STOLTENBERG: NATO VIDI POJAČANO PRISUSTVO RUSIJE NA BALKANU

Znam da je Srbija pomogla da se razjasne činjenice o incidentu u Crnoj Gori...

Znam da je Srbija pomogla da se razjasne činjenice o incidentu u Crnoj Gori na dan glasanja“

Severnoatlantska Alijansa vidi povećanje ruskog prisustva i uticaja na Zapadni Balkan, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kraju sastanka šefova diplomatija zemalja NATO-a.

„Vidimo povećanje ruskog prisustva i uticaja na Zapadnom Balkanu. Mi se ne borimo protiv propagande propagandom, mi ćemo joj se suprotstaviti kroz javne debate, jer verujemo da istina pobeđuje“, rekao je Stoltenberg.

Pritom je on naglasio da Alijansa „ne želi sukob sa Rusijom, ali veruje u suvereno pravo svake države da donosi odluke o svojoj budućnosti“.

„Video sam saopštenja o učešću ruskih građana u ozbiljnim incidentima u Crnoj Gori na dan glasanja. Ovo pitanje istražuju vlasti u Crnoj Gori. Znam da je Srbija pomogla da se razjasne činjenice o tom incidentu u Crnoj Gori na dan glasanja“, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a je 24. novembra optužio Rusiju da pokušava da utiče na susedne zemlje, ne obazirući se na to što je vreme kada je Evropa bila podeljena na sfere uticaja ostalo pozadi.

NATO POZIVA RUSIJU NA RAZGOVORE O PREKIDU VATRE U SIRIJI
Šefovi MIP-a zemalja-članica NATO-a pozvali su na prekid borbi u Siriji i politički dijalog svih zaraćenih strana.

„To što vidimo danas u Siriji je humanitarna katastrofa izazvana ofanzivom snaga režima Asada uz podršku Rusije. Zato pozivamo na hitni prekid nasilja i nastavak isporuka humanitarne pomoći“, rekao je Stoltenberg, naglasivši da će „svako odlaganje prekida vatre voditi ka novim žrtvama“.

Džon Keri je izrazio nadu da će ove nedelje tokom razgovora sa Rusijom „uspeti da ubede Moskvu da je potreban nastavak političkih pregovora i nastavak pregovora o prekidu vatre u Alepu“.

U isto vreme, prema rečima Stoltenberga, koalicija na čelu sa SAD „ima uspeha u borbi protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji“.

„DAEŠ stalno gubi teritorije. Kada padne Mosul, lokalne vlasti će morati da brane tu teritoriju. Zato stvaranje lokalnih vojnih rezervi ostaje za nas prvostepeni zadatak“, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Izvor Sputnjik, 07. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u