ŠVAJCARSKI MEDIJI: BOSNA JE CENTAR EVROPSKOG DžIHADIZMA

„Noje Cirher cajtung“ tvrdi da je „mreža međunarodna i daleko rasprostranjena“ Bilal Bosnić, kojeg...

„Noje Cirher cajtung“ tvrdi da je „mreža međunarodna i daleko rasprostranjena“

Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora, imao je uticaja na islamiste u Švajcarskoj, piše švajcarski list „Noje Cirher cajtung“, a prenosi „Avaz“.

List piše o širokorasprostranjenoj mreži islamista koja vuče korene sa Balkana. Jedan od islamističkih centara u Švajcarskoj, sa kojim je Bosnić povezan, jeste džamija An Nur u Vintertureru, u kojoj je švajcarska policija izvršila antiterorističku raciju i uhapsila propovednika te džamije šeika Abdurahmana.

„U sredu je uhapšen i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Njemu se prebacuje da je pozivao na ubistvo omraženih. Ipak, Abudrahman nije pojedinačni slučaj. On je deo sistema. Još pre tog Etiopljanina u istoj džamiji propovedao je imam koji je bio vrlo sporan. Ipak, oni su samo deo mreže koja je odgovorna za radikalizaciju uglavnom mladih muslimana“, piše švajcarski dnevnik.

Noje Cirher cajtung“ tvrdi da je „mreža međunarodna i daleko rasprostranjena“.

„Poznato je da postoje veze između ekstremista iz Vinterturera i eksponenata iz Nemačke i Austrije. Jedan drugi trag vodi na Balkan: Bilal Bosnić, propovednik koji zagovara mržnju iz bosanskohercegovačkog Bužima je imao direktan uticaj na osobe na islamističkoj sceni u Vintertureru. To proizilazi iz presude Saveznog krivičnog suda u slučaju Sandro V.“, piše švajcarski list.

Navodi se da se „samonazvani ’emir‘, ujedno osoba koja potencijalno vuče konce na sceni u Vintertureru, trenutno nalazi u istražnom zatvoru“.

„On nije opovrgao povezanost sa ekstremistom. Koliko su često njih dvojica bila u kontaktu i koju vrstu kontakta i razmene su imali njegov advokat Sandro V. nije želeo da kaže. Četrdesetčetvorogodišnji Bosnić se radikalizovao tokom rata u BiH, kada se borio na strani džihadista, koji su na Balkan stigli iz Avganistana. Oni su prvi put doneli radikalni islam u Evropu“, stoji u tekstu.

List dalje za Bosnića navodi da je „nakon rata taj otac sedmoro dece postao vodeći čovek u BiH koji poziva na džihad“.

„U svojim propovedima on otvoreno poziva na sveti rat u Siriji i na pristupanje DAEŠ-u. Njegove poruke nisu raširene samo na Balkanu. Bosnić i ostali militantni propovednici iz regiona su proteklih godina nastupali i u švajcarskim džamijama. Istraživanja pokazuju da selafijska mreža sa Balkana ima jak uticaj na one koji simpatišu džihad u Švajcarskoj.“

Noje Cirher cajtung“ piše da „posmatrači smatraju da je posebno Vintertur, sa svojom velikom dijasporom sa Balkana, mesto koje je centar džihadističke propagande“.

Isti list u dodatnom tekstu pod naslovom „Putevi evropskog džihada“ piše da se „avganistanskim mudžahedinima građanski rat na Balkanu između bosanskih muslimana i Srba početkom devedesetih učinio kao božija intervencija“.

„Islamisti su u bosanskom ratu prepoznali ne samo lokalni rat protiv Srba, već da celokupni muslimanski svet treba odbraniti od hrišćanstva i celog Zapada. Islamista Madžid Navaz je u svojoj autobiografiji napisao da je evropski džihadizam rođen u Bosni“, piše „Noje Cirher cajtung“.

Izvor Tanjug/Sputnjik, 08. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u