LOŠ DAN ZA „KOLONIJALNOG UPRAVNIKA“: DAVENPORT ONEMOGUĆEN DA GOVORI U SKUPŠTINI

U pauzi sednice lider radikala na svom telefonu je puštao četničke pesme i tražio...

U pauzi sednice lider radikala na svom telefonu je puštao četničke pesme i tražio od Davenporta broj telefona da mu „prebaci” jednu od njih

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Marinika Tepić prekinula je danas sednicu na kojoj je šef Delegacije EU Majkl Davenport trebalo da predstavi Izveštaj EU o napretku Srbije, rekavši da će ona biti nastavljena kada se steknu uslovi za normalan rad.

Razmatranje Izveštaja EU nije ni počelo, jer su poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), koji nisu članovi Odbora, i Dveri prijavljivali povredu poslovnika, negodući zbog toga što im izveštaj nije dostavljen na srpskom jeziku i zbog prisustva Davenporta sednici.

Sednica Odbora je prvi put prekinuta posle sat i po, pošto su poslanici na poziv predsednice parlamenta Maje Gojković otišli na sednicu Skupštine, kako bi učestvovali u Danu za glasanje.

Sednica Odbora nastavljena je posle prekida, ali i u njenom nastavku poslanici SRS, pozivajući se na poslovnik, nisu dozvolili Davenportu da predstavi Izveštaj EU o napretku Srbije.

Na sednicu je došao i lider SRS Vojislav Šešelj, a radikali su poručili da neće dozvoliti da se ona održi, tvrdeći da je to suprotno poslovniku, niti da se Davenport obrati.

Šešelj je za govornicom rekao da je službeni jezik u Srbiji srpski i da svaki dokument koji se podnosi u Skupštini Srbije mora biti na srpskom i da „stranac nema pravo da sedi na sednici u zvaničnom statusu”.

A ovde je i elementarni moral pogrešan, jer je njegova država Velika Britanija jedva dočekala da izađe iz Unije, a on bi nas da gura u EU, što mi nećemo, rekao je on.

„On nama hoće ovde da tumači koji uslov treba da ispunimo. Hoće troje mojih najbližih saradnika da isporuči u Haški tribunal, nemoj mi tebe da isporučimo, da li si ti normalan”, obratio se Šešelj Davenportu.

On je rekao da sednicu treba odložiti dok se izveštaj ne prevede sa engleskog, a onda ga treba razmatrati bez prisustva Davenporta.

Lider Dveri Boško Obradović je Davenporta nazvao „kolonijalnim upravnikom Srbije” i ponovio da on može samo podneti izveštaj o Bregzitu i kako je Britanija izašla iz EU.

Obradović je predložio da se sednica odloži dok Srbija ne uđe u EU.

Na sednicu je došao i lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, iako nije član odbora, i zatražio da se „prekine ta sramota”.

On se složio da bi izveštaj trebalo prevesti na srpski i omogućiti i poslanicima koji ne govore engleski da učestvuju u njegovom razmatranju i predložio da se sednica odloži dok se ne pripremi na ogdgovarajući način.

Možemo da mislimo drugačije, ali o onima koje pozovemo u parlament treba da imamo bar jedan zajednički stav ¬– poštovanje. To može kroz pristojnu kritiku, a ne kroz vređanje, tako vređamo sami sebe, rekao je Jovanović.

Jovanović je Šešelju poručio da će biti prilike da se polemiše o svemu, ali da nije u duhu našeg naroda rigidan stav većine prema pojedincu koji radi svoj posao.

Ako Srbija ne želi u Evropu, zna se način na koji će se to saopštiti, to se ne radi ovde na Odboru, zaključio je Jovanović.

Radikali su sve vreme negodovali, izlazili za govornicu da reklamiraju povredu poslovnika i dobacivali s mesta, što su radili i poslanici Dveri, ali i vladajuće SNS.

Predsedvajuća Odborom Marinika Tepić je rekla da se u prvom delu sednice uzdržavala od mera izricanja opomena članovima odbora, ali da će na to ipak biti primorana.

Ona je potom odredila pauzu od 10 minuta kako bi se konsultovala o daljem toku sednice.

Međutim, posle gotovo sat vremena se vratila i obavestila članove Odbora, poslanike i medije da se sednica odlaže dok se ne steknu uslovi za normalan rad.

U pauzi sednice lider radikala na svom telefonu je puštao četničke pesme i tražio od Davenporta broj telefona da mu „prebaci” jednu od njih.

DEVENPORT: POZVALI ME, ČINI SE DA NISU SPREMNI
„Pozvali su me na sastanak Odbora za evropske integracije Parlamenta Republike Srbije – čini se da nisu spremni!“, napisao je danas šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport na svom Tviter nalogu, prenosi Tanjug. Sednica skupštinskog Odbora za evropske integracije odložena je dok se ne steknu uslovi za njeno održavanje.

Izvor Fonet/Politika, 10. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u