OLEG GOLUBOVIĆ: TRAMPOVA KANDIDATURA ĆE OSTAVITI POSLEDICE U SAD

Ako su nekome za pobedu potrebni namešteni izbori i lažljivi mediji, taj ne može...

Ako su nekome za pobedu potrebni namešteni izbori i lažljivi mediji, taj ne može da očekuje respektabilnu i stabilnu vlast

Poznata je rečenica Harija Trumana (onog što je bacao atomske bombe po Japanu) da, ako hoćeš prijatelja u Vašingtonu, nabavi kućnog ljubimca. Od tada je prošlo oko 70 godina a stanje u američkoj prestonici, prema Parkinsonovom zakonu, koji niko nikada nije osporio, a i po onome što se vidi, pogoršalo se do neslućenih razmera.

Postoji Vašington i postoji Amerika, leglo pohlepne administracije i interesnih grupa, ali i zemlja tradicionalnih sloboda.

Posle dužeg vremena, očigledno je da se zaoštrio sukob između dve opcije – opcije nezasitih bankara, spekulativnog kapitala, međunarodnih korporacija, korumpirane administracije i svega što predstavlja Vol Strit, i opcije preduzimljive i slobodne Amerike, onakve kakvu su je zamišljali osnivači i njihovi naslednici, koji su držali do njenih tradicionalnih vrednosti i Ustava.

Sukob je eskalirao na ovim izborima, i ne samo između nominovanih kandidata, već i u samim velikim strankama. Obe partije su pokušale na sve načine da eliminišu autsajdere koji su se zalagali za promene. U slučaju demokrate Bernija Sandersa su uspeli ali Tramp je ispao tvrd orah koji lomi zube. On je izazvao bes insajdera i korumpiranih mejnstream medija.

PAC-ovi (političko-finansijske grupe) na koje je ukazivao Sanders, pretvorili su se u PACK-ove (čopore, izgovara se isto) vukova, koji više ne biraju sredstva kako bi zadržali svoje pozicije i privilegije.

Za establišment, okuražen padom komunizma, više nije bilo toliko bitno ko će biti predsednik jedine supersile. Pa se dogodilo da jedan upravlja svetom šetkajući se po Beloj kući sa spuštenim pantalonama (moglo mu se), drugi da bude lečeni zavisnik i neznalica, treći afro-afrikanac na poslovima i zadacima afro-amerikanca. Sledeći u tom nizu treba da bude žena, koja je par onome što sada liči na zinulu cipelu.

Jedini kriterijum je da više nema kriterijuma, sama patetika.

Establišment i dalje veruje u Fukujamin kraj istorije i da može da radi šta hoće jer ima vlast, administrativni resurs, novac i korumpirane medije, što ukazuje na put bez povratka.

Svet se promenio i vraća se svojim istorijskim korenima – Kina Konfučiju, propulzivnom činovništvu i izgradnji, Rusija nije više samo pijana i lopovska, već je i samosvojna i konkurentna, Evropa je na putu da opet postane kontinent nacija, a ne birokratski zabran; da ne nabrajamo.

Što se tiče Rusa, Kineza a i nekih drugih, oni su se ratosiljali svojih bradatih ideologa i poslali su Marksa i Engelsa tamo odakle su i došli na svet. U međuvremenu su, zahvaljujući njima, stekli određeni imunitet prema ,,neprikosnovenim’’ planetarnim ideologijama.

Šta mogu da ponude zagovornici kraja istorije i političke korektnosti, koja nije nikakav skup globalnih vrednosti i pravila, već totalitarna ideologija koju propovedaju korumpirani mediji i ovlašćeni tumači na čelu sa Sorošem i njegovim agresivnim nakazama, a koje se uglavnom predstavljaju kao žene. Hilari Klinton? Nije bogzna kakva ponuda.

Hilari je kandidat onih što prodaju maglu i nepostojeći novac, od njih korumpiranih manje radno aktivnih delova društva, siromašnih manjina i populacije koja napušta tradicionalne vrednosti.

Međutim, suština njihovih novih vrednosti nije u stvaranju nečeg novog, već u poništavanju dosadašnjih. To je opasna igra koja urušava temelje američkog društva i njegov individualizam, svodi ga na brojne kolektivitete, korumpirane ili zaplašene.

Sadašnji izbori nisu obična demokratska trka već su sukob dve Amerike – parazitske i radne, preduzimljive. Tu drugu predstavlja Tramp.

Tramp je izrekao sve ono što Amerika više nije i šta je postala.

