KAKO SU SE SOROSOVE OBOJENE REVOLUCIJE VRATILE KUĆI

MARTIN BERGER Klintonovi su pomagali pokretanje obojene revolucije u Americi, koja bi bila usmerena...

MARTIN BERGER

Klintonovi su pomagali pokretanje obojene revolucije u Americi, koja bi bila usmerena protiv Trampa

Direktna umešanost Džordža Sorosa u širenje nemira posle nedavne pobede Donalda Trampa na izborima u SAD teško da je tajna za bilo koga. Soros i drugi bogati liberali koji su potrošili milione dolara na kampanju Hilari Klinton u nedelju uveče su se okupili u Vašingtonu na trodnevnoj konferenciji zatvorenog tipa da bi zbili redove u borbi protiv Donalda Trampa, piše Politiko.

Navodi se da je konferenciju, otvorenu u nedelju uveče u prestižnom vašingtonskom hotelu Mandarin orijental, sponzorisao uticajni donatorski klub Demokratska alijansa i da su na njoj nastupili lideri najuticajnijih saveza i liberalnih grupa. Nameće se zaključak da liberali planiraju da od prvog dana započnu rovovski rat protiv Trampa.

Soroseve poslovne prakse su prethodnih godina žestoko kritikovali razni analitičari budući da se o milijarderu često piše kao o finansijskom špekulantu. Kompanija Kvantum, koju Soros vodi više od 40 godina, proizvela je bogastvo bez presedana u svetu hedž-fondova – 35 milijardi dolara. Samo na američkoj hipotekarnoj krizi Soros je zaradio više od milijardu dolara za dve godine.

SOROSOVO FINANSIRANjE FERGUSONA
Međutim, jasno je da Soros nije zadovoljan svojim bogastvom i da pokazuje paranoidnu želju da kontroliše ceo svet, što nastoji da ostvari sponzorišući takozvane obojene revolucije koje su usmerene na svrgavanje izabranih zvaničnika širom sveta. Zbog velikog broja skandala koje je razoktrila hakerska grupa Anonimusi, sad znamo da Sorosevo Otvoreno društvo pokušava da utiče na političke procese u velikom broju evropskih zemalja. Milijarder je pod konstantnim optužbama da finansira obojene revolucije u istočnoevropskim zemljama, uključujući i Gruziju. Ukrajinski državni udar iz 2015. okončan je dolaskom Petra Porošenka na vlast. On je Sorosu dodelio Orden slobode kako bi izrazio zahvalnost zbog „privrženosti demokratskim promenama koje se odvijaju u Ukrajini“.

Štaviše, prošlog aprila Vikiliks je objavio dokumente u vezi sa skandalom oko panamske advokatske kompanije Mosak Foneska – u svetu poznatog pod nazivom „Panamski papiri“ – iz kojih se vidi da je je nju direktno finansirala Soros fondacija.

sorosmekejnProšlog avgusta, kako navode različiti medijski izvori, Soros je potrošio ukupno 33 miliona dolara na podsticanje pobune u Fergusonu. Čak 79 odsto uhapšenih izgrednika nisu lokalci, već demonstranti iz svih delova SAD koji su došli sa ciljem da provociraju sukobe sa lokalnim policijskim snagama. Aktuelna istraga gotovo bez dileme smatra da protesti nisu bili spontani, jer su bili pametno organizovani i usmeravani iz jednog centra.

Svako može lako da pronađe Džordža Sorosa među najvećim donatorima predsedničke kampanje Hilari Klinton. Zvanično je potrošio ukupno devet miliona dolara na podršku demokratskom kandidatu. Ipak, Sorosa ni najmanje ne zanima „demokratija“ – motivišu ga profit i moć.

NEMOĆAN PROTIV POMALjAJUĆE TRAMPOVE ERE
To je razlog zbog kojeg je pokrenuo pravi rat protiv Trampa, formirajući grupe takozvanih aktivista koje koriste haštag #NotMyPresident, kao i Moveon.org, koji je više od 200 akcija pod nazivom „Ujedinjeni protiv mržnje“ proglasio „mirnim“. Iako većina protesta zaista jeste bila mirna, neke su obeležili vandalizam i nasilje.

Washington Times prenosi: „Nakon pet dana antitrampovskih protesta i haosa koji predvode levičarske grupe, uključujući one koje su povezane sa najvećim Klintonkinim donatorom Džordžom Sorosem, republikanci su u nedelju naveli da je vreme da demokrate obuzdaju svoje pse“.

Finansijski analitičar Live Trading News-a Pol Ibeling uveren je da su Klintonovi, čije kampanje i Klinton fondacija su primile milione dolara donacija od Džordža Sorosa, ustvari pomagali pokretanje obojene revolucije u Americi (bukvalni prevod je ljubičasta [purple] revolucija; prim. prev.), koja bi bila usmerena protiv napora Trampove administracije da se udalji od globalističke politike Klintonovih i uskoro bivšeg predsednika Baraka Obame.

obamasorosBilo kako bilo, Donald Tramp nije novajlija na finansijskom tržištu niti mu je nepoznata ta vrsta prljavih trikova. Tokom kampanje se ponašao pametno. Zbog toga su male šanse da će Soros imati uspeha u širenju nemira za vreme pomaljajuće Trampove ere.

Martin Berger je slobodni novinar i stručnjak za geopolitiku

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u