O ČEMU SU TELEFONOM RAZGOVARALI PUTIN I TRAMP

M. K. BADRAKUMAR Deluje kao da se ovde nešto krčka. U svakom slučaju radi...

M. K. BADRAKUMAR

Deluje kao da se ovde nešto krčka. U svakom slučaju radi se o izvanrednom i optimističnom signalu

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak obavio dugo očekivani telefonski poziv sa budućim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Razumljivo je što je predsednički porparol u Kremlju i jedan od najbližih Putinovih saradnika Dmitri Peskov protekle nedelje putovao u Njujork, formalno da bi prisustvovao šahovskom meču, ali u suštini da bi pripremio teren za telefonski poziv u ponedeljak.

Agende takvih rusko-američkih razgovora obično se dogovaraju unapred. U saopštenju Kremlja i kratkoj izjavi Trampovog tranzicionog tima u Njujorku razgovor je ocenjen pozitivno. Iz dostupnih detalja zaključuje se da je to bila konstruktivna konverzacija sa fokusom na obnavljanje rusko-američkih odnosa, u kojoj su, što je najvažnije, pomenuti neki detalji sirijskog konflikta, uključujući i „pitanja koja se odnose na rešavanje krize“.

Dakle, Putin i Tramp su počeli diskusiju o Siriji u svom prvom zvaničnom razgovoru, šest dana pošto je republikanac pobedio na izborima, pre odabira ključnih saradnika u kabinetu i osam nedelja pre početka mandata novog predsednika. Sirija je očigledno pri vrhu Trampovih prioriteta – kao i potreba saradnje sa Rusijom. Tramp se dotakao Sirije i za vikend, tokom intervjua za Vol strit žurnal, u kojem je jasno stavio do znanja da bi SAD trebalo da odbace saradnju sa sirijskim pobunjenicima.

Prilično je očigledno da je razgovor otkrio da Tramp nije ni najmanje obmanjivao ili manipulisao dok je u kampanji neprekidno stavljao vrat pod oštricu teške kritike, uključujući i optužbe da je ruska marioneta, sve vreme insistirajući na imperativu potrebe za konstruktivnom saradnjom sa Putinom u svojstvu saradnika, a ne protivnika. Kao što se moglo i očekivati, Putin je Trampu poručio da je Moskva spremna „za razvoj partnerskog dijaloga“ sa SAD na principima „jednakosti, međusobnog uvažavanja i nemešanja u unutrašnje poslove“. Ukratko, za principijelan odnos koji bi mogao biti jezgro restartovanja američko-ruskih odnosa.

SKIDANjE SANKCIJA?
Sa kremaljske tačke gledišta, ono što je Putin izneo je minimalistička agenda. Nije govorio o ravnoteži interesa ili želji da dve zemlje pokazuju naklonost za interese one druge iako su razgovarali o borbi protiv „zajedničkog neprijatelja“ – međunarodnog terorizma i ekstremizma. Trampov tranzicioni štab navodi da je budući predsednik rekao Putinu „da sa velikim zadovoljstvom očekuje formiranje snažnog i dugotrajnog partnerstva sa Rusijom i ruskim narodom“.

U razgovoru koji se vodio u ponedeljak jedno od kontroverznih načela Trampove spoljne politike postalo je transparentno. Tramp i Putin su „izrazili podršku aktivnim zajedničkim naporima za normalizaciju odnosa i težnju ka konstruktivnoj saradnji na najširem mogućem spektru pitanja“. Naglasili su važnost razvoja trgovinske i ekonomske komponente, kao pouzdanog osnova za razvoj bilateralnih odnosa“, što bi „pomoglo da se stimuliše povratak pragmatičnoj i obostrano korisnoj saradnji“.

putintramptelefon01Tviter izvor iz Njujorka navodi da su Tramp i Putin razgovarali o „strateškim ekonomskim pitanjima“. Energetski problemi? Zapadne sankcije protiv Rusije? Trebalo bi da saznamo u bliskoj budućnosti. Deluje kao da se ovde nešto krčka.

U svakom slučaju radi se o izvanrednom i optimističnom signalu. Jer kako bi „trgovinska i ekonomska komponenta“ mogla da se razvija ukoliko sankcije ostanu na snazi, ili u atmosferi guste hladnoratovske oblačnosti?

