ALEKSANDAR TIHONOV: SAD MOGU ZABORAVITI NA VOĐENjE TENKOVSKE DEMOKRATIJE

Ovo je sasvim nova Rusija. Odbranu nacionalnog digniteta podržava 80 odsto Rusa, ali podršku...

Ovo je sasvim nova Rusija. Odbranu nacionalnog digniteta podržava 80 odsto Rusa, ali podršku daje i ruska intelektualna elita

Motivi britanske vlade da blokira račune koje RT ima kod NatWest Bank (National Westminster Bank) potpuno su jasni. Nema ni govora o bilo kakvim kriminalnim aktivnostima, ne radi se ni o uvođenju sankcija Rusiji – cilj je da se priguše ruski mediji zbog planiranih aktivnosti koje Britanija i SAD, poput gusara i kriminalaca, nameravaju da sprovedu pod lažnom zastavom. Rusi se optužuju za sve što u Siriji urade SAD. Zato je važno ućutkati RT i Sputnik. Do tada je Njujork tajms zadužen za rat protiv Rusije, on je dežurni vladin list za generisanje mržnje. Ta novina se odrekla svih medijskih normi i bilo kakve objektivnosti. Otišli su toliko daleko da uveravaju građane SAD da Rusi dovode svet pred nuklearnu katastrofu i da spremaju nuklearni udar, te SAD moraju razmišljati o preventivnom udaru i pretiti njim. Rusija je označena kao mračna sila u kojoj se neprekidno povećava broj tenkova, aviona, raketnih sistema. Rade se bizarne analize poput one koju je uradio Endru E. Kramer, dopisnik Njujork tajmsa iz Moskve, da se Rusi koriste prljavim trikovima, da Putin pokazuje silu na geopolitičkoj sceni, da je Kremlj lansirao „nečujne taktike“ koje maskiraju prevare, da Rusi vode psiop i specijalni rat, da je Putin vratio Rusiju u doba Staljinove diktature i KGB-a itd. itd.

A realnost je sasvim drugačija. SAD su u Libiju, Irak i Siriju ulazile tajno i vodile proksi rat. Iako ceo svet zna da je ID = SAD, oni nastavljaju po svome i na isti način. Kakva je to vlada koja Rusiji podmeće čak i obaranje putničkog aviona i napad na humanitarni konvoj? Obama je odobrio sajber rat protiv Rusije, jer Pentagon smatra da rat tog tipa ima isti efekat kao kinetički sukob, a za vođenje sajber rata optuženi su Rusi. Jedna od najvećih prevara od Drugog svetskog rata je tzv. oslobađanje Mosula i proterivanje jedinica ID iz Iraka. Sve je režija, prevara je holivudski osmišljena, scenario je napisan za svaki tenk i za jedinice koje napreduju, dok je koridor otvoren za premeštanje trupa u Alepo. Čelnici ID su evakuisani helikopterima. Ovom režijom SAD žele povratiti stari sjaj predvodnika koalicije u borbi protiv terorizma, čime se stvara i pravo da se umešaju u pitanje Alepa kao ravnopravan partner ili čak predvodnik u pregovorima o Siriji.

Uvod za ulazak SAD u Siriju je „čisto zaleđe“, što podrazumeva instaliranje marionetske vlade u Iraku, kao i naređenje džihadistima iz Mosula da se presele preko istočnog dela Sirije u Alepo, da naoružani protivtenkovskim raketnim sistemima TOV „zagorčaju život“ Rusima. Agenti CIA arapskog porekla imaće savremene stingere, ali tačno određen broj i strogo kontrolisano lansiranje. U slučaju pada Alepa specijalne jedinice SAD, koje su već u Alepu, imaju zadatak da preuzmu stingere i unište ih, evakuišu agente i vođe Islamske države, i pripreme ih za naredne aktivnosti u Jemenu, Ukrajini, Kavkazu i na Balkanu.

Međutim, SAD su veoma blizu trenutka kada će morati priznati Rusiju ne kao regionalnu silu, već za ravnopravnog partnera u bipolarnoj podeli sveta. Od ishoda sukoba u Siriji zavisi dalji tok globalizacije, a baš u Siriji Sjedinjene Države permanentno gube uticaj. Sve su prilike da će u postkonfliktnom periodu pregovore o promeni ustava Sirije predvoditi Rusija a ne SAD. Računica dalje kaže da će u slučaju da SAD Siriju prepusti Rusiji, treći po značaju igrač na globalnoj sceni postati Kina, što se uklapa u zajednički strateški odbrambeni ugovor Rusije i Kine.

Rusi hirirški precizno vode operacije i na dobrom su putu da Alepo stave pod kontrolu, a tako bi kontrolisali i celu Siriju. To SAD ne mogu da dozvole. Vidljive su Obamine aktivnosti da Klintonovoj ostavi prepoznatljivu platformu o staroj – novoj doktrini Hladnog rata. Po svaku cenu se nastoji da svet SAD doživi kao silu iz doba Hladnog rata. Zato se stvara konfrontacija SAD – Rusija, što je bila karakteristika tog perioda. Nova strategija predviđa zastrašivanje planete raznim stepenima uzbune, a dramaturgija je razrađena u režiji CIA. Takođe, percepcija Rusije u svetskim medijima treba da bude što gora, svet treba da je doživi kao otpadničku zemlju koja je agresor, a što je pokazala u Ukrajini, na Krimu, u Siriji, a sada i na Baltiku. Multimediji i društvene mreže koje oni obezbeđuju, kontrola Fejsbuka, Gugla, Tvitera, zahvaljujući ugovorima sa navedenim gigantima, ali i donacijama vlade SAD, biće u toj funkciji. Rusija će biti izložena velikim medijskim udarima.

Međutim, ovo je sasvim nova Rusija. Odbranu nacionalnog digniteta podržava 80 odsto Rusa, ali podršku daje i ruska intelektualna elita, i to do mere da naučni i vojnoindustrijski kompleks stvaraju čuda buduće vojne tehnike, koja će iz osnova promeniti rusku vojnu doktrinu. Intelektualci Rusije postali su toliko svesni svoje moći da uvođenje tenkovske demokratije po zapadnim normama SAD mogu zaboraviti.

SAD pokušavaju naći formulu da do krajnosti instrumentalizuju UN, a Savet bezbednosti i pravo veta odavno su trn u oku SAD, ali i Britaniji i Francuskoj. Za sada su SAD predvodnik i graditelj mržnje prema pravoslavnim narodima na Balkanu, ali je ista mržnja prisutna u političkom vrhu Britanije i Francuske, s tim što ni Britanci ni Francuzi nemaju lidera koji bi tu mržnju materijalizovao. Zato se u Bilderbergu upinju da stvore novu Tačerku i odlučnog Blera, boljeg Olanda. Sasvim je izvesno da će francuska politička i intelektualna elita, nezadovoljna podaničkom politikom koju prema SAD ispoljava Oland, vratiti Sarkozija na vlast. Sa Sarkozijem na čelu Francuske EU dobija šansu da opstane i da se reformiše. Iza Sarkozija stoje prejake snage te njegov povratak neće moći da spreče ni sve američke laži i prevare.

Izvor Fond strateške kulture, 08. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u