PUTIN: ČASOVI HLADNOG RATA SU UZALUDNI

Prioritet spoljne politike Rusije bio je i ostaje produbljivanje saradnje u okviru Evroazijske ekonomske...

Prioritet spoljne politike Rusije bio je i ostaje produbljivanje saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije, kao i saradnja sa drugim zemljama Zajednice nezavisnih država

Iskušenja su nas učinila jačim, a mi smo jedna nacija i imamo jednu Rusiju, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini. Sankcije je nazvao srećom u nesreći, a kad je reč o međunarodnim odnosima pozvao na bezbednost za sve, a ne samo za izabrane.

Putin je u govoru, kome su po tradiciji prisustvovali poslanici oba doma Federalne skupštine, članovi vlade na čelu sa premijerom Dmitrijem Medvedevom, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, kao i drugi predstavnici javnog i političkog života zemlje, istakao da Rusija ne traži konfrontaciju i neprijatelje i da su joj potrebni prijatelji.

„Časovi Hladnog rata su uzaludni“, rekao je Putin, i dodao da neće tolerisati pokušaje da se nanese šteta interesima Rusije.

Putin je istovremeno poručio da će Rusija samostalno određivati svoju sudbinu i graditi svoju budćnost bez tuđih sugesitija i saveta koje ni ne traži, ali i da je spremna za dobronamerni, ravnopravni dijalog u utvrđivanju pravednosti i poštovanja u međunarodnim odnosima.

„Spremni smo za ozbiljan razgovor o izgradnji stabilnog sistema međunarodnih odnosa 21. veka. Na žalost, na tom planu, decenije posle okončanja Hladnog rata propale su uzalud. Mi smo za bezbednost i mogućnost razvoja, ne za izabrane, nego za sve zemlje i narode“, naveo je on.

Ruski predsednik je takođe istakao da je Moskva spremna na saradnju sa novom američkom administracijom, a da rusko-američki dijalog odgovara interesima čitavog sveta.

„Svima je dobro poznato da smo se poslednjih godina suočili sa pokušajima spoljnih pritisaka. U opticaj je bilo pušteno sve, od mitova o ruskoj agresiji, propagandi, mešanja u tuđe izbore do hajke na naše sportiste, uključujući paraolimpijce. Naručene informacione kampanje, pronalaženje i izbacivanje kompromitujućeg materijala, mentorska čitanja lekcija svima su dobrano dosadili, ako treba, mi sami možemo da naučimo koga god treba“, rekao je ruski predsednik.

Međutim, kako je naglasio, Rusija shvata svoju odgovornost i iskreno je spremna da uzme učešće u rešavanju globalnih i regionalnih problema, tamo gde je to potrebno.

„Saradnja Rusije i SAD u rešavanju globalnih i regionalnih problema odgovara interesima čitavog sveta. Imamo zajedničku odgovornost za osiguranje međunarodne bezbednosti i stabilnosti“, rekao je Putin.

On je istovremeno upozorio da su pokušaji da se naruši strateški paritet veoma opasni i da mogu dovesti do globalne katastrofe. „To se ne sme zaboravljati ni na trenutak“, dodao je on.

Putin je naglasio da Rusija računa na objedinjavanje napora sa SAD u borbi protiv međunarodnog terorizma, koji je „realna, a ne izmišljena pretnja“. Taj zadatak, dodao je, u Siriji rešavaju ruski vojnici.

„Teroristima je naneta osetna šteta. Armija i flota su dokazale da su sposobne da efikasno rade daleko od stalnog mesta lociranja. Vidimo kakav rad obavljaju pripadnici specijalnih službi i jedinica, i tamo imamo gubitke. Sve to razumemo i nastavljaćemo taj rad. Želeo bih da zahvalim našim vojnicima na profesionalizmu, plemenitosti i hrabrosti, za to što vi, vojnici Rusije, držite do svoje časti i časti Rusije“, naveo je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je iskreno spremna da uzme učešća u rešavanju svetskih i regionalnih problema, tamo gde je to potrebno. Putin je naglasio da je prioritet spoljne politike Rusije bio i ostaje dalje produbljivanje saradnje u okviru Evroazijske ekonomske unije, kao i saradnja sa drugim zemljama Zajednice nezavisnih država.

„Ozbiljan interes predstavlja i ruska ideja formiranja integrativnog modela u Evroaziji na više nivoa – velikog evroazijskog partnerstva. Mi smo već počeli da je razmatramo na raznim međunarodnim i regionalnim nivoima. Uveren sam da je takav razgovor moguć i sa državama EU u kojima danas jača potreba za samostalnom političkom i ekonomskom orijentacijom. To vidimo po rezultatima izbora“, rekao je Putin.

Šef Kremlja je veliki deo svog govora posvetio ekonomskim i socijalnim pitanjima. Rusija je, kaže, poslednjih godina mislila ne samo kako svakodnevno da preživi, već je i gradila program razvoja koji sada izbija u prvi plan.

„Prevladavajući tekuće teškoće, stvorili smo bazu za dalji napredak, nismo prekidali rad na programu razvoja što je izuzetno važno“, rekao je Putin i poručio građanima Rusije da budućnost zemlje zavisi samo od njih.

Izvor Sputnjik, 1. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u