Ipak, iz kremaljskog saopštenja izostavljeno je bilo kakvo pominjanje Ukrajine. Međutim, i Putin i Tramp su primetili da bi na državnom nivou „trebalo da ohrabre povratak pragmatičnoj i obostrano korisnoj saradnji u interesu obe zemlje, kao i globalnoj stabilnosti i sigurnosti“.

Uzgred, u ponedeljak je Tramp razgovarao i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Informativna agencija Sinhua izvestila je da je Tramp Kini uputio laskave komplimete da je „velika i važna zemlja sa perspektivom razvoja koji privlači pažnju“. Tramp je dodao i da će kinesko-američki odnosi „biti još bolji“ tokom njegovog mandata. Tramp i Si su se dogovorili da se sastanu „u skorije vreme“.

Interesantno je da su se Putn i Tramp takođe dogovorili da ne budu u kontaktu samo putem telefona već da počnu sa planiranjem sastanka. Da li će se taj susret dogoditi pre ili posle Trampove inauguracije u januaru?

MEĐUSOBNA HEMIJA
Naravno, ovo bi mogli da budu prvi vesnici novog tipa odnosa velikih sila. Tramp će možda nastojati da ostvari američko-rusko-kineski Entente cordiale (zbirni naziv za tri sporazuma koji su 8. aprila 1904. potpisani između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske; prim. prev.), na kojima bi se zasnivalo američko globalno liderstvo dok se SAD bave popravkom i rekonstrukcijom svog društva i ekonomije. Takav pristup bio bi u skladu sa Trampovom agendom „Amerika na prvom mestu“ (America First).

Nema sumnje, Tramp je počeo da trči čim je stao na noge. Ovo se uklapa u generalni utisak o njemu kao o užurbanom čoveku. Deluje kao da je Putin to očekivao. Kremaljski zvaničnik, Peskov smatra da su Putin i Tramp dva čoveka „veoma slična… po pitanju osnovnog pristupa međunarodnim odnosima“, i da postoji dobar razlog „za nadu da će uspeti da uspostave dobre odnose“.

Bilo kako bilo, ova vrsta neuobičajene, „proaktivne“ diplomatije novoizabranog predsednika – koju je pokazao u ponedeljak – verovatno se neće svideti američkom spoljnopolitičkom i bezbednosnom establišmentu. Možda su se neke iritacije već javno pokazale kad je Obamina administracija baš u ponedeljak uvela dodatne sankcije Rusiji, tj. šestorici ruskih poslanika koji u Dumi zastupaju Krim i Sevastopolj.

U svakom slučaju i Moskva se u ponedeljak oprostila od Obamine administracije. Reagujući na navodni savet Trampu da ne sarađuje sa Rusijom u Siriji, koji mu je uputio američki ministar odbrane Ešton Karter, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je u ponedeljak izjavio da Moskva nije više od SAD (čitaj Obamine administracije) zainteresovana za saradnju i da će u skladu sa tim nastaviti da se ponaša.

Rjabkov je podrugljivo naglasio da u svakom slučaju Moskva ne namerava da „ubeđuje rukovodstvo Pentagona da nešto menja po tom pitanju“. Budite sigurni da su rusko-američki odnosi dotakli najnižu tačku i da sada mogu ići samo nabolje.

Kad je već tako, iskreni rusko-američki novi početak zavisi od balansiranja međusobnih interesa u celom nizu pitanja gde će napredak biti spor i iziskivati dosta truda. Reč je o evroazijskoj pozornici koja je poprište ozbiljnih izazova.

Pitanja kao što su NATO ekspanzija, Krim, američki raketni štit, dalji raspored NATO snaga duž ruskih granica i obojene revolucije su teške teme. Možda će iskustvo zajedničkog rata u Siriji – i ublažavanje zapadnih sankcija protiv Rusije, što je sasvim realno da se dogodi u 2017. godini – imati pozitivan efekat na sveukupnu klimu međusobnog poverenja.

obamaoval01Telefonski poziv je potvrdio da Rusija u Trampu vidi mogućnost za potencijalno restartovanje problematičnih odnosa, kao i da bi Putin i Tramp mogli da pronađu međusobnu hemiju koju ruski lider nikada nije uspeo da ima sa Obamom.

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Indian Punchline

Svet
Pratite nas na YouTube-u