BRIGA ZA „RAST“ NACIONALIZMA U SRBIJI

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Niko se ne raduje destabilizaciji Evropske unije. Ali ogromna većina više ne...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Niko se ne raduje destabilizaciji Evropske unije. Ali ogromna većina više ne želi ovakvu Evropsku uniju. To je poenta

Mnogi su se zabrinuli zbog porasta navodne nacionalističke retorike u Srbiji. Nisam je primetio. Primetili su je Johanes Han i Majkl Devenport. Jedino u svojim zemljama ne primećuju porast nacionalističkih opcija, kao i pravu pobunu naroda protiv dosadašnjeg briselskog establišmenta. Zaposleni kao dobro plaćeni briselski činovnici, namerno žmure na oba oka i žestoko se bore za opstanak dosadašnjeg stanja, jer ono njima koristi.

Zato ne verujem u njihovu iskrenost o zabrinutosti zbog porasta nacionalističkih pojava po Evropi, pa i kod nas u Srbiji, već je njihova zabrinutost usmerena ka tome kako da očuvaju sistem dobar za stotine hiljada briselskih činovnika, čiji lep život plaća sirotinja po Evropskoj uniji. Upravo je to ključ svih evropskih problema koji može dovesti do pucanja.

Niko se ne raduje destabilizaciji Evropske unije. Ali ogromna većina više ne želi ovakvu Evropsku uniju. To je poenta. Uostalom, čemu strah da li će pobediti Hofer, Le Pen ili neko sličan njima ako narod to tako želi? Nije li osnova demokratije upravo u tome da poštujemo narodnu volju. Ako francuski narod hoće gospođu Le Pen, molim lepo, to je nešto što se mora poštovati.

Ovo što se trenutno događa u postizbornom procesu u SAD je ravno skandalu. Izgleda da su za liberalne demokrate i soroševsku nomenklaturu širom sveta izbori jedino legitimni ako pobede oni i njihovi kandidati. Ako se dogodi nešto nepredviđeno, tim gore po izbore. Oprostite, o čemu onda pričamo?

Gospodin Han bi možda mogao da nam objasni kako se to u njegovoj Austriji dogodilo da jedan kandidat bude oštećen na izborima i da je Ustavni sud morao da poništi predsedničke izbore. U Srbiji se takve stvari ne događaju. Zbog čega je opasno po Austriju da pobedi Hofer ako narod tako hoće? Zbog čega je bio opasan, a za neke još uvek je neprihvatljiv, Bregzit ako je narod u Velikoj Britaniji tako odlučio? To nikako da čujemo od gospodina Devenporta.

seseljdevenportNema tu opasnosti osim ako tu opasnost po sebe lično ne prepoznaju briselski činovnici, jer se urušava njihov nametnuti sistem vrednosti u kome samo oni dobro žive, a svi ostali muku muče. Umesto da nauče lekciju sa američkih izbora, gde je narod ustao protiv lažne elite, okupljene oko Hilari Klinton kao kandidata, oni nastavljaju po starom i teraju građane u Evropskoj uniji da masovno izađu na izbore i glasaju za izrazito nacionalističke opcije.

Najveću krivicu za eventualnu pobedu takvih opcija snosiće upravo briselska činovnička elita. Protiv nje se narod buni, a ne protiv Evrope. Tako je i u Srbiji.

Politika
Pratite nas na YouTube-u