ŠTA SRBIJI DONOSI SAMIT 16+1 U RIGI?

Vučić želi da zamoli kineskog premijera Li Kećanga da kompanija „Liten“ iz Kine uzme...

Vučić želi da zamoli kineskog premijera Li Kećanga da kompanija „Liten“ iz Kine uzme RTB Bor u svoje ruke

U Rigi, glavnom gradu Letonije, 5. i 6. novembra biće održan Peti samit šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope (CEEC) i Kine, poznat kao „16+1“, a premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će odavde „doneti“ i rešenje za RTB Bor.

Ovaj skup, kome će uz Vučića prisustvovati niz vladinih predstavnika, od velikog je značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, među kojima i onaj o bezviznom režimu za građane Srbije i Kine, odnosno o ukidanju viza za boravak građana obe zemlje do 30 dana. Sporazum o ukidanju viza, od kog se očekuje da će doprineti dolasku većeg broja kineskih turista i privrednika u Srbiju, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da stupi na snagu do kraja 2016. godine.

PRUGA BEOGRAD-BUDIMPEŠTA
Očekuje se da će na samitu 16+1 biti potpisan i komercijalni ugovor za modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpešta. Ta pruga, ukupne dužine 340 kilometara, trebalo bi da skrati putovanje između srpske i mađarske prestonice sa osam na manje od tri sata, jer bi vozovi na toj relaciji išli brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Još se precizno ne zna da li će taj infrastrukturni projekat biti realizovan iz kredita ili kroz koncesiju, a u javnosti se spekuliše da će država možda finansirati izgradnju uzimanjem kredita od kineske „Eksim banke“.

SAMO KINEZI MOGU DA OŽIVE RTB „BOR“
Premijer Srbije je ranije najavio da će tokom boravka u Rigi „moliti i klečati na kolenima“, ako treba, da najpoznatije kineske kompanije preuzmu i RTB Bor, jer to preduzeće, sa kojim Srbija ima veliki problem. Kako je naglasio, niko nije u stanju da kupi i oživi zbog niske cene čelika – osim Kineza.

Vučić želi da zamoli kineskog premijera Li Kećanga da kompanija „Liten“ iz Kine uzme RTB Bor u svoje ruke ali, prema pisanju medija, sumnja u raspoložive poslovne podatke te kompanije, i smatra da su u nekim segmentima frizirani.

Zbog toga je premijer juče, kako pišu mediji, pozvao direktora RTB „Bor“ Blagoja Spaskovskog da prekine službeni boravak u Londonu i da mu se hitno javi kako bi mu dostavio prave podatke jer, kako kaže, ne želi da obmanjuje kineskog premijera.

OBILAZNICA OKO BEOGRADA
Kako je ranije najavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture, na samitu u Rigi se očekuje i potpisivanje ugovora o finansiranju izgradnje autoputa Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, kao i ugovora o izgradnji dela Obilaznice oko Beograda.

Uspostavljanje foruma 16+1 je inicirala NR Kina u cilju intenziviranja i proširenja saradnje sa 11 zemalja članica Evropske unije i pet balkanskih zemalja u oblasti investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture.

U okviru inicijative, Kina je definisala tri potencijalna prioritetna područja u ekonomskoj saradnji: infrastrukturu, visoke tehnologije i zelene tehnologije.

KREDITNA LINIJA OD 10 MILIJARDI DOLARA
Pored Srbije, među 16 zemalja CEEC koje su se pridružile inicijativi su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Prvi samit 16+1 održan je u Varšavi 2012. godine, na kom je tadašnji kineski premijer Ven Đabao najavio niz projekata za podsticanje saradnje, kreditnu liniju od 10 milijardi dolara, kao i osnivanje fonda za investicije i saradnju Kine sa evropskim zemljama.

Drugi samit je održan u Bukureštu 2013. godine, dok je domaćin trećeg sastanka bio glavni grad Srbije, Beograd, u decembru 2014.

Na tom skupu, nazvanom „Beogradski susreti“, bilo je registrovano više od 6.500 učesnika, među kojima su bili predstavnici oko 500 kompanija, a u 17 delegacija zemalja učesnica bilo je vise od 400 zvaničnika iz zemalja Centralne i istočne Evrope i Kine.

To je bio jedan od najvećih događaja u novijoj istoriji Srbije, budući da, kako je tada ocenio i premijer Vučić, najmanje 35 do 40 godina nije bilo tako velikog skupa u našoj zemlji na kojem je bilo 16 premijera iz zemalja CEEC. Pored toga, to je bio prvi put posle 1986. godine da je kineski premijer došao u Beograd, što je pokazalo koliko Srbija postaje važan činilac ne samo u regionalnim, već i širim okvirima.

Prošlogodišnji, četvrti samit 16+1 održan je krajem novembra u kineskom gradu Sudžou, a srpska delegacija je tada potpisala niz sporazuma od značaja za infrastrukturu Srbije.

BIZNIS FORUM
Predstojeći samit u Rigi će pružiti priliku da se oceni napredak i ostvareni rezultati u saradnji između Kine i 16 evropskih država, kao i provođenje srednjoročnih programa i smernica utvrđenih u Sudžou.

U okviru tog skupa biće održan i Biznis forum na kome će biti razmotrene perspektive za unapređenje saradnje, a posebna pažnja će biti posvećena različitim aspektima i izazovima za podsticanje preduzetništva u 21. veku.

Poslovni forum je izvrsna platforma da državne institucije i privatni sektor zemalja CEEC i Kine podele svoje najbolje prakse, dobiju informacije o ekonomskoj politici, poslovnom okruženju i mogućnostima ulaganja, da razmotre glavne pravce ekonomske saradnje u godinama koje dolaze, i olakšaju poslovanje uspostavljanjem direktnih kontakata kroz B2B susrete, objavljeno je na zvaničnoj stranici samita.

Izvor Blic, 02. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u