BLUMBERG: VODIČ KROZ 2017. ZA PESIMISTE

DžON FRAHER / FLAVIJA KRAUSE-DžEKSON / MIRA RODžENASAKUL Strah na Zapadu: novinska agencija Blumberg...

DžON FRAHER / FLAVIJA KRAUSE-DžEKSON / MIRA RODžENASAKUL

Strah na Zapadu: novinska agencija Blumberg predstavlja svoja najgora predviđanja mogućih događaja u 2017. godini

Donald Tramp i Bregzit šokirali su veći deo sveta u 2016. godini. Ali ne i čitaoce prošlogodišnjeg Blumbergovog vodiča za pesimiste, koji su upozorili da u oba slučaja može da se dpgodi nezamislivo. Sada autori tog vodiča okreću svoju pažnju na 2017. godinu.

Od društvenog sloma u SAD do nuklearne krize u Severnoj Koreji, pa sve do poraza Angele Merkel u Nemačkoj – haotični potencijal ostaje.

Ovo nisu predviđanja. Ali pokazuje šta bi se moglo dogoditi ako stvari krenu naopako.

SCENARIO 1: TRAMPLANDIJA
Trampova popularnost raste u prvim nedeljama vladavine, dok ohrabreni Kongres pod kontrolom republikanaca izglasava fiskalni stimulus.

Ali novi talas protesta javlja se posle inauguracije, kad potpisuje prve izvršne naredbe kojima poništava Obamino nasleđe.

Stvara se pokret koji okuplja studente sa univerziteta, pripadnike pokreta Black Lives Matter, bivše pripadnike pokreta Occupy Wall Street i anarhiste. Tramp pokušava da uvede vanredne mere i policijski čas u najvećim gradovima.

Kalifornija se pretvara u centar otpora Trampu, a neki taj pokret nazivaju Calexit. Savezna država odbacuje Trampovo ukidanje propisa o zaštiti okoline. Milijarderi Elon Mask i Šeril Sandberg pripremaju progresivni savez protiv Trampa za 2020. godinu.

Ovi događaji stvaraju duboku podelu unutar Trampove vladajuće kaolicije. Republikanci se u Kongresu dele na dve grupe, a članovi Trampove vlade okreću se jedni protiv drugih.

Deonice banaka, metaloprerađivačkih kompanija i kompanija za obezbeđenje rastu u prvim mesecima Trampove ere. Ali onda dolazi do izduvavanja Trampovog balona i rastu trezorski zapisi. Denice Gugla, Fejsbuka i Epla padaju, dok eskalira okršaj između Trampa i milijardera iz Kalifornije.

SCENARIO 2: JALTA 2.0
Trampov izolacionizam i agresivnost Vladimira Putina stavljaju težak izazov pred Angelu Merkel: da li da predvodi naoružavanje Evrope ili da postigne dogovor sa Putinom oko podele sfera uticaja u Istočnoj Evropi.

trampputin11Putin opoziva svoje hakere i „zalutale“ lovačke avione i pristaje da se ne meša u pitanja SAD i Evropske unije. Zauzvrat, Merkel i Tramp priznaju ruske interese u Ukrajini, Belorusiji i Siriji. Za Putina ruski prestiž je vraćen 26 godina posle kolapsa Sovjetskog Saveza, i on počinje otvoreno da govori o svom penzionisanju posle još jednog, poslednjeg, predsedničkog mandata.

Rublja raste kako se Rusija vraća na svetsko tržište. Denice kompanija koje razvijaju oružje gube na vrednosti posle odustajanja od razoružavanja Evrope.

SCENARIO 3: EKONOMSKI RAT KINE I AMERIKE
Otvoreno napadajući „pokvarenu Kinu“, Tramp na Tviteru objavljuje da će proglasiti tu državu manipulatorom vrednosti valute i kazniti je velikim carinama na uvoz robe u Ameriku.

Pre nego što on stigne na radno mesto, Kina već uzvraća devalvacijom juana, otkazivanjem narudžbi za Boingove avione i blokadom prodaje ajfona.

Kako godina odmiče, kineski funkcioneri su podeljeni oko toga kako kako da ožive ekonomiju opterećenu dugom, dok ih ometa političko prepucavanje pred reorganizaciju glavnog odbora Komunističke partije u novembru.

Kina pada u najdublju recesiju u modernom dobu. Denice orijentisane na američko tržište rastu u očekivanju carina, dok u Aziji dolazi do valutne krize i recesije.

SCENARIO 4: KIM POBEĐUJE TRAMPA
Tramp provodi svoje prve mesece u kancelariji dovodeći u pitanje sve dugoročne obaveze SAD u svetu. Prvo suspenuje članstvo u NATO, potom i u UN. Tradicionalni neprijatelji Amerike jačaju.

Islamska država koristi odsustvo SAD i vodi za svoj račun trgovinu drogom iz Avganistana, i tako radikalizuje celu Centralnu Aziju.

Zabrinuti zbog nestanka američke nuklearne zaštite, Saudijska Arabija i Japan počinju da razvijaju sopstvene nuklearne programe.

Svet je u šoku pošto je Severna Koreja dokazala da je u stanju da montira nuklearnu glavu na projektil sa dometom do zapadne obale SAD.

Cela azijska strategija Donalda Trampa pada u vodu, prisiljen je da se izvinjava Kini i moli za pomoć u smirivanju njenog odmetnutog suseda.

