SAUDIJSKI JEZIK ULAGIVANjA TRAMPU

VIKTOR MIHIN Saudijska zabrinutost da će biti ostavljeni da se sami suoče sa Iranom...

VIKTOR MIHIN

Saudijska zabrinutost da će biti ostavljeni da se sami suoče sa Iranom je prilično racionalna

Koristeći živopisni arapski jezik, da se zaključiti da je nakon pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima magla nesigurnosti prekrila ceo Bliski istok. Nakon vremena koje je do sada prošlo, jedva da se imalo razvejala, a nesigurnost otvara prostor bojažljivim pretpostavkama, refleksijama i komentarima.

Glavno područje zabrinutosti je Saudijska Arabija, koja se trenutno ponaša kao lider arapskog sveta i radi sve što može da međunarodna zajednica sledi njene interese. Setimo se kako se Rijad energično protivio izboru Donalda Trampa i, kao i svi drugi, napravio elemtentarnu grešku oštrim kritikovanjem milijardera, uveren da on nikad neće doći na čelo najmoćnije zemlje sveta, na poziciju na kojoj su očekivali kandidata Hilari Klinton.

Rezultat izbora šokirao je saudijsko vođstvo, koje je u poslednje vreme povuklo seriju pogrešnih poteza. Setimo se njihove politike smanjenja cena nafte i pokušaja da potisnu konkurenciju sa globalnog tržišta, što se završilo neslavno i izazvalo ogromne finansijske teškoće i posledice po samu Saudijsku Arabiju. Rat koji su pokrenuli protiv komšijske zemlje Jemena nije doneo nikakve dividende, budući da su pobunjenici (Huti) saudijskim „orlovima“ nanosili poraze jedan za drugim. Ne treba ni pominjati aktivnu podršku terorističkim grupama u Siriji, čija je jedina uloga svrgavanje legalno izabranog predsednika Bašara al Asada. Međutim, rat se nezaustavljivo kreće ka pobedi sirijskog naroda nad teroristima, kriminalcima i drugim izgnanicima koji su napali Siriju šireći nasilje i histeriju i ubijajući civile. Dovoljno je videti šta se događa u Alepu, gde teroristi, krijući se iza ljudskog štita od sirijskih civila, učestvuju u celom nizu oružanih sukoba.

POVRATAK ZABRANjNIH KNjIGA O TRAMPU
U svetlu svih ovih dešavanja, nakon američkih izbora kralj Salman bin Abdulazis al Saud nije imao izbora nego da pošalje lojalističku poruku Donaldu Trampu. Saudijski monarh kurtoazno je čestitao na izbornoj pobedi i izrazio nadu u stabilnost Bliskog istoka pod novom američkom administracijom. Prestolonaslednik Muhamed bin Najef i njegov naslednik, kraljev sin princ Muhamed bin Salman, momentalno su izrazili slične stavove.

Saudijski mediji su Trampovu pobedu nazvali novom epohom u odnosima SAD i zalivskih monarhija, bez detaljisanja o prirodi te epohe i tome da li će biti korisna ili štetna. Uzevši u obzir da je novi američki predsednik obećao da će razmotriti američke odnose sa saveznicima, saudijska zabrinutost da će biti ostavljeni da se sami suoče sa Iranom je poprilično racionalna.

Bez obzira, saudijski novinari i poznati blogeri zaključuju da novi američki predsednik nije loš i da odnosi između Vašingtona i Rijada mogu biti produktivni kao i ranije. Knjižare su vratile nedavno konfiskovane knjige o Donaldu Trampu. Mediji su, što je dosta indikativno, počeli da hvale sposobnost novog američkog predsednika, kao biznismena koji je svoje stavove izneo u autorskim knjigama Misli kao milijarder, Kako da se obogatiš, Zbog čega želimo da budeš bogat i drugim…

obamasalmanSaudijski novinar Amdžad al Munih je u listu Al Rijad izneo mišljenje mnogih Saudijaca kada je rekao: „Ne želim da izvlačim nikakve nagle zaključke. Sećam se kako smo pozdravili Obamin dolazak na vlast. Sada mogu sa sigurnošću da kažem da Amerikanci nisu bili zadovoljni njegovim liderstvom i Demokratskom partijom, koja je vodila spoljnu politiku veoma nepopularnu u SAD“. Mnogi saudijski mediji počeli su da se prisećaju Obamine poslednje posete Saudijskoj Arabiji, kada – nasuprot tradiciji – kralj Salman nije dočekao američkog predsednika na aerodromu.

Pored toga, počela je da se preuveličava ideja kako su Saudijci uvek imali dobar odnos sa američkim republikanskim predsednicima, uzevši u obzir sredstva koja su uložili u Republikansku partiju. Međutim, neki mediji su podsetili čitaoce da su u nedavnoj predsedničkoj kampanji Saudijci „sa velikim entuzijazmom platili 20 odsto troškova predsedničke kampanje Hilari Klinton uprkos tome što su neke uticajne snage u Suadijskoj Arabiji to smatrale lošim potezom“. Drugim rečima, Rijad je, u skladu sa dobro poznatom izrekom da „ne treba držati sva jaja u jednoj korpi“, finansirao i republikance i demokrate.

NAJVEĆI STRAH KUĆE SAUDA
Saudijski mediji su posebnu pažnju posvetili Trampovoj izjavi iz proleća 2016. kad je u intervjuu za Njujork tajms otvoreno poručio da će u svom predsedničkom mandatu možda odbiti da kupuje naftu od Rijada, starog i moćnog partnera SAD. Uzevši u obzir činjenicu da finansijska moć Saudijske Arabije počiva na nafti, kraljevsko vođstvo se prema ovoj izjavi odnosi negativno. Uvod u zabranu uvoza svih proizvoda, uključujući i naftu, ne zvuči kao razuman korak, prenosi Fajnenšel tajms izjavu saudijskog ministra energetike Halida al Faliha. On izražava nadu da će novi američki predsednik nakon inauguracije ponovo razmotriti svoje planove. On smatra da je deo Trampovih izjava baziran na uopštenom pristupu problemu i da bi trebalo sagledati sve aspekte.

Prema Amerikancima se uvek koristila taktika šargarepe. Međutim, sada se pojavio i štap. Finansijski izveštaj američkih Federalnih rezervi pokazuje da Centralne banke različitih država agresivno prodaju dužničke obveznice SAD, u čemu se posebno ističe Saudijska Arabija. U septembru 2016. količina američkih obveznica u posedu Saudijaca redukovana je sa 93 na 89 milijardi dolara. Od januara 2016. smanjena je za oko 125 milijardi dolara.

saudiarabia oldest man dead 1920x722 c defaultMohamed al Hunajzi, član Odbora šura (savetodavni odbor), u intervjuu za list Arab njuz navodi: „Pozdravljamo rezultat američkih predsedničkih izbora i nadamo se nastavku bliskih odnosa između Kraljevine i SAD, koji će obezbediti stabilnost i sigurnost u regionu. Bez obzira ko je američki predsednik, nastaviće se srčani odnosi između dve prijateljske zemlje iako će američki predsednik napraviti dosta strateških izmena u svojoj politici u regionu“. Ovaj klerik očigledno ne govori samo za sebe već u ime celog saudijskog vođstva, koje sada prolazi kroz najsnažniju finansijsku krizu zbog pada cena nafte i nesigurnosti povodom budućnosti američko-saudijskih odnosa. Šta god da kraljevska kuća namerava i govori, nije sposobna da se sama odupre turbulencijama u međunarodnoj politici, posebno događajima u Persijskom zalivu. Upravo ovo je razlog za laskanje i ikazivanje poštovanja prema novom liderstvu Sjedinjenih Država.

Viktor Mihin je dopisni član Ruske akademije prirodnjačkih nauka

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

New Eastern Outlook

Svet
Pratite nas na YouTube-u