KERIJEVA POSLEDNjA MISIJA: DIPLOMATSKA BITKA ZA ALEP

Litovkin: SAD praktično ništa ne mogu da ponude, zato što mi imamo jedan jednostavan...

Litovkin: SAD praktično ništa ne mogu da ponude, zato što mi imamo jedan jednostavan uslov, a to je razdvojiti opoziciju od terorista. Oni ne mogu to da urade

Nakon što Donald Tramp preuzme dužnost predsednika SAD, ta zemlja bi mogla da promeni svoj stav o Siriji i da pređe na stranu Bašada el Asada. Zato aktuelni američki državni sekretar Džon Keri ulaže sve moguće napore da postigne sporazum sa Rusijom o Alepu što je pre moguće, tvrde američki mediji.

Kako navodi „Vašington post“ aktuelna Obamina administracija pokušava da postigne dogovor sa Rusijom, koji predviđa završetak opsade Alepa u zamenu za razdvajanje sirijske „umerene opozicije“ i terorističke grupe Džebhat Fatah al Šam (bivši Nusra front).

Odlazeći Keri sada pokušava da uhvati poslednji voz, jer se boji da će Tramp, nakon što 20. januara preuzme novu funkciju, postići drugačiji dogovor sa Moskvom i ostaviti sirijsku opoziciju na cedilu, te da će stati na Asadovu stranu.

Ruski eksperti su, s druge strane, takođe uvereni da bi Rusija i SAD mogle lakše da postignu dogovore o Siriji nakon što Tramp preuzme kormilo u Beloj kući i da bi ti razgovori mogli da budu efikasniji, naročito zato što su Obama i Keri sami sebe diskreditovali kao partnere.

„Da, to je definitivno tako. Radi se o tome da Keri i Obama imaju nekakve lične odnose sa sirijskom opozicijom. Oni su ih sve vreme podržavali, i bili su na njihovoj strani na pregovorima sa Rusijom, a čak su i Asada pokušavali da ’skinu‘ uz pomoć te opozicije. I danas, kada se sirijska opozicija zajedno sa teroristima nalazi u Alepu, oni ne mogu da odvoje opoziciju od terorista i sve teže im je da ubede Rusiju da je sirijska opozicija perspektivna politička organizacija koja će nakon završetka građanskog rata u Siriji imati određenu ulogu i uticaj u zemlji i biti izabrana u parlament. Opozicija se suprotstavlja Asadu, a američka politika nikad ne priznaje svoje greške. Amerikanci odustaju od svojih planova tek kada snose velike gubitke, kao što je to bilo u Vijetnamu krajem sedamdesetih. Vašington i dalje insistira na tome da Asad mora da ode i zbog toga i dalje podržava opoziciju, jer veruje da samo ona može da zameni Asada i da realizuje planove koje SAD imaju u Siriji, a koji se, na primer, tiču toga da se Rusija u potpunosti povuče iz Sirije, da ona zatvori vojne baze u toj zemlji i da napusti Mediteran“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert i pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

Vašington post“ takođe navodi i da odlazeći američki državni sekretar Džon Keri preduzima „neverovatne diplomatske napore“ kako bi se postigao sporazum sa Rusijom o završetku opsade Alepa. Kao jedan od tih napora list navodi učestale telefonske razgovore Kerija sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da Keri ima neki adut u rukavu i šta je to što Amerikanci mogu da predlože Rusiji u ovom trenutku Litovkin kaže – „praktično ništa“.

„Praktično ništa ne mogu da ponude, zato što mi imamo jedan jednostavan uslov, a to je razdvojiti opoziciju od terorista. Oni ne mogu to da urade. Mi smo spremni da pustimo opoziciju iz istočnog Alepa, ali oni ne mogu da izađu jer ih teroristi ne puštaju. Zato mi govorimo Amerikancima da ulože svoje napore, da iskoriste svoj autoritet kako bi opozicija izašla iz tog grada. Mi je nećemo zarobljavati, mi joj čak možemo dozvoliti da zajedno sa teroristima izađe, ali za teroriste bi napuštanje Alepa značilo da su priznali svoj poraz. Oni to ne žele. Sve strane u toj situaciji imaju svoje ambicije, kojih se ne žele odreći. Zato je cela situacija ušla u ćorsokak. Mi ćemo, na kraju krajeva, podržavajući sirijsku vladinu armiju očistiti Alep od terorista, ali ćemo ga na taj način očistiti i od sirijske opozicije“, navodi Litovkin.

Iako većina ruskih eksperata računa na to da će Rusija sa Trampom, koji je tokom predizborne kampanje govorio da je „DAEŠ daleko gora i veća opasnog od Asada“, lakše postizati kompromise i rešavati pitanja o Siriji, Litovkin je tu obazriv, pa čak i sumnjičav.

„Nisam siguran da će reči i postupci Trampa pre izbora i reči Trampa posle izbora, posebno nakon inauguracije, biti isti, jer jedna je stvar biti kandidat za predsednika, a druga predsednik takve zemlje kao što su SAD, koje imaju uvek jednu te istu politiku. Sjedinjene Države su (od)uvek težile hegemoniji, one žele da budu jedini vladari na ovoj planeti. Zato je jako teško sada govoriti o tome šta će biti nakon što Tramp dođe na vlast. Ali, važno je reći da se Rusija ne protivi tome da u Siriji postoji demokratska opozicija. Bez obzira na to što mi podržavamo Bašara el Asada, mi smo uvereni da će i posle okončanja građanskog rata većina građana glasati za Asada, i da našim interesima ništa neće pretiti. Zato ja mislim da će u narednih mesec i po dana istočni Alep biti oslobođen. Tačnije, to nećemo postići mi već sirijska armija, uz našu pomoć“, rekao je Litovkin.

Ekspert je uveren da bi Rusija i SAD trebalo da sarađuju bez obzira na sve različitosti u stavovima i pristupima.

„Mi sprovodimo doslednu politiku. Ali, ovde se ne radi o administraciji SAD, već o samim SAD. SAD su zaista velika država sa kojom treba sarađivati, ali vodeći, pre svega, računa o svojim nacionalnim interesima. Ne treba po svaku cenu ’ići niz dlaku‘ SAD, ali trebalo bi sarađivati u onim oblastima gde se naši interesi poklapaju“, zaključio je ekspert.

Autor Olivera Ikodinović

Izvor Sputnjik, 29. novembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u