HILARI, FBI I PRIPREMITE SE ZA IZNENAĐENjE NA IZBORIMA

PEPE ESKOBAR Komi nije morao ovo da uradi samo zbog unutrašnje pobune u FBI...

PEPE ESKOBAR

Komi nije morao ovo da uradi samo zbog unutrašnje pobune u FBI već i zato što trulež ide dalje od Klintonkine prodaje usluga

„Koliko god to loše zvučalo, oni koji su iznad predsednika donose odluke. Možda su se odlučili za Trampa. Ovakve stvari se ne događaju slučajno.“ To je rekao veliki američki biznismen koji sigurno ima zavidnu mogućnost ulaska u krugove Gospodara Univerzuma usred potpunog političkog haosa izazvanog najnovijom bombastičnom odlukom šefa FBI Džejmsa Komija.

Sa sigurnošću je utvrđeno da je državni tužilac SAD Loreta Linč rekla Komiju da ne šalje ovo pismo članovima Kongresa. Ali Komi je to ipak uradio. Da nije tako postupio, tad bi se – neizbežno – za skandal pročulo nakon američkih predsedničkih izbora, Linčova bi bez problema mogla sve da porekne, a Komi bi se našao na udaru.

Linčova je dokazani šraf mašinerije porodice Klinton. Godine 1999. tadašnji predsednik Bil Klinton imenovao ju je na čelo američkog javnog tužilaštva u Bruklinu. Napustila je poziciju 2002, uvodeći privatnu praksu rotirajućih vrata. Obama ju je vratio u bruklinški kabinet 2010. Pet godina kasnije postala je 83. američki državni tužilac, smenjujući na toj poziciji sumnjivog Erika Holdera.

Sudbonosna odluka Komija verovatno je posledica ozbiljnog unutrašnjeg revolta unutar FBI – predvođenog ključnim ljudima u koje ima poverenja – i nagovora supruge. Ipak, ostaje pitanje zašto je FBI čekao do 11 dana pred izbore da navodno „pronađe“ mejlove u laptopu dokazanog seksualnog perverznjaka Entonija Vajnera.

DOGOVOR SA DONALDOM?
Izvor iz poslovnih krugova, iako bez simpatija prema Klinton mašineriji, posebno zbog spoljne politike, čovek je koji stvari sagledava realpolitički, a ne nekakav teoretičar zavere. Čvrsto veruje da „otkrića FBI nisu mogla da se obelodane bez naredbe ljudi koji su iznad predsednika. Ako su Gospodari (Univerzuma) promenili mišljenje, onda će uništiti Hilari.“ Dalje dodaje: „Oni se mogu dogovoriti sa Donaldom baš kao sa bilo kim drugim; ako on pobedi, oni su na dobitku, a narod misli da je presudio njegov glas. Potom bi usledila neka vrsta (kontrolisanih) promena.“

Najvažnije u celoj ovoj sapunici da poverenje u američki politički sistem – koji je korumpiran do krajnjih granica – mora da opastane. Ono reflektuje veru u američki dolar – ako poverenje u SAD padne, Amerika više neće biti globalni finansijski hegemon.

dzejmskomi01Izvor jednako uverljivo tvrdi da je „gotovo jedinstven slučaj videti zataškavanje tolikih razmera kao u slučaju Hilari Klinton. Tajni sastanak između Bila Klintona i državne tužiteljke; ignorisanje dokaza i njihovo početno prikrivanje do mere da je gotovo izbila pobuna celog FBI, što je potvrdio Rudolf Đulijani, čija reputacija na mestu federalnog tužioca se ne dovodi u pitanje; funkcionisanje Klinton fondacije po principu „novac za uslugu“ (pay for play). Gospodari su zabrinuti da cela stvar izmiče kontroli.“

Evidencija pokazuje da „Gospodari obično ne moraju idu toliko daleko da bi zaštitili sopstvene ljude. Uspeli su da sačuvaju Bila Klintona nakon lažnog svedočenja u vezi sa Monikom Levinski i da mu sačuvaju predsedničku fotelju. Gospodari se nisu suočili sa napadima zbog ovog slučaja. Čak su se izvukli i sa finansijskim kolapsom i malverzacijama u vezi sa krahom Lemana iz 1987. U svim tim slučajevima nije bilo ozbiljnijih izazova njihovoj kontroli, poput ovog koji je sada Tramp izneo pred javnost. Zamerili su se pogrešnom čoveku.“

SVI U HUMIN VOZ
Hilari Klinton nije u centru Komijevog oktobarskog skandala, koji ostavlja bez daha, već zapravo njena desna ruka i „druga ćerka“ Huma Abedin. Tekst o Humi Abedim objavljen početkom januara sadrži mnoštvo pikanterija – od kojih neke izazivaju podizanje obrve.

U slučaju da Hilari Klinton postane sledeća predsednica SAD, Abedinova, poznata i kao princeza Saudijske Arabije, najverovatnije će postati njena šefica osoblja – pokretačka snaga svih operacija u Beloj kući.

