NA ŠTA UKAZUJE HAPŠENjE RUSKOG MINISTRA ILI KORUPCIJA KAO RUSKI RULET

Putin je od samog početka znao za specijalnu operaciju protiv ministra, koji se sumnjiči...

Putin je od samog početka znao za specijalnu operaciju protiv ministra, koji se sumnjiči da je pod pretnjom iznuđivao novac od predstavnika „Rosnjefta“

Protiv ruskog ministra za ekonomski razvoj Alekseja Uljukajeva danas je podignuta optužnica, nakon što je uhapšen tokom operacije Federalne službe bezbednosti dok je primao mito od dva miliona dolara za pozitivnu ocenu Ministarstva za ekonomski razvoj, čime je omogućio „Rosnjeftu“ da kupi kontrolni paket akcija „Bašnjefta“.

Vest o hapšenju, koja je objavljena u noći između ponedeljka i utorka, uzburkala je rusku javnost, a u ovdašnjim medijima se neprestano pojavljuju novi detalji o tom slučaju.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da je šef države Vladimir Putin od samog početka znao za specijalnu operaciju protiv ministra, koji se sumnjiči da je pod pretnjom iznuđivao novac od predstavnika „Rosnjefta“.

Podsećanja radi, u oktobru je „Rosnjeft“ kupio 50,075 odsto akcija „Bašnjefta“ za 329,7 milijardi rubalja, što je oko 4,7 milijardi evra.

Istražni komitet je naveo da ugovor o privatizaciji „Bašnjefta“ nije predmet istrage, jer je „Rosnjeft“ po zakonu kupio kompaniju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Dmitrij Medvedev razgovarali su o slučaju Uljukajeva. Kako je saopštila pres-služba ruske Vlade, Medvedev je pozvao da se sprovede detaljna istraga. Istovremeno, Dmitrij Peskov je rekao da u Kremlju ne vide razloga za ostavku vlade Dmitrija Medvedeva zbog privođenja Uljukajeva. „U ovom slučaju apsurdno je govoriti o nekakvoj kolektivnoj odgovornosti“, rekao je Peskov.

Prema podacima koji su se pojavili u medijima, FSB je od letos pratio ministra i prisluškivao njegov telefon. U njegovim razgovorima sa predstavnicima „Rosnjefta“ prilikom razgovora o privatizaciji „Bašnjefta“ čule su se i pretnje. To je bila osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Takođe, Istražni komitet je naveo da je ministar za ekonomski razvoj uhvaćen na delu „zahvaljujući dojavi predstavnika „Rosnjefta“. Advokat Uljukajeva Timofej Gridnjev rekao je da je njegov klijeng negirao krivicu, navodeći da svoje hapšenje smatra provokacijom.

Ukoliko sud Uljukajeva proglasi krivim za primanje mita preti mu kazna do 15 godina zatvora.

Većina ruskih političara i eksperata, koji su komentarisali hapšenje ministra, ocenjuju da je „reč o ozbiljnim optužbama“, ali istovremeno ističu i da „nema nedodirljivih“ i da su „pred zakonom svi jednaki“, a da će sud doneti konačnu odluku o tom slučaju.

Predsednik Komisije Saveta Federacije za informativnu politiku RF Aleksej Puškov je uzimanje mita u Rusiji uporedio sa „ruskim ruletom“.

„Iskustvo nekolicine gubernatora, a sada i uglednog ministra pokazuje da mito u Rusiji postaje veoma opasna stvar. Ruski rulet“, napisao je Puškov na Tviteru.

Docent Visoke škole ekonomije Dmitrij Oficerov Beljski za Sputnjik kaže da trenutno nema dovoljno informacija o svim okolnostima hapšenja ministra Uljukajeva, ali da je veoma važno što se borba protiv korupcije u Rusiji nastavlja.

„Recimo, u martu 2015. godine uhapšen je gubernator Sahalina Aleksandar Horošavin, ali je prvi put zbog korupcije pritvoren tako visokorangirani političar, mada bi trebalo pomenuti i da je svojevremeno pod istragom bio i bivši ministar odbrane Anatolij Serdjukov. Ne isključujem da će u doglednoj budućnosti doći do novih hapšenja u vezi sa slučajem Uljukajev.“

Analitičar smatra da hapšenje ministra neće uticati na odluke koje su donete u Ministarstvu za ekonomski razvoj, ali da bi taj slučaj mogao da pokrene brojne istrage u svim institucijama.

„Ministarstvo nije samo ministar. Veliki broj saradnika tog resora je radio na tim sporazumima i ugovorima, njih je odobrila Vlada Rusije, a ne samo ministar Uljukajev. Stoga, do ukidanja odluka neće doći. Ali sigurno će biti detaljnih istraga u svim institucijama koje su zadužene za mineralne resurse, jer bilo bi logično pretpostaviti da FSB za ministra ima i druga pitanja, koja se ne tiču samo ’Rosnjefta‘ i ’Bašnjefta‘.“

Ruski analitičari takođe ističu i da je korupcija pretnja nacionalnoj bezbednosti zemlje, a da bi Rusija trebalo da se oslobodi svega onoga što koči napredak države.

„Rusija jača svoj suverenitet i sada je ceo svet poštuje. Međutim, nije dovoljno samo preduzimati korake u spoljnoj politici, trebalo bi jačati ugled zemlje i ozbiljnim unutarpolitičkim merama. Rusija ima ogromne zalihe resursa i kreativnih talentovanih ljudi. Trebalo bi da se oslobodimo onoga što koči naš napredak kako bismo u potpunosti iskoristili sve mogućnosti. Korupcija je pretnja za nacionalnu bezbednost, a ruske visokorangirane funkcionere ne prati samo FSB, već su oni ’meta‘ i stranih tajnih službi. Čovek koji je umešan u korupciju u državnim institucijama, pogotovo u ministarstvima, mogao bi da potpadne pod uticaj tih službi i da donose odluke nauštrb interesa sopstvene države“, rekao je za Sputnjik ruski politikolog Aleksandar Dudčak.

Autor Olivera Ikodinović

Izvor Sputnjik, 15. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u