PUTIN: PLANOVI ZA UNIPOLARNI SVET SU PROPALI

Ravnoteža u svetu se postepeno vraća U intervjuu televiziji NTV ruski predsednik Vladimir Putin...

Ravnoteža u svetu se postepeno vraća

U intervjuu televiziji NTV ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da pokušaji da se stvori jednopolarni svet nisu uspeli. On smatra da se svetska ravnoteža snaga postepeno vraća i da „već živimo u drugoj dimenziji“.

SITUACIJA U SVETU SE MENjA
„Mislim da ni za koga nije tajna, svi to vide, da mnogi naši partneri više vole sami da se obraćaju principima međunarodnog prava, jer ravnoteža u svetu se postepeno vraća. Međutim, to je neizbežno! Pokušaji da se stvori takav jednopolarni svet nisu učvrstili mir u svetu. Mi već živimo u drugoj dimenziji“, rekao je ruski predsednik. Rusija će zaštititi svoje interese, kao i pre, odnoseći se sa poštovanjem prema interesima drugih država.

„Tako mi nameravamo da gradimo naše odnose sa kolegama“, naveo je Putin.

OČEKIVANjA OD TRAMPA
Tramp prilično brzo shvata novi nivo odgovornosti koja leži na njemu kao šefu države, smatra predsednik Rusije.

„Tramp je bio trgovac i preduzetnik. Danas je već državnik, šef SAD, jedne od vodećih zemalja sveta, jedne od vodećih ekonomija sveta, vodeće vojne sile. Pošto je bio uspešan u biznisu, to govori da je pametan čovek. Ako je pametan čovek, znači da će potpuno i dovoljno brzo shvatiti drugi nivo odgovornosti. Mi polazimo od toga da će on delovati upravo sa te pozicije“, rekao je ruski lider, odgovarajući na pitanje da li Rusija može da nađe zajednički jezik sa novim predsednikom SAD.

BLISKI ISTOK
Putin je prokomentarisao i zašto tokom diskusije o rešavanju situacije na Bliskom istoku zapadni političari ne žele da poslušaju mišljenje Rusije i zaoštravaju retoriku.

„Slušaju one čiji glas zvuči prilično glasno kako bi ih čuli. Ako je to neki beznačajan element u međunarodnim odnosima, tada se, naravno, može praviti dobro lice, ali će igra ipak biti loša prema onima koje ne smatraju važnim partnerom“, rekao je predsednik.

Kako je naveo Putin, tešku situaciju na Bliskom istoku, između ostalog, posledice „arapskog proleća“, predvideo je još Jevgenij Primakov.

„Uveren sam da možda takvog razvoja situacije ne bi bilo da su tada poslušali. Međutim, treba direktno reći, naše mogućnosti su tada bile ograničene, nismo mogli direktno uticati u praktičnom planu na razvoj događaja“, rekao je šef ruske države.

Izvor Sputnjik/Večenje novosti, 04. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u