EVROPA AMERIČKIH BOTOVA

GRETE MAUTNER Fantazmagorična ideja o „ruskoj propagandi“ je tema dana u EU, ali je...

GRETE MAUTNER

Fantazmagorična ideja o „ruskoj propagandi“ je tema dana u EU, ali je i agresivne vašingtonske dezinformacione kampanje

Danas je nesporna činjenica da su zapadne demokratske vrednosti i takozvana „sloboda govora“ – koji su dugo vremena predstvljani kao najveća dostignuća zapadnog sveta – samo prazni slogani. To potvrđuje poslednja rezolucija Evropskog parlamenta o suprostavljanju ruskom medijskom uticaju, nazvana Strateške komunikacije EU i suprostavljanje propagandi. Dokument je predložila poljska članica Evropskog parlamenta Ana Fotiga, koja tvrdi da Rusija pruža finansijsku podršku političkim partijama i organizacijama u EU, na taj način podrivajući jedinstvo država članica.

Zanimljivo je da autori dokumenta govore o potrebi za medijskim pluralizmom i slobodnim protokom informacija, istovremeno uvodeći svojevrsnu cenzuru svih ruskih medijskih izvora.

Oni koji stoje iza ovog zanimljivog papira u isto vreme zagovaraju i ukidanje Člana 55 devetog poglavlja Povelje UN, u kojem se zahteva univerzalno poštovanje ljudskih prava (u koja spada i sloboda izražavanja) i osnovnih sloboda za svakoga, nezavisno od rase, pola, jezika ili religije.

FOKSALOV PROGLAS
Interesantno je da su lov na veštice i gušenje alterantivnih medijskih izvora odnedavno postali jedan od glavnih atributa evropske politike. Ovo se jasno vidi iz izveštaja koji je predstavio dr Endru Foksal (na slici ispod), direktor Centra za ruske studije u Društvu Henri Džekson, koji zagovara ideju da bi aktivisti, novinari i političari trebalo da ukazuju na proruske veze pojedinaca i partija širom političkog spektra i u debatama potežu pitanje kredibiliteta ovih subjekata, kao i da se napravi evropska mapa ličnih i organizacionih veza levih i desnih političara i partija i njihovih ruskih partnera.

endrjufoksalNeobično je što je dr Markus Papadopulos (na slici ispod), glavni urednik lista Politics First, ogorčen zbog pomenutog izveštaja, kojeg naziva manifestacijom moderne forme makartizma. Papadopulos je uveren da ovo nije ništa drugo nego šamar slobodi govora i glup pokušaj da se ućutkaju oni koji se ne slažu sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva. Zanimljivo je da su britanski političari ubeđeni da mogu nazivati „idiotima“ svakoga ko se ne slaže sa njihovim mišljenjem.

Štaviše, „Foksalov proglas“ je pušten uoči diskusije o dokumentu Strateške komunikacije EU i suprostavljanje propagandi u Evropskom parlamenetu i predstavlja neku vrstu njegovog temelja.

Ovo znači da operacija „Ptica rugalica“, koju je 1950. pokrenula CIA nikada nije okončana i da se sada provodi u EU. Ako pogledate brzo rastuće budžete evropskih korporativnih medija, postaje jasno da su američki lojalni kerići zauzeti masovnom proizvodnjom dezinformacija. Svakoga dana čitamo nove članke koji nemaju dodirnih tačaka sa realnošću. Bez obzira sa kojom količinom dokaza su suočeni, korporativni mediji nikad neće priznati da su svesno plasirali laži.

Samo pogledajte ulogu koju su zapadni mediji odigrali u ukrajinskoj krizi, kada je ruska pozicija prosto ignorisana u svakom zapadnom listu. Činjenicu da se Rusija ne sprema za bilo kakvu vrstu okupacije Ukrajine je potvrdila i francuska vojno-obaveštajna služba govorom generala Kristofera Homarta u francuskoj Narodnoj skupštini. Međutim, njegov izveštaj je jednostavno ignorisan.

TROLOVANjE RAZLIČITIH
Moramo shvatiti da CIA uvek plete svoju propagandnu mrežu u periodima kada specifične akcije Vašingtona mogu izazvati ozbiljne kritike i dovesti do manifestacije nezavisnosti u odnosu na politiku SAD. U tu svrhu Bela kuća godišnje izdvoji milijardu dolara za Nacionalnu zadužbinu za demokratiju, USAID, CIA i brojne NVO, čiji je zadatak da šire dezinformacije. Uprkos tome, takvi potezi ne pale alarm kod evropskih političara, koji svoje narode drže u položaju vazalne pokornosti Vašingtonu i njegovim stavovima.

Godine 2011. Gardijan piše: „Vojska SAD razvija softver koji će joj omogućiti da – koristeći lažne profile – tajno manipuliše društvenim mrežama kako bi izvršila uticaj na internet debate i širila proameričku propagandu“.

Kalifornijskoj korporaciji je dodeljen ugovor sa Centralnom komandom SAD (Centcom) – koja nadgleda američke oružane operacije na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji – da razvije ono što se opisuje kao „servis za upravljanje onlajn korisnicima“, koji će omogućiti jednom američkom službeniku da kontroliše do 10 različitih identiteta širom sveta. Ugovor o umnoženom identitetima dodeljen je u sklopu programa nazvanog Operacija iskreni glas (OEV), koja je prvi put razvijena u Iraku kao psihološko oružje protiv Al Kaidinih internet pristalica i drugih koji su delovali protiv koalicionih snaga. Izveštaji ukazuju da je od tada OEV prerastao u program od 200 miliona funti, a smatra se i da je korišćen protiv džihadista u Pakistanu, Avganistanu i na Bliskom istoku.

markuspapadopulosDanas možemo videti direktne rezultate ovog programa na većini evropskih foruma, gde se korisnici koji su nezadovoljni svojim izabranim zvaničnicima izlažu uznemiravanju i trolovanju. Da, fantazmagorična ideja o takozvanoj „ruskoj propagandi“ je tema dana u EU, dok se agresivne vašingtonske dezinformacione kampanje tiho ignorišu, kao da se u tom pogledu ne dešava ništa specijalno.

Grete Mautner je nezavisni istraživač i novinar iz Nemačke

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u