PREDRAG ĆERANIĆ: IZAZOVI I ODGOVORI ILI GDE GREŠI OPOZICIJA U RS

Kao da ne primjećuju nagovještaje zaokreta američke spoljne politike koji dolaze nakon Trampove pobjede...

Kao da ne primjećuju nagovještaje zaokreta američke spoljne politike koji dolaze nakon Trampove pobjede

Tokom političkog magazina „Izazovi“ BN televizije odjekivali su ratni bubnjevi. Učesnici emisije, Vukota Govedarica, predsjednik SDS, Dragan Čavić, lider NDP, i Branislav Borenović, koji se nalazi na čelu PDP – najjačih opozicionih partija u Republici Srpskoj – kao da su se takmičili ko će snažnije kamen baciti na aktuelnu vlast Srpske.

Tako je Čavić za partiju Milorada Dodika, kojoj su građani na nedavno održanim izborima iskazali ubjedljivo najveće povjerenje, rekao da je „zločinački pokret koji se zove SNSD“. Govedarica je čak uzviknuo: „Ako žele radikalizaciju, a oni žele radikalizaciju, tu radikalizaciju će da dobiju,“ na šta se nadovezao Čavić konstatacijom: „Želite radikalizaciju, imaćete je, apsolutno podržavam takav stav“. U užarenu diskusiju povremeno se uključivala voditeljka konstatacijama poput: „ Dodik je jednom rekao da žali za Jugoslavijom, možda želi da bude mali Tito“.

Ova i slične diskusije ne bi zasluživale pažnju da u BiH nije prisutna radikalizacija prilika i političkih stavova protiv Republike Srpske. Broj „povratnika“ iz Sirije koji su ratovali za najpoznatije terorističke organizacije, poput Islamske države i Al Kaide, premašio je 150. Vehabijskim enklavama – koje se u BiH nazivaju paradžematima jer djeluju ilegalno, izvan Islamske zajednice BiH, a predstavljaju regrutne centre za ove organizacije – niko se ozbiljno ne bavi. Sud BiH donio je presudu o knjiženju vojne imovine u Srpskoj na BiH, čemu se oštro usprotivio predsjednik Srpske naglasivši da „nema ništa od knjiženja i otimanja teritorije Srpske, a organizacije proistekle iz proteklog rata inicijativu o održavanju referenduma o knjiženju vojne imovine na BiH poslale u vladu, skupštinu i kabinet predsjednika Srpske. Ova presuda u političkom Sarajevu doživljena je kao ohrabrenje za nastavak devastiranja političkih kapaciteta Srpske.

Svi kao da su zaboravili izjavu Fahrudina Radončića na suđenju Keljmendiju da je Alija Izetbegović naručivao politička ubistva i da je ubistvo srpskog svata, što je bilo okidač za ratne sukobe u BiH, bilo naručeno od Izetbegovića. Radončićevo svjedočenje pokrenulo je seriju napisa o jedinici koja je pod nazivom „Ševe“ vršila egzekucije nad Srbima u ratnom Sarajevu i počinila svirepe zločine nad muslimanskim stanovništvom, kako bi za iste bile okrivljene srpske snage.

Na sve to iz opozicije reakcija nije bilo. Oni kao da ne primjećuju nagovještaje zaokreta američke spoljne politike koji dolaze nakon Trampove pobjede. Niti osjećaju priliku da Srbi, ujedinjeni, napokon demontiraju sve laži sarajevske kuhinje. Ne, sav kriminal, korupcija, svi problemi BiH – svi su u Republici Srpskoj, utisak je koji se stiče slušajući lidere opozicije. Pojedini kao da se trude da njihove partije na narednim izborima ne pređu cenzus. Kao da smo sami sebi dovoljni i nemamo odgovore na aktuelne izazove.

Izvor Pravda, 28. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u