NENAD POPOVIĆ: UGLEDATI SE NA MAĐARSKU, NE PRODAVATI ZEMLjU STRANCIMA

Srbija po ovom pitanju treba da se ugleda na Mađarsku, koja je, iako je...

Srbija po ovom pitanju treba da se ugleda na Mađarsku, koja je, iako je članica EU, trajno zabranila prodaju zemljišta strancima

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) , Nenad Popović pozvao je Vladu Republike Srbije da hitno pokrene dijalog sa EU o suspenziji odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koja nalaže da od 1. septembra 2017. naša zemlja dozvoli prodaju zemljišta strancima, saopštila je danas SNP.

Srbija po ovom pitanju treba da se ugleda na Mađarsku, koja je, iako je članica EU, trajno zabranila prodaju zemljišta strancima.

„U ovom trenutku svi politički predznaci govore da je budućnost EU kratkotrajna i zato ne vidim razlog da Srbija žuri sa ispunjavanjem uslova Brisela koji nanose ogromnu štetu našim ekonomskim i nacionalnim interesima“, navodi Popović u pisanoj izjavi koju prenosi SNP.

Ukoliko bi ova odredba ostala na snazi, stranci bi mogli da postanu vlasnici srpskog zemljišta po niskim cenama, i da potom, na uštrb domaćih poljoprivrednika koji zbog nedovoljne podrške države ne mogu da budu konkurentni stranim farmerima, mnogo bolje koriste pogodnosti Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

„Nemački poljoprivredni gigant ‘Tenis’ sigurno ne namerava da dođe u Srbiju zbog sedam miliona domaćih, već zbog 200 miliona potrošača iz Rusije i drugih zemalja Evroazijske unije, u koje kompanije iz Srbije mogu da izvoze svoje proizvode bez carine“, smatra Popović.

Vlada Srbije bi trebalo da pruži veću podršku srpskim poljoprivrednicima i na pravi način iskoristi trgovinski rat između Brisela i Moskve da poveća izvoz srpske hrane i poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, zaključeno je u pisanoj izjavi Nenada Popovića.

Izvor Večernje novosti, 11. decembar 2016.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u