Denice kompanija koje proizvode oružje i kompanija iz Istočne Azije padaju usled šireg bega u sigurnije investicije, poput trezorskih zapisa i zlata.

SCENARIO 5: GLAVE SE KOTRLjAJU EVROPOM
Posle Trampove pobede, glasači širom Evrope, najpre u Holandiji, dovode na vlast populističke vođe koji žele da ojačaju granice, prekinu sporazume o slobodnoj trgovini i raskinu sa evrom i EU.

merkel 2dec ne vel 253x455px F3F3F3Antiimigracioni kandidat Marin le Pen postaje predsednica Francuske i odmah potom održava referendum o napuštanju EU.

U Italiji pokret Pet zvezdica komičara Bepea Grila dolazi na vlast na vanrednim izborima i smesta provodi referendum o vraćanju lire kao državne valute.

Kancelarka Merkel gubi izbore u Nemačkoj. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Terezu Mej na vlasti zamenjuje radikal, posle problema sa pregovorima oko Bregzita.

U Istočnoj Evropi Češka se u vlasti desničara zbližava sa Rusijom i održava referendum o članstvu u NATO. Pod senkom Fregzita gasi se šengenski granični sistem.

Grčka ponovno pada u krizu, ali ovaj put ne dobija pomoć ostatka EU. Evro je u slobodnom padu posle nestanka političke podrške koja ga je držala za vreme dužničke krize između 2009. i 2012.

SCENARIO 6: INTERNET (LOŠIH) STVARI
Amazon, Epl i Gugl otkrivaju rašireno prisluškivanje obaveštajnih agencija kroz programe za pasivno slušanje na pametnim telefoima i kućanskim uređajima, a Vikiliks se okreće protiv Trampa serijom neugodnih dokumenata.

Hakeri pod kontrolom neke sile stvaraju paniku gašenjem ključne infrastrukture, poput elektrana ili napadom na medicinsku opremu spojenu na internet i autonomna vozila.

Iako nijedna vlada ne priznaje odgovornost, dokazi ukazuju da je moguće da su napad uzrokovale Kina ili Rusija, što najavljuje otvoreni sajber-rat između supersila.

Denice tehnoloških kompanija su u padu.

SCENARIO 7: KUBA PONOVNO U SSSR
Tramp prekida približavanje između Kube i SAD, koje je započeo Obama, i u korenu seče priliku za spasavanje ekonomije socijalističkog ostrva.

Kako ponestaje novca, u trenutku kad regionalni saveznici Brazil i Venecuela smanjuju svoje iznose novčane pomoći, Kubanci se okreću prema druga dva igrača koji su još uvek zainteresovani za region – Kini i Rusiji.

S obzirom na istorijske veze, predsednik Raul Kastro dozvoputinkastroljava Rusima ponovno otvaranje obaveštajnog štaba u Havani. Ruska špijunska agencija na samo 150 kilometara od Majamija previše je čak i za Trampa, što otežava njegove rastuće odnose s Putinom i podseća na krizu sa projektilima na Kubi iz 1962. godine.

Turizam i brodarstvo su u padu, pogotovo kruzeri.

SCENARIO 8: MRCVARENjE MEKSIKA
Tramp napušta sporazum NAFTA, podiže carine na uvoz iz Meksika i nabija visok porez na novčane doznake meskičkih radnika u SAD njihovim porodicama kako bi namakao sredstva za zid na granici.

Meksiko pada u duboku recesiju i njegove obveznice padaju iz investicijskog rejtinga u „smeće“.

Masovne deportacije iz SAD guraju nezaposlene pridošlice u trgovinu drogama.

Kako raste netrepeljivost prema „gringosima“ u Meksiku, levičarski populista Andres Manuel Lopez Obrador vodi u anketama pred predsedničke izbore 2018. sa programom koji planira reviziju svih ugovora o eksploataciji ugljikovodonika potpisanih sa privatnim kompanijama. Priprema se nacionalizacija.

Pezos je u slobodnom padu, što jača inflaciju i diže cenu zaduživanja. Obveznice meksičkih kompanija se prodaju u bescenje, a građani se plašše talasa reprogramiranja dugova.

SCENARIO 9: PAD ZLATNOG MLADIĆA SAUDIJSKE ARABIJE
Drugi prestolonaslednik princ Muhamed bin Salman ne uspeva da diversifikuje ekonomiju najvećeg svetskog proizvođača nafte.

Kako se Jemen okreće skupoj verziji sopstvenog Vijetnama, novi porezi dolaze umesto izdašnih podrđki i dovode do sve većeg nezadovoljstva padom životnog standarda.

Istovremeno, delikatna ravnotežna snaga u regionu prelazi na stranu neprijateljski nastrojenog Irana, dok simpatizeri šiita osvajaju sve više teritorija u Iraku i Siriji.

Puč unutar saudijske kraljevske porodice dovodi novog člana porodice na vlast, koji razvlašćuje Muhameda bin Salmana i odlaže reforme.

Kako je Tramp odlučio da Bliski istok više nije američki problem, napetosti između Saudijske Arabije i Irana dovodi do neposrednog oružanog sukoba.

Veliki problemi pogađaju izvoz nafte i gasa kroz Hormuški tesnac.

muhamedbinsalmanCene nafta skaču u nebo, investitori beže, odlažu se planovi za privatizaciju nacionalne naftne tvrtke Saudi Aramko. Pošto brzo potroši svoje zalihe novca, Saudijska Arabija devalvira valutu, što utiče na ceo region.

Bloomberg

Svet
Pratite nas na YouTube-u