AMERIKAN TINKER: TRAMPU JE RUSIJA NEZAMENjIV SAVEZNIK U BORBI PROTIV ISLAMIZMA

Tramp je kardinalno promenio spoljnu i vojnu politiku. I to nabolje. Odavno je trebalo...

Tramp je kardinalno promenio spoljnu i vojnu politiku. I to nabolje. Odavno je trebalo angažovati sveže glave

Mnogo je toga rečeno o izboru Donalda Trampa za predsednika, i još više će biti rečeno do dana njegove inauguracije 20. januara 2017. godine. Posebno o tome da niko nije verovao ni u njegovu nominaciju, ni u njegovu pobedu.

Međutim, novoizabrani predsednik SAD je mnogo toga uradio i pre nego što je ušao u Ovalni kabinet.

Deset njegovih najvećih dostignuća navodi Marfi Donovan u članku napisanom za Amerikan tinker.

Na poslednje mesto autor stavlja to što je Tramp uspeo da preuzme kontrolu nad jednom od dve najveće stranke u SAD.

Dok su se republikanci kladili na Džeba Buša, Tramp se, uprkos preprekama i saplitanjima iz svoje partije, izborio za svoju nominaciju. Republikanska stranka će se još dugo oporavljati od takvog razvoja događaja. Međutim, republikancima je Tramp potreban više nego oni njemu. Zato: ili će se stara garda prilagoditi Trampovom pragmatizmu, ili će Tramp stvoriti novu stranku, za šta, nesumnjivo, ima glasove birača.

Zatim je opalio lepu šamarčinu američkim medijima, koji su svojim lažima, zlobom i mržnjom pokušavali da utiču na ishod predizbora u SAD. Štampa je pokušavala da „obesi“ Trampa bez suda i istrage zbog onoga što je govorio, pri čemu je, uglavnom, žmurila kada su bile u pitanju izjave Klintonove. A birač je primio k srcu takve dvostruke aršine.

Amerika će se mnogo pre oporaviti od Trampove retorike nego što će birači zaboraviti ponašanje Klintonove, kao i „profesionalaca“ iz štampe i sa televizije.

Tramp je takođe uspeo da vrati politici integritet.

Dok su pristalice Klintonove govorile „ja sam uz nju“, Tramp je odgovarao „ja sam uz vas“.

Kada je Tramp bio upitan koliko će zarađivati na mestu predsednika SAD, on je rekao „dolar godišnje“, a Klintonova je na pitanje o čekovima na velike sume odgovorila: „Uzela sam ono što su nudili“.

Zatim je spasao američki sudski sistem.

Nakon pobede, dobio je mogućnost da uvede red u Ministarstvu pravde i FBI. Setite se da je sudija Sonja Sotomajor izjavila da pol, poreklo i boja kože mogu da utiču na odluku suda u korist optuženog, dok je Sudija Ginsberg javno govorio protiv Trampa, što je bilo nezabeležno kršenje tradicije.

Tramp je takođe torpedovao imigracionu inertnost.

Decenijama obe stranke ništa činile ništa u cilju pooštravanja uslova imigracije i povećanja zaštićenosti granice. A Tramp je na sto stavio logično pitanje: na koji način će Amerika sa otvorenim granicama zaštiti nacionalnu bezbednost i pobediti terorizam i islamski džihad?

Ne treba zaboraviti da je Tramp vratio popularnost emigraciji. Holivudski pozeri i jeftine dive šou biznisa obećali su da će napustiti SAD ukoliko pobedi Tramp. Taj dan je došao. Obični građani SAD čekaju. I ako stanovnici Zapadne obale nameravaju da se presele na sever u Kanadu, bolje im je da požure dok sneg nije zavejao puteve.

Autor takođe poziva glumce Roberta De Nira, Vupi Goldberg i komičarku Ejmi Šumer da ostanu na Istočnoj obali i da prime i senatora države Njujork Čaka Šumera, političkog komentatora Krisa i druge.

Iako još nije ušao u Belu kuću, Tramp je već resetovao spoljnu politiku SAD. On je ukazao na neophodnost promene kursa po pitanju Evrope, Rusije, Izraela i islamskog sveta. I pobeda je ponovo postala jedna od opcija.

Ako pobede u različitim ratovima u islamskom svetu nije moguće ostvariti pomoću EU i bliskoistočnih partnera Vašingtona, onda su potrebne nove koalicije.

Izrael je nezamenjivi moralni centar gravitacije na Bliskom Istoku, a Rusija — nezamenjivi saveznik za pobedu nad islamizmom.

On je probušio mehur globalizma.

Ako je koncepcija svetske vlade i globalizma i doživela udarac posle Bregzita, onda ju je Trampova pobeda dokusurila, skrativši joj muke. Dovevši u pitanje intervencije i naivnu spoljnu politiku, slabe trgovinske sporazume i saveze, Tramp je kardinalno promenio spoljnu i vojnu politiku. I to nabolje. Odavno je trebalo angažovati sveže glave.

Tramp je takođe stavio tačku na humanitarne intervencije. Sa njim na čelu, mali ratovi u okviru takozvanih humanitarnih intervencija će se ili dozvoljavati, ili će se sasecati u korenu. Koncepcija prema kojoj će SAD ulaziti u ratove da bi pobedile, ili u suprotnom u njih neće ulaziti, mogla bi da postane nova doktrina. Ako EU i islamski svet ne žele da finansiraju ili se bore za pobedu nad islamizmom, neka im. Americi, Rusiji i Kini će biti lakše da biraju mete.

I na kraju, naoružan samo mudrošću masa, Tramp je stavio tačku na vladavinu režima Bušova, Klintona i Obame. Ako na mestu vrhovnog komandanta bude isto toliko efikasan kao i tokom predizborne kampanje, SAD mogu da budu samo na dobitku.

Najveća postizborna ironija dolazi sa američkih ulica, gde su pristalice Klintonove/Obame vandalski divljale nakon poraza, potvrđujući ono najgore o američkoj levici – da su nadmeni pobednici i loši gubitnici.

Izvor The American Thinker/Fakti, 04. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u