Počeo je od Vašingtona koji se pretvorio u močvaru, medija koji bezočno lažu, dominacije dvojnih standarda, a na kraju je ustvrdio da se izbori nameštaju. Pola države mu veruje, a u drugoj polovini mnogi će glasati lažljivu Hilari, jer se plaše Trampa. Polaze od toga, kao i mnogi u svetu, da je bolje imati posla sa đavolom koga poznaješ nego sa đavolom koga ne poznaješ.

Tu je velika zabluda. Tramp je, ako je đavo, manje-više poznat. On je vrlo jasan i predvidljiv jer se striktno zalaže za američke interese, za domaću privredu, srednju klasu, radna mesta, za racionalni izolacionizam i uvažavanje realnosti policentričnog sveta.

Nacionalni interesi se lakše prepoznaju od interesa međunarodnih korporacija, finansijske mafije i otuđenih birokrata kojima je država samo sredstvo. On je protiv globalizma i političke korektnosti.

Globalizam i politička korektnost su nova ideologija čije je praktikovanje vrlo nepredvidljivo. Njeni dosadašnji rezultati – mnogobrojni, često beskrajni ratovi, civilizacijski sukobi, zaoštravanje međunarodnih odnosa. Mnogi se, pa i Tramp, pitaju da li to vodi u novi veliki rat. Nije isključeno. Prema tome, može da se dogodi da establišment i mediji uguraju Hilari u Belu kuću, pa i konja u Senat, ali koje su posledice po Ameriku i ostali svet?

Amerika će se po drugi put posle građanskog rata ozbiljno podeliti. To znači da će se Republikanska partija ili vratiti izvornom konzervativizmu ili će se praviti treća stranka. To će biti kraj dvopartijskog sistema i veliki politički lomovi unutar društva.

Svet neće čekati Ameriku da se sredi i da li će se srediti. Rusi su se već setili da imaju atomske bombe, Kinezi će se setiti ,,tigra od papira’’, islamisti da je Alah mnogo velik, a Evropljani da imaju svojih problema preko glave.

Nadajmo se da se to neće dogoditi. Svetu je potrebna jaka Amerika sa prepoznatljivim interesima. To znači relativnu stabilnost i ponovno uspostavljanje pravila igre. Igra bez pravila je opasna igra.

Ako su nekome za pobedu potrebni namešteni izbori i lažljivi mediji, taj ne može da očekuje respektabilnu i stabilnu vlast. Primera je za to mnogo, a primena istih tehnologija za Burundi i za Ameriku nije uvek poželjna, bar ne u ovom slučaju.

Možda je Tramp lično nepredvidljiv, pre svega zato što se nije bavio politikom, ali politika i ideje za koje se on zalaže su predvidljive.

U unutrašnjoj politici to je vraćanje na izvornu demokratiju i kapitalizam, a u spoljnoj na osavremenjenu Monroovu doktrinu koja će uvažavati realnost i napustiti ulogu jedinog policajca u svetu.

Establišment je odlučio da za predsednika progura kompromitovanu i korumpiranu ženu. Na funkciji se nije ponašala kao državnik, nije čuvala državne tajne, učestvovala je u destabilizaciji celog značajnog regiona i stvaranju monstruozne terorističke organizacije ISIS sa kojom je, uzgred rečeno, imala zajedničke finansijere za sumnjivi porodični fond za blebetanje (Saudi Arabija i Katar), poslovično je sklona laganju i manipulacijama. Sve to nju čini lošim kandidatom ili, što bi rekli Amerikanci, ,,hromom patkom,, (lame duck).

Možda je stvar otišla suviše daleko jer niko nije očekivao da će Tramp da pobedi na primarnim izborima u Republikanskoj stranci i da će pola Amerike da ga podrži, pa su se uhvatili Hilari bez obzira na cenu.

Ostaje da se vidi rezultat izbora koji je danas neizvestan. Ne treba mnogo verovati nameštenim anketama i pokvarenim medijima. Za svaku lošu vest Hilari i njeni krive glasnika, a učinjeno nije bitno. Svi su im krivi za iznošenje nepodopština; Vikiliks, Rusi, FBI i ko sve ne. Ozbiljna hipokrizija.

Tramp je stao na čelo narodnog pokreta prevarenih i nezadovoljnih. To neće ostati bez posledica.

On je ozbiljno uzdrmao osnove korumpiranog sistema vlasti plutokrata i pohlepnih činovnika. Došao je vrag po svoje, a Tramp je za njih Božija kazna za nedela.

Izvor Fakti, 04. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u