VILIJAM MONTGOMERI: VULINOVA IZJAVA JE SRAMOTNA

“To je totalno sramotna izjava i iznenađen sam da je ministar ove vlade tako...

“To je totalno sramotna izjava i iznenađen sam da je ministar ove vlade tako nešto izjavio“

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat ostao je bez reči nakon izjave Aleksandra Vulina, ministra za rad u Vladi Srbije, koji je rekao da su problemi sa eventualnim pokušajem atentata na premijera Aleksandra Vučića, počeli još u izbornoj noći kada je američki diplomata navodno razgovarao sa opozicijom. Vulin je na taj način doveo u vezu bezbednosnu pretnju, vezanu za otkriće oružja kod porodične kuće premijera Srbije sa ambasadom SAD u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje novinara ambasador Skot je rekao:

“Video sam tu izjavu Vulina i jednostavno nemam reči kako da odgovorim na to. Mislim da su previše bile izjave i bolje bi bilo da se malo više usredsredimo na činjenice u našim odnosima, a naši odnosi su dobri i u usponu, oni su korektni.“

Prilikom otvaranja Sajma zelene gradnje u „Belekspo centru“, koji je otvorio zajedno sa potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, američki ambasador je kazao da je to dobar primer da SAD idu napred u odnosima sa Srbijom.

“Naš cilj je isti kao i cilj Vlade Srbije, a to je brži rast i integracija Srbije u EU“, naglasio je Skot.

Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže da je iznenađen time što je ministar Vulin doveo u vezu aktuelnog američkog ambasadora Skota sa bezbednosnom pretnjom po premijera Vučića u kontekstu oružja pronađenog u blizini njegove porodične kuće.

“To je totalno sramotna izjava i iznenađen sam da je ministar ove vlade tako nešto izjavio. Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država, mi na Srbiju gledamo veoma pozitivno, smatramo je faktorom stabilnosti u ovom regionu i poslednje što bismo radili jeste da povećavamo nestabilnost. A povezivati našeg ambasadora sa takvim pokušajima zaista me vodi ka tome da se upitam zašto se to čini. Sa naše strane Atlantika, iz Amerike gledano, odnosi sa Srbijom su dobri. Gledano odavde, međutim, i sudeći po izjavama poput ove i drugih sličnih, pitam se ko i zašto nastoji da upropasti naše odnose koji su pozitivni i postojani. Zaista to ne razumem.“

Upitan smatra li da bi premijer Vučić trebalo da se distancira od Vulinove izjave, Montgomeri je rekao da ne želi da se meša u unutrašnje stvari u Srbiji:

„Ne želim da delim savete vašem premijeru, on će sam odlučiti šta mu je činiti. Želim samo da kažem da mi se čini da postoji organizovana kampanja u Srbiji, koju predvode neki pojedinci, da se naruše odnosi između Srbije i Sjedinjenih Država. Ne znam ko stoji iza toga niti zašto se to čini, ali to u meni zaista izaziva bes i sumnju“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa nekadašnji ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

Izvor RSE, 02. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u