MAJK TARNER: MORAMO ODGOVORITI NA ANTI-NATO PROPAGANDU U CRNOJ GORI

„Moramo da odgovorimo na takve pojave, ustanovimo odakle stižu kao i na koji, vjerovatno...

„Moramo da odgovorimo na takve pojave, ustanovimo odakle stižu kao i na koji, vjerovatno ilegalan, način su finansirane“

Američki kongresmen Majk Tarner, koji je donedavno obavljao funkciju predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine NATO-a, požalio se kako su ga uznemirili anti-NATO bilbordi u Crnoj Gori i zatražio da se hitno ispita ko ih je postavio.

“Tokom posjete Crnoj Gori, kolima sam išao u obilazak i naišao na panoe sa anti-NATO porukama koje ne bih rekao da su postavili lokalni ljudi. Više liči na plod ilegalno finansiranog napora u cilju podrivanja podrške javnosti za priključivanje savezu. Moramo da odgovorimo na takve pojave, ustanovimo odakle stižu kao i na koji, vjerovatno ilegalan, način su finansirane. Sve to mora da se zaustavi i zaslužuje odgovor”, kazao je Tarner.

U svim demokratskim državama ova izjava bi bila tretirana u rublici „vjerovali ili ne“, a njen autor bi dobronamjerno bio poslat na liječenje, ali je u današnjoj Crnoj Gori zauzela jedno od udarnih mjesta na Televiziji Pink M, čiji informativni program uređuje Beba Popović, blizak prijatelj predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

Sloboda mišljenja je jedan od osnovnih stubova demokratije i nezapamćem je skandal da u 21. vijeku građanima Crne Gore bilo ko sa strane zabranjuje i prijeti zbog iznošenja anti-NATO stavova, odnosno podsjećanja na nevine žrtve agresije na SRJ 1999. godine.

Posebno je zlokobna Tarnetova najava da se „to mora zaustaviti“, misleći pritom na javno protivljenje ulasku Crne Gore u NATO pakt. Postavlja se opravdano pitanje šta je sledeće – da svi oni koji nijesu slijepo za ulazak u taj vojni savez nose žute trake ili će doći Šesta flota i ponovo nas bombardovati kao 1999. godine.

Ništa manje nije opasna ni Tarnerova ocjena da „lokalni ljudi“ ne stoje iza anti-NATO poruka, što implicira da u Crnoj Gori treba da vlada jednoumlje, odnosno da su svi oni koji su protiv NATO-a ubačeni strani elementi. A sa njima, po Tarneru, treba postupiti po kratkom postupku.

Zanimljivo će biti vidjeti kako će na ovu najgoru okupacionu ideologiju koju građanima Crne Gore nameće američki kongresmen reagovati zvanični državni organi Crne Gore, odnosno da li će poručiti da je u pitanju grubo i nedopustimo miješanje ne samo u unutrašnje stvari jedne zemlje, već predstavlja i rušenje osnovnih demokratskih principa.

Možemo zamisliti kakva bi se sve kuka i motika desila da je, ne daj Bože, neki visoki ruski zvaničnik izjavio nešto slično kao što je uradio američki kongresmen.

Izvor In4s, 08. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u