NIKOLIĆ: NEĆEMO PRIHVATITI KIM KAO USLOV ZA EU; CG ĆU CENITI PO ODNOSU PREMA SRBIMA

Crna Gora je istorijski zemlja koju su stvorili Srbi, tamo živi veliki broj Srba...

Crna Gora je istorijski zemlja koju su stvorili Srbi, tamo živi veliki broj Srba i često imam rasprave da li oni imaju sva prava kao i ostali građani

Srbija želi da postane članica Evropske unije (EU), ali postoje dva uslova koja ne može da ispuni, a to je da prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da bude u svađi sa zemljama sa kojima je EU u svađi, pre svega mislim na Rusiju, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za televiziju Al Džazira na engleskom.

„Srbija je pre 16 godina počela put ka članstvu u EU, živimo u jedinstvu i sa Istokom i sa Zapadom. Želimo da postanemo članica Unije i u tom smislu može se reći da sarađujemo više sa Zapadom“, rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da Srbija ima veliko prijateljstvo i sa Istokom, bliske odnose, istorijske, religiozne, jezičke veze sa Ruskom Federacijom.

Na pitanje zašto, paralaleno sa članstvom u EU, Srbija ne želi u NATO, Nikolić ukazuje da je to potpuno druga priča.

„Bili smo napadnuti i bombarovani od NATO-a 1999. Godine, bez razloga. To je imalo ogromne posledice, ne samo na našu ekonomiju, već i na stav naših građana prema NATO. Uveren sam da govorim u ime većine građana kada kažem da Srbija nikada neće biti u NATO“, poručio je Nikolić.

„Ako je NATO odbrambeni savez, ne treba da budemo članica NATO jer Srbiju neće niko da napadne. Okruženi smo članicama NATO i nemamo nameru da nikada više ratujemo“, dodao je on.

Nikolić je naveo i da je Srbija ove godine održala skoro 100 vojnih vežbi sa NATO, a samo dve sa Rusijom.

„Ako pričate o zabrinutusti građana zbog moje politike, to je bila moja politika na izborima na kojima sam izabran i to će biti moja politika ako se ponovo kandidujem“, naglasio je Nikolić.

Ne mogu ni da zamislim, rekao je on, da budem predsednik države koja bi se u prikrivenom sukobu svrstala na bilo koju stranu.

„Problem koji Srbija ima sa Kosovom, Ukrajina ima sa Krimom. U pogledu Kosova, EU prihvata njegovu nezavisnost, Rusija ne. Kada je reč o Krimu, Rusija ga prihvata, a EU je protiv toga“, objasnio je Nikolić.

„Mi cenimo da je Ukrajina suverena zemlja koja zaslužuje sa sačuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet“, rekao je on.

Nikolić je rekao da nikada nije čuo neki autoritet iz Crne Gore da je rekao da je Rusija umešana u prekrajanje izborne volje građana, već se radi samo spekulacijama.

„Izbori su završeni, svako je dobio koliko je očekivao, a Crna Gora je ponovo u nekakvoj krizi kako će sastaviti Vladu. To je istorijski zemlja koju su stvorili Srbi, tamo živi veliki broj Srba i često imam rasprave da li oni imaju sva prava kao i ostali građani Crne Gore“, rekao je Nikolić.

On, kako je rekao, priznaje nezavisnost Crne Gore, ali će je ceniti po tome kakav odnos ima prema svim građanima, ne samo onima na vlasti, nego i u opoziciji.

Dijalog Beograda i Prištine je počeo kada sam ja postao predsednik Srbije, podsetio je Nikolić, jer Srbija želi mir, bezbednost, da narod „dole živi bolje“.

„Brisel i Priština to koriste za promovisanje i učvršćivanje nezavisnosti Kosova i mnoge ingerencije koje država Srbija ima mi smo preneli na Prištinu, ali oni su istakli četiri nova uslova, a jedna od njih je granica. Mi to nećemo moći da ispunimo“, rekao je Nikolić.

Srbija je bila najbolji partner u tim trojnim razgovorima, ocenio je on.

Govoreći o izbeglicama i migrantima, Nikolić je rekao da je EU pohvalila Srbiju povodom apsolutno humanog tretmana izbeglica.

„Srbija ne može da postane levak kroz koji migranti ulaze, ali ne odlaze dalje. ovo bi moglo da prouzrokuje veliku nevolju. Izbeglice ne vide u Srbiji krajnju destinaciju, a u razgovorima sa briselom rekli smo da možemo da primimo do šest hiljada izbeglica dok za njih ne bude pronađenio neko rešenje“, rekao je Nikolić u intervjuu za TV Al Džazira na engleskom.

Izvor Fonet/Večernje novosti, 27. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u