Uvid u vezu Hume i FBI je dostupan ovde. Abedinovoj je prvi put dodeljen pristup dokumentima pod oznakom „strogo poverljivo“ 2009. godine, kad ju je Hilari imenovala za zamenicu šefa kabineta za operativne poslove. Abedinova je kasnije rekla „da se ne seća“ da je čitala informacije iz bilo kog Programa za posebni pristup (SAP).

Ključno je zapamtiti da je jedna od Abedininih imejl adresa glasila [email protected]. U prevodu, ona je bila jedina pomoćnica visoke službenice Stejt departmenta čiji mejlovi su čuvani na poznatom Klintonkinom podzemnom serveru – za koji je tvrdila da nije znala ni da je postojao dok nije čula na vestima.

Abedinova je u parnici Džudikal voča protiv Stejt departmenta svedočila pod zakletvom da je predala sve svoje laptopove i pametne telefone na kojima se potencijalno mogu nalaziti mejlovi koji se dovode u vezu sa istragom o podzemnom serveru.

To možda nije tačno. Laptop koji je u centru Komijeve odluke su Abedinova i njen muž zajedno koristili pre razvoda braka. Ako je Abedinova lagala, mogla bi se suočiti sa kaznom od pet godina zatvora za lažno svedočenje. Kao da cela saga sa ilegalnom seksualnom prepiskom nije bila dovoljno odvratna, ispada da je „vrhunac“ cele priče rvački meč između bivšeg bračnog para, pri čemu je velika „nagrada“ odlazak u zatvor.

humaabedinvajnerFBI je konačno dobio nalog i sada grozničavo istražuje ni manje ni više nego 650.000 Abedininih imejlova pronađenih na laptopu perverznog frika Vajnera. Cilj je utvrditi koji od njih su stigli sa podzemnog servera.

Kao da cela stvar nije bila dovoljno ponižavajuća, FBI nastavlja istragu i o Fondaciji Klinton. Bivši asistent direktora FBI Tom Fuentes navodi: „FBI intezivno istražuje Fondaciju Klinton… Istraga se posmatra kao sveobuhvatni jedinstveni slučaj i biće objedinjeni napori sa tekućom istragom o Humi Abedin i njenom ulogom i aktivnostima u vezi sa prirodom Fondacije i potencijalnim odnosima po principu „novac za usluge“ bivše državne sekretarke, što se još uvek istražuje.“

Šta god da se dogodi do izbornog dana američki birači će morati da imaju na umu zapanjujući podatak da možda biraju predsednika koji je predmet široke „sveobuhvatne i jedinstvene“ istrage FBI.

TRULI, LAŽIRANI SISTEM?
Bivši federalni tužilac za korupciju dobrovoljno je prihvatio da preuzme Kornijevu akciju. Ukratko, agenti FBI koji istražuju Vajnerove seksualne prepiske – radi se o drugačijem tipu agenata koji istražuju Imejlgejt (igra rečima i asocijacija na Votergejt aferu predsednika Niksona; prim. prev.) – pronašli su imejlove iz Stejt departmenta u njegovom laptopu. Komi je znao da mu je potreban istražni nalog za češljanje mejlova sa Vajnerovog računara. Stoga je preduhitrio buku koja bi – neibežno – usledila „time što je poslao maglovito… pismo na Hil“ (Kapitol Hil, sedište kongresa; prim. prev.), koje je na kraju dodatno zbunilo sve.

To je verovatno jedina interpretacija događaja koju možemo izvesti ako stvari posmatramo površinski. Ako zaronimo dublje, izgleda da je Komijeva odluka ubrzana stvarnom pobunom viših agenata FBI, nezadovoljnih „ekstremno nepažljivim“ zataškavanjem Hilarinog slučaja. Sigurno imaju neki pouzdan materijal o keš mašineriji Klintonovih koji nikad nije video svetlo dana.

Komi je mogao prosto da sačeka i kaže nešto posle izbora; na kraju krajeva, FBI je mogao da kaže da su proverili sve Klintonkine mejlove, uključujući i obrisane, da i ne pominjemo Podestu (Klintonkin šef kampanje, čijih stotine hiljada mejlova je objavio Vikiliks; prim. prev.). Na taj način seksualno dopisivanje sa Vajnerovog laptopa ne bi bilo naročito značajan slučaj.

hilarigubiMnogo verovatnije objašnjenje je da Komi nije morao ovo da uradi samo zbog unutrašnje pobune u FBI (ili zato što je imao potrebu da skrene pažnju sa Vikiliksa?). Morao je da pošalje pismo jer trulež ide dalje od Klintonkine prodaje usluga i obuhvata bukvalno ceo sistem, od dubokih skrovišta, preko Obamine administracije, muljaža Ratne partije (zbirni naziv za neokone i vojno-industrijski kompleks; prim. prev.), Ministarstva pravde, pa do CIA i samog FBI.

Šta je sledeće? Spremite se, možda je na redu poslednje novembarsko iznenađenje.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Sputnik International

Svet
Pratite nas na YouTube-u