dođe do smena u vrhu službi bezbednosti, Stefanović je rekao da nije pozvan da govori o tome, jer nema kompletan uvid u to šta rade sve službe bezbednosti, i da je zadužen za MUP, ali je dodao da „svakako treba sagledati sve”.

Istakao je da tamo gde se utvrde propusti treba delovati efikasno i smeniti one koji možda nisu bili na adekvatnom nivou zadataka koji treba da obave i „tu nema pardona”.

„Ne bih preuranio sa bilo kakvom informacijom, pošto moramo prvo da dođemo do činjenica kako je to naoruzanje došlo tu, kada je postavljeno, jer postoje veoma ozbiljni ljudi koje ne treba potceniti i ne treba svaki teret prebaciti na ljude koji ozbiljno rade svoj posao”, rekao je Stefanović.

Ministar je rekao da policija putem svog Sektora za unutrašnju kontorlu radi na tome da spreči da se pojavi bilo koji korumpirani policajac.

„Da li smo u tome sto odsto uspešni, naravno da ne. Ima ljudi u policiji koji pokleknu, ali smo napisali ogroman broj krivičnih prijava u protekle dve godine i uhapsili veliki broj policajaca koji su bili učesnici ili izvršioci određenih krivičnih dela”, rekao je Stefanović.

Što se konkretne situacija tiče, ministar je naveo da pripadnici MUP-a nisu bili direktno angažovani na obezbeđenju premijera da bi mogao da kaže da je neko njih obavljajući zadatak učestvovao u tome, ali da nikad ništa ne isključuje i čeka da se završi istraga.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše reči predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji kaže da oni koji se bave bezbednošću premijera treba više da se bave tim poslom, a manje time ko sa kim razgovara, Stefanović je rekao:

„Nisam video tu izjavu predsednika, u svakom slučaju, verujem da je i on zabrinut za bezbednost premijera i svakako da svi koji se bave pitanjem bezbednosti u ovoj zemlji i ovu situcaiju treba da shvate veoma ozbiljno, da rade svoj posao 24 sata, da ne razmišljaju ni o čemu drugom već kako da budu što efikasniji”, rekao je Stefanović, prenosi Tanjug.

Izvor Tanjug/Politika, 30. oktobar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u