SLOVENSKO BRATSTVO 2016 ILI DESANT NA KOVIN

Poljgujejev je vežbu, koja je izvedena u veoma teškim meteorološkim uslovima, ocenio najboljom ocenom...

Poljgujejev je vežbu, koja je izvedena u veoma teškim meteorološkim uslovima, ocenio najboljom ocenom – odlično

Vojna vežba Rusije, Srbije i Belorusije „Slovensko bratstvo 2016“ nastavljena je danas na aerodromu Kovin, koji su, prema scenariju vežbe, zauzeli pripadnici terorističke grupe „Azan“.

Po nalogu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, multinacionalna grupa koju čine pripadanice vojske Srbije, Rusije i Belorusije došla je da oslobodi aerodrom.

Pripadnici Oružanih snaga Rusije kao i pripadnici naše vojske desantirali su iz helikoptera Mi-17 i Mi-8 i iz aviona „iljušin“ 76. Na aerodrom se iz „iljušina“ spustilo i rusko transportno vozilo BMD-2.

Vežbi su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić, zamenik načelnika Štaba vazdušno desantnih snaga ruske vojske Oleg Poljgujev i zamenik načelnika komande za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije Oleg Pejčevski.

Komandant specijalne brigade vojske Srbije general Zoran Veličković rekao je nakon okončanja današnjih vežbi da su tri vojske, iako imaju različite uniforme i govore tri jezika, uspešno realizovale zadatak borbe protiv terorista.

„Nastavićemo ovako da radimo u sklopu međunarodne vojne saradnje u cilju zaštite naše države, ali i mira u celom svetu“, rekao je on.

I Poljgujejev je vežbu, koja je izvedena u veoma teškim meteorološkim uslovima, ocenio najboljom ocenom – odlično.

„Ruska strana izvršila je desantiranje ljudi i tehnike. Desantirali smo tri vozila BMD i više od 80 vojnika. Celu vežbu obzebedili smo pomoću rada naše bespilotne letelice ’tahion‘“, rekao je Poljugin.

Zamenik načelnika komande za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije se zahvalio rukovodstvu oružanih snaga Srbije što je omogućilo beloruskoj vosjci da učestvuje u vežbi.

„Ovo je izuzetno važno za našu buduću saradnju, a nama je ovo iskustvo od posebnog zanačaja zato što planiramo da se sledeće godine ovakva vežba održi na našem terenu, na teritoriji Belorusije“, rekao je Pejčevski.

Pripadnici multinacionalnih snaga sutra će vežbe izvoditi na strelištu „Orešac“, koje će, takođe, očistiti od terorista.

Vežba „Slovensko bratstvo“ završiće se u sredu na poligonu Pasuljanske livade, gde će bojnim gađanjem vojnici Srbije, Rusije i Belorusije uništiti poslednje uporište terorista.

Izvor Sputnjik, 07. novembar 2016.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u