SKUPŠTINA CRNE GORE KONSTITUISANA BEZ OPOZICIJE

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a još nije poznato ko će činiti parlamentarnu...

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a još nije poznato ko će činiti parlamentarnu većinu

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je danas rekao da će se stati na put onima koji bi da ruše državu.

„Nadam se da će se ovaj proces završiti i da ćemo stati na put onima koji na račun svog političkog, medijskog ili nevladinog delovanja, žele da ruše državu“, kazao je Đukanović novinarima na Cetinju, posle konstitutivne sednice novog crnogorskog parlamenta, komentarišući najnovije izveštaje državnih tužilaca o planu terorističkih akcija u Crnoj Gori na dan izbora, 16. oktobra.

Đukanović je rekao da su jučerašnje izjave specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i vrhovnog državnog tužiova Ivice Stankovića o tom planu, potvrdile sumnje da su događaji od 16. oktobra „urađeni u dosluhu s političkim faktorom iz Crne Gore“.

„Slušao sam izlaganje tužilaca i ispostavilo se da je tačno ono u što smo sumnjali. Sada se to kompletira, imamo dokaze i stvaraju se uslovi da se dižu optužnice. Sve se ovo događalo zbog politike, i ovo je sve urađeno u dosluhu s političkim faktorom u Crnoj Gori“, izjavio je Đukanović.

Katnić je na konferenciji za novinare u nedelju rekao da iza terorističkog plana u Crnoj Gori koji je trebalo da bude sproveden na dan izbora, stoje „pojedinci iz nacionalističkih krugova u Rusiji“, a da su „na određen način i u određenom obimu bili involvirani“ i neki politički subjekti u Crnoj Gori, odnosno njihova rukovodstva.

Crnogorske državne službe su uoči parlamentarnih izbora uhapsile grupu državljana Srbije koji su imali nameru da 16. oktobra, na kraju izbornog dana, izazovu nasilje i tako stvore atmosferu za proglašenje izborne pobede u skladu s interesima organizatora terorističkog plana.

Kako je ranije saopšteno, plan je bio da se nasilno uđe u Skupštinu Crne Gore i proglasi pobeda opozicije, da se likvidira posebna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i da se zarobi premijer Milo Đukanović.

KONSTITUISANA NOVA SKUPŠTINA CRNE GORE
Novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je danas bez prisustva opozicije, a nije izabran ni predsednik parlamenta.

Nije poznato kada će sednica biti nastavljena, a neizvesno je i da li će opozicija dugoročno bojkotovati rad Skupštine.

Na današnju sednicu koja je održana na Cetinju, opozicija nije došla s obrazloženjem da parlamentarni izbori nisu bili demokratski i slobodni.

Kao mogući kandidati za novog predsednika crnogorske skupštine pominju se Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Ivan Brajović, predsednik Socijaldemokrata Crne Gore.

Simović je bio potpredsednik dosadašnjeg parlamenta, a Brajović je ministar pomorstva i saobraćaja u dosadašnjoj Vladi Crne Gore.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine Crne Gore na Cetinju, predstavljen je izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima parlamentarnih izbora.

Predsednik Komisije Budimir Šaranović je rekao da su strane posmatračke misije pozitivno ocenile parlamentarne izbore.

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a još nije poznato ko će činiti parlamentarnu većinu.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 16. oktobra najviše poslanika – 36, dobila je DPS, zatim opozicioni Demokratski front (DF) 18, koalicija „Ključ“ devet i Demokrate osam.

Četiri mandata osvojila je Socijaldemokrarska partija Crne Gore, na čijem je čelu Ranko Krivokapić, a po dva mandata Bošnjačka stranka (BS) i Socijaldemkrate (SD).

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i koalicija „Albanci odlučno“ imaće po jednog poslanika.

Najviše izgleda da formiraju parlamentarnu većinu, ako se dogovore, imaju DPS, SD, BS, HGI i koalicija „Albanci odlučno“.

Njihova postizborna koalicija bi, prema očekivanjima, trebalo da formira novu crnogorsku vladu koja bi u tom slučaju imala podršku 42 poslanika.

Izvor Večernje novosti, 07. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u