OD RIJALITI-POLITIKE DO REALPOLITIKE

VLADAN GLIŠIĆ Šta znači pobeda Donalda Trampa? Anglosaksonski svet pokazuje da je žilaviji i...

VLADAN GLIŠIĆ

Šta znači pobeda Donalda Trampa?

Anglosaksonski svet pokazuje da je žilaviji i vitalniji nego što se misli – izgleda da središnjim prostorom njihove civilizacije (anglosaksonske i protestantske) više neće vladati neotrockisti, koji globalizaciju koriste za izvoz „svetske revolucije“. Bregzit je pokazao da Velika Britanija neće zajedno tonuti sa propalim projektom EU a Trampova pobeda u SAD da ni najveća sila sveta neće svoj najbolji proizvod, američki san, napustiti zbog preskupe i nejasne „globalne dominacije“.

Izbore u SAD su izgubili: klan Klintonovih kao oličenje korumpiranog sistema u SAD i oličenje prezira koji ološ-elita ima prema normalnim Amerikancima; korumpirani mediji, koji predstavljaju isto što i Klintonovi; agencije za istraživanje javnog mnjenja pošto više ni američki birači (a evropski već odavno) ne žele da kažu svoj pravi stav o kandidatima. Izbore su izgubili i ideolozi globalnog „humanitarnog“ intervencionizma, koji zarad lične korumpiranosti šalju američke vojnike da ubijaju i budu ubijani širom sveta. Izbore su izgubili i stubovi partijskog dvostanačkog sistema u SAD pošto su oni i među republikancima i među demokratama bili protiv Trampa – izgubili su i podelu na svoje sigurne „države-uporišta“, bilo demokrata bilo republikanaca, o čemu su odlučili birači na ovim izborima.

Jednom rečju, pobedio je Tramp – čovek koga nisu volele partije, jer mu je protivkandidat bila Klintonova – žena koju nisu voleli birači. Trampov mali izborni štab govori o tome da nije imao poverenja u veliku partijsku birokratiju za posao koji je na izborima uspešno obavio.

Trampov pobednički govor nagoveštava više i od njegove kampanje, jer je umereniji i ozbiljniji. Novi predsednik SAD, posle žestoke kampanje, pokazuje da razume razliku između borbe za vlast i mnogo težeg posla – sprovođenja vlasti koje mu omogućava još teži zadatak – očuvanje vlasti.

Tramp je nastupio kao pomiritelj i ujedinitelj žestoko podeljenih Amerikanaca. Čak se zahvalio i poraženoj Klintonovoj (domaći zluradnici bi rekli „o pokojniku sve najlepše“). Svestan je da nema promene ni u SAD ni u svetu ako na domaćem terenu ostane podela društva i sukobi klasa koji tamo već odavno plamte, što je izborna kampanja samo osvetlila.

Svestan da sistem može da počne da radi protiv njega, istakao je podršku generala (vrh vojske SAD), kao i obaveštajnih struktura SAD, posebno se zahvaljujući njima i veteranima. Kako berze širom sveta i SAD već počinju da divljaju a dolar da pada, Tramp je insistirao na svom predizbornom ekonomskom programu kako bi američki san opet učinio mogućim za sve „zaboravljene ljude“ Amerike.

Tramp podseća da je on deo pokreta koji bi trebalo da traje kako bi stvarno promenio zemlju i zato već sada pominje i svoj drugi mandat. Na taj način svojim pristalicama obećava da neće odustati od ključnih obećanja koja su nosila njegovu kampanju, a za koja će trebati vremena da se ostvare.

Svetu je obećao više saradnje, više pravde, više savezništva, ali na poštenim (po interese američkih građana) osnovama. Tramp želi da bude predsednik svih građana SAD, ali i partner svih ozbiljnih naroda sveta.

tramppobeda11Bogati čovek, koji svojim preduzetništvom razume da je došao kraj „političke korektnosti“ i da su mu bolji saveznik „zaboravljeni Amerikanci“ nego klintonovska elita – dobio je izbore.

Donald Tramp, kao kandidat za predsednika SAD, bio je najbolji proizvod i poznavalac rijaliti-politike. Sada, kao predsednik SAD, izgleda da će biti nosilac realpolitike.

Svet
Pratite nas na YouTube-u