ŽELEZNjAK: TRAMPOVA POBEDA BI MOGLA DONETI POZITIVNE PROMENE NA BALKANU

Sada se pojavila nada da pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima može doneti dugo...

Sada se pojavila nada da pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima može doneti dugo očekivane pozitivne promene u ovom važnom regionu

Zamenik sekretara Generalnog saveta stranke „Jedinstvena Rusija” izjavio da Donald Tramp može zaustaviti beskompromisno širenje NATO-a u Evropi.

Politika prethodne Obamine administracije na Balkanu, usmerena na beskompromisno širenje NATO-a, bila je unapred osuđena na neuspeh i postala je uzrok mnogih sistemskih kriza, koje su se u najvećoj meri odrazile u Crnoj Gori. Sada se, međutim, pojavila nada da pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima može doneti dugo očekivane pozitivne promene u ovom važnom regionu, i da će se balkanska pitanja rešavati uz uvažavanje interesa svih strana, pre svega volje građana samih balkanskih zemalja. Takvo mišljenje je u sredu 9. novembra izneo zamenik sekretara Generalnog saveta stranke „Jedinstvena Rusija” i član Komiteta Državne dume za međunarodna pitanja Sergej Železnjak, komentarišući mnogobrojna saopštenja o predizbornoj krizi u Crnoj Gori.

„Crnogorska postizborna koalicija Demokratskog fronta, Ključa, Demokrata i Socijaldemokratske partije, koja je osvojila najveći broj poslaničkih mesta – 39 od ukupno 81 – pobedila je na izborima i ima pravo da dobije mandat za formiranje nove vlade. Međutim, za prethodnu administraciju SAD i njihove političke štićenike koji su na vlasti u Crnoj Gori takav rezultat je potpuno neprihvatljiv. Zato se sada vrše pokušaji da se crnogorskom narodu i njegovoj zemlji po svaku cenu nametne koalicija stranaka koju je ranije kao krajnju neophodnost najavila visoka američka zvaničnica, zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler, kako bi ta koalicija udruženim naporima nastavila proces ulaska Crne Gore u NATO”, istakao je Železnjak.

Po mišljenju ruskog poslanika i visokog funkcionera „Jedinstvene Rusije”, pritisak na crnogorske političke snage vrši se uz korišćenje vojnopolitičkih instrumenata NATO-a. Samo tako se može objasniti održavanje manevara NATO-a u Crnoj Gori u periodu formiranja nove vlade, a postizborna politička koalicija koja je dobila većinu glasova prinuđena je da bojkotuje osnivačku sednicu Skupštine, izražavajući protest protiv policijskog samovlašća i manipulacija za vreme izbora.

Ističući činjenicu da se vojna vežba NATO-a u Crnoj Gori poklopila sa manevrima ruskih, beloruskih i srpskih specijalnih padobranskih jedinica u Srbiji pod nazivom „Slovensko bratstvo 2016”, Železnjak je naglasio da „pretendenti na ulogu ’svetskog i regionalnog policajca’ na tako očigledan način nedvosmisleno pokazuju slobodoljubivom crnogorskom narodu, koji petsto godina nije priznavao okupacionu vlast Osmanlijskog carstva, da sada Crnogorci više nemaju pravo na sopstveno mišljenje u pogledu tradicionalnih bratskih zemalja i naroda”.

Visoki ruski funkcioner je istakao da je „ove nedelje preduzeta još jedna u nizu neuspešnih akcija sa ciljem da se pronađe ’ruski trag’ u loše isfabrikovanom scenariju crnogorskog ’antidržavnog puča’. Sve je očiglednije da crnogorski političari po komandi spolja podižu tenziju u zemlji i podgrevaju atmosferu straha, pokušavaju da marginalizuju delovanje opozicije i pod direktnim pretnjama primoraju njene lidere da se u njihovu korist odreknu svoje pobede na izborima”.

„Stiče se utisak da danas u Crnoj Gori pojedini političari već probaju kako im stoji mundir diktatora. Međutim, bilo bi dobro da se takvi političari prisete da sada nije 1948. godina, te da su eventualne represije prema liderima koji legitimno brane interese svojih birača apsolutno neprihvatljive i da će ih Rusija i druge civilizovane zemlje sveta tretirati kao varvarizam prema crnogorskom narodu”, zaključio je zamenik Generalnog saveta „Jedinstvene Rusije” Sergej Železnjak.

Izvor In4s.net, 09. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u