LAVROV: CRNU GORU GURAJU U NATO PRE ODLASKA OBAME

Odluka SAD o ukidanju zabrane na isporuku oružja uticaće na pregovore između Rusije i...

Odluka SAD o ukidanju zabrane na isporuku oružja uticaće na pregovore između Rusije i SAD o Siriji

Moskva smatra da Crnu Goru pokušavaju da „uvuku“ u NATO pre isteka mandata američkog predsednika Baraka Obame, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za medije nakon zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a u Hamburgu.

„Sada (NATO) grozničavo ’uvlače‘ u svoje redove Crnu Goru. Vidimo kakva je uskomešanost oko ovog procesa. Niko nije pitao narod Crne Gore. Mada smatram da bi o ovom pitanju trebalo da se konsultuje stanovništvo. Imam osećaj da se sada pripremaju da ’uvuku‘ Crnu Goru do isteka mandata Obamine administracije“, rekao je on na konferenciji za novinare.

U maju 2016. godine, članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, što joj daje status posmatrača na sastancima. Nakon što sve države-članice ratifikuju protokol, Crna Gora će postati punopravna članica NATO-a.

ZEMLjE OEBS-A POTVRDILE KONSENZUS U BORBI PROTIV TERORIZMA
Države-članice OEBS-a potvrdile su konsenzus o borbi protiv terorizma, izjavio je ruski ministar,

„Zadovoljni smo što je na Savetu ministara spoljnih poslova jasno potvrđen konsenzus o potrebi za aktivnijom borbom protiv terorizma i o povećanju efikasnosti rada u borbi protiv narko-industrije, i smatram da je to naš najveći uspeh“, rekao je Lavrov.

„Nadam se da će ovaj konsenzus, koji je očigledan, biti ovaploćen u konkretnim dokumentima“, dodao je šef ruske diplomatije.

BORBE U ALEPU NISU PRESTALE VEĆ SU ZAUSTAVLjENE
Borbe u Alepu nisu potpuno prestale, već su zaustavljene na određeno vreme, izjavio je ruski ministar.

„Kao prvo, nisam rekao da su borbe potpuno prestale, potpuno prekinute. Rekao sam da su juče zaustavljene na određeno vreme da bi se pomoglo civilnom stanovništvu, ljudima koji su želeli da napuste grad“, istakao je Lavrov.

Lavrov je u četvrtak uveče izjavio da su intenzivne borbe sirijske vojske u istočnom Alepu prekinute da bi se sprovela još jedna, najveća do sada operacija izvlačenja civila iz istočnog Alepa. On je rekao da se radilo o koloni od oko osam hiljada ljudi.

„Borbe će se nastaviti i nastavljaju se dok teroristi ne odu iz istočnog Alepa. Svima je to već jasno. To je jasno i našim američkim partnerima“, dodao je on.

Na pitanje o izveštajima zapadnih medija da Rusija ne namerava da razgovara sa SAD o Siriji do stupanja na dužnost novog američkog predsednika Donalda Trampa, Lavrov je odgovorio: „Da smo hteli da obiđemo Obaminu administraciju ne bih imao nikakav kontakt sa svojim kolegom Džonom Kerijom. On i ja smo juče i prekjuče tri puta razgovarali lično i četvrti put telefonom“.

LAVROV IZNEO DOKUMENTE O UVERAVANjIMA EVROPE O NEŠIRENjU NATO-A NA ISTOK
Ruski ministar je rekao da je državama-članicama OEBS-a predao otkrivene dokumente u kojima su evropski lideri uveravali da nema širenja NATO-a na istok.

„Danas članice NATO-a na poslednja dva samita u Velsu i Varšavi odlučuju da iz korena promene situaciju sa naoružanjem u Evropi. Ne govorim o zaboravljenim i nespominjanim obavezama koje su date još Sovjetskom Savezu o neširenju NATO-a na istok“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

„Juče smo podsetili na to, i ja sam, uzgred, predao svojim kolegama dokumente koji su deklasifikovani kada je Mihail Gorbačov razgovarao sa Helmutom Kolom, Eduardom Ševardnadzeom, Hansom Ditrihom Genšerom i (američkim državnim sekretarom) Džimom Bejkerom, u kojima je veoma jasno napisano da su svi oni jasno govorili da neće biti nikakvog širenja NATO-a na istok i da se vojna infrastruktura NATO-a neće približavati granicama naše zemlje“, istakao je Lavrov.

ODLUKA SAD DA UKINE OGRANIČENjA NA ISPORUKE ORUŽJA UTICAĆE NA PREGOVORE O SIRIJI
Odluka SAD o ukidanju zabrane na isporuku oružja uticaće na pregovore između Rusije i SAD o Siriji, rekao je Lavrov.

Predsednik SAD Barak Obama ukinuo je u četvrtak formalno ograničenje za isporuke oružja, municije i vojne tehnike američkim saveznicima za borbu protiv terorizma u Siriji.

„To će uticati na naše razgovore, zato što je to još jedan kuriozitet američke politike prema Alepu, kada leva ruka radi nešto konstruktivno, a desna ruka u isto vreme otvara branu za povećanje naoružanih militanata“, istakao je Lavrov.

Izvor Sputnjik, 